top of page

Ο ιός του Κιζίλγιουρεκ και η πολιτική ηθική

Ευχαριστώ τον Φίλιππο Στυλιανού, δημοσιογράφο και τον Ανδρέα Μορφίτη, δημοτικό σύμβουλο Αμμοχώστου, που αρθρογράφησαν για να καταγγείλουν την ύπουλη επίθεση που δέχθηκε ο γράφων από τον ευρωβουλευτή Νιαζί Κιζίλγιουρεκ. Ευχαριστώ τον Ανδρέα Καννάουρο, επίτιμο πρόεδρο της Ένωσης Συντακτών, που μου μετέφερε προφορικά τη βαρβαρότητα που εντόπισε στο κείμενο του ευρωβουλευτή και την ισχυρή του πεποίθηση πως επρόκειτο για απροκάλυπτη απόπειρα φίμωσης και ηθικής εξόντωσης «ενός ιστορικού στελέχους της δημοσιογραφικής οικογένειας, με ήθος και κύρος, επικεφαλής της μεγαλύτερης εφημερίδας του τόπου» (με σόκαρε με αυτά τα λόγια, αλλά μου ζήτησε να τα μεταφέρω διότι ο ίδιος δυσκολεύεται να γράφει πλέον) που θα έπρεπε να απαντηθεί αυστηρά από την Ένωση Συντακτών, αλλά και από το ΑΚΕΛ. Όπως, επίσης, έγραψε ο Φίλιππος Στυλιανού, «το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου όφειλε να είχε ήδη αντιδράσει αυτεπάγγελτα στην πρωτοφανή ενέργεια του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ να βγάλει ένα από τα μέλη της για δέσιμο επειδή τον επέκρινε». Δυστυχώς δεν μπορώ να ευχαριστήσω το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών διότι δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον για την επίθεση που δέχτηκε στο πρόσωπό μου η δημοσιογραφία.

Να θυμίσω μόνο για όσους ενδιαφέρονται ότι σχολίασα επικριτικά και πολιτικά την πολιτική ενέργεια του Κιζίλγιουρεκ να διαθέσει συμβολικά χίλια ευρώ ως βοήθεια στους ξένους εργάτες και φοιτητές που εγκλωβίστηκαν λόγω κορωνοϊού στα κατεχόμενα. Και ο ευρωβουλευτής, αντί να απαντήσει σε πολιτικό πλαίσιο ως όφειλε, απάντησε με αηδιαστικά υπονοούμενα για την προσωπικότητά μου, με χαρακτηρισμούς όπως «μίσος για τους άλλους», «διάπλαση ενός ναρκισσευόμενου και εγωπαθούς ατόμου», «ανήμποροι να αισθανθούν ενσυναίσθηση» και άλλα τέτοια παιδαριώδη και ανάρμοστα για πολιτικό πρόσωπο και πανεπιστημιακό.

Ευχαριστώ, φυσικά, και όλους τους αναγνώστες που μου έστειλαν μηνύματα. Για να δώσω μια εικόνα, ίσως καταλάβει ο Κιζίλγιουρεκ και το ΑΚΕΛ, τι λέει ο κόσμος, δημοσιεύω εδώ μερικά αποσπάσματα. Χωρίς ονόματα γιατί τα περισσότερα ήρθαν στο προσωπικό μου ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και θεωρούνται προσωπικές επιστολές:

* «Προφανώς ο συγκεκριμένος κύριος δεν έχει ιδέα τι σημαίνει η λέξη “ενσυναίσθηση” όπως επίσης και οι συμπατριώτες μας που τον ψήφισαν!» * «Θλίψη προκαλεί πραγματικά το γεγονός ότι ένας πανεπιστημιακός καταφεύγει σε τέτοιου είδους χαρακτηρισμούς για να εκφράσει τη διαφωνία του ή την απέχθειά του για κάποιον που ούτε γνωρίζει. Θα μείνω ώς εδώ για να μην μπω στον πειρασμό να τον σχολιάσω με την ίδια χολή που έχει εκχύσει». * «Είναι ντροπή στο κόμμα που τον προώθησε και εκλέγηκε ευρωβουλευτής. Ό,τι έγραψε για σένα ήταν σαν να μου έμπηγε το μαχαίρι στην καρδιά. Ήμουν κι εγώ ψηφοφόρος του ΑΚΕΛ. Ήμουν...». * «Το σημερινό άρθρο σας για τον Κιζίλγιουρεκ ήταν πραγματικά εξαιρετικό που μου προκάλεσε δέος. Δεν μπορούσα παρά να σας συγχαρώ και να σας ευχηθώ να είσαστε πάντα καλά να μας εμψυχώνετε με γεγονότα και απόψεις αληθείς που άλλοι τηρούν σιγή ή στρουθοκαμηλίζουν». * «Σε ευχαριστώ που έγραψες αυτά για τον Νιαζί και που μιλάς με επιχειρήματα σωστά και δεν φοβάσαι όπως άλλοι συνάδελφοι σου να ξεσκεπάσουν λάθη». * «Διαβάζοντας το σημερινό σου άρθρο πήρα το θάρρος να σου γράψω για να σου δώσω συγχαρητήρια για τα γραφόμενά σου στα οποία συμφωνώ πλήρως. Συνέχισε με αυτό τον τρόπο να σχολιάζεις αυτά τα ‘’αστεία’’ που συμβαίνουν στην μπανανία χώρα μας». * «Θέλω να σε συγχαρώ για το θάρρος και τη δύναμη του λόγου σου στην αντιμετώπιση αυτής της αισχρής και συστηματικής μηχανής προπαγάνδας που δήθεν προωθεί την ειρηνική συνύπαρξη, αλλά στην ουσία βήμα-βήμα ωθεί στην αποδοχή του ψευδοκράτους και των κατοχικών αρχών και θεσμών». * «Πολύ καλά του τα ψάλλεις. Ελπίζω να σε διαβάζουν και οι Ακελικοί».

Πήρα δεκάδες τέτοια μηνύματα. Ένας μόνο ήταν «διαφορετικός», και έγραψε: «Χρειάζεστε ψυχιατρική υποστήριξη ίσως και υπόθετα σοβαρού μεγέθους». Αλλά αυτός μου γράφει πολύ τακτικά ασυναρτησίες και βρισιές, συνήθως τα γράφει μεθυσμένος και του φαίνεται, οπότε απλώς επιβεβαίωσε ότι ο νους του δεν του επιτρέπει να εκφράσει ολοκληρωμένα τη διαφωνία του και καταφεύγει πάντα στα υπόθετα. Αυτός μάλλον επιβάλλεται να αποταθεί για κανένα ψυχογράφημα στον τουρκολόγο του.

Υ.Γ. Απολογούμαι για το προσωπικό περιεχόμενο της σημερινής στήλης, αλλά όφειλα να ευχαριστήσω όσους μπήκαν στον κόπο να με υπερασπιστούν.

πηγή: https://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/924538/o-ios-toy-kizilgoyrek-kai-i-politiki-ithiki

Άριστος Μιχαηλίδης aristosm@phileleftheros.com

Join our mailing list

Never miss an update

bottom of page