top of page

«Η Γαλάζια Πατρίδα…»

Από τις στήλες αυτές δημοσιεύτηκαν, αν όχι χιλιάδες, τουλάχιστον εκατοντάδες πολιτικές αναλύσεις για τους αμετάθετους τουρκικούς στόχους. Παρουσιάσαμε και αναλύσαμε φορτικά την Έκθεση Νιχάτ Ερίμ, που γράφτηκε το 1956. Η Έκθεση φέρει τον τίτλο «Recapture Cyprus» - «Επανάκτηση της Κύπρου». Ολόκληρης. Όχι της μισής… Μέχρι τώρα η Έκθεση, Εισήγηση, Συμβουλή, Σχεδιασμός του Νιχάτ Ερίμ υλοποιήθηκε με συγκλονιστική συνέπεια και ακρίβεια.

Όλες τις τελευταίες δεκαετίες, με φορτική αγωνία καλούσαμε τις ηγεσίες Ελλάδος και Κύπρου να ετοιμαστούν για τις νέες τουρκικές επιθέσεις. Δεν ετοιμάστηκαν. Είναι σήμερα ανέτοιμες και αδύναμες…

Ο χάρτης που επισυνάπτεται στον «Εθνικό Όρκο» της τελευταίας συνεδρίας της Οθωμανικής Βουλής

Οι τουρκικές επιθέσεις, που δεν σταματούν να σχεδιάζονται, τώρα κλιμακώνονται.Ποια είναι, τώρα, η μεγάλη σε βάρος μας διαφορά; Τώρα η Τουρκία είναι:

1) Μεγάλη παίκτρια στην περιοχή.

2) Παίζει και με Αμερικανούς και με Ρώσους με ηγετικό και, μέχρι σήμερα, αποτελεσματικό ύφος και πράξεις.

3) Είναι ενισχυμένη στη Γεωστρατηγική ενδυνάμωσή της, από τη Μέση Ανατολή στα Βαλκάνια και στην Κεντρική Ασία.

4) Είναι πολύ ενισχυμένη σε διπλωματική αξιοπιστία, σε στρατιωτική υποδομή. Σε επιτυχείς πολιτικούς και άλλους εκβιασμούς, προς πολλές κατευθύνσεις.

Ο πολιτικός μέντορας και σύμβουλος του Ερντογάν, ο (μέγας πολιτικός νους) Νταβούτογλου, στο βιβλίο του «Στρατηγικό Βάθος», καταγράφει τα τουρκικά σχέδια για ανασύσταση της Τουρκικής Αυτοκρατορίας. Τα καταγράφει, τα αναλύει, τα αιτιολογεί. Όλα όσα είπε ο Ερίμ και λέγει ο Νταβούτογλου υλοποιούνται σήμερα. Η δική μας πλευρά, ως να έπαθε μόνιμη τύφλωση, ενδημική κώφωση, ανίατη αποχαύνωση, αδυνατεί να σχεδιάσει την ανατροπή των επερχόμενων νέων Εθνικών Συμφορών.

Ο Ερντογάν -και η Τουρκία- γνωρίζει καλά τις αδυναμίες και της Ελλάδος και της Κύπρου. Δεν θα τις αφήσει ήσυχες, εκτός αν υποταγούν στις θελήσεις του. Και οι θελήσεις του δεν είναι κρυφές.

Είναι διακηρυγμένες. Θέλει τουλάχιστον το μισό Αιγαίο και πλήρη έλεγχο της Κύπρου. Και κυρίαρχο ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή είναι η «Γαλάζια Πατρίδα». Δηλαδή η θαλάσσια κυρίαρχη Τουρκία. Δηλαδή το ρωμαλέο και αποφασιστικό βήμα για ανασύσταση της Αυτοκρατορίας. Γνωρίζει (εμείς μόνο δεν το κατανοούμε και δεν το αντιμετωπίζουμε) πως η Τουρκία ό,τι διακηρύττει, δεν γίνεται χωρίς κυριαρχία σε γειτονικές θάλασσες! Και προχωρεί στην υλοποίηση της επέκτασης της κυριαρχίας της στις γειτονικές θάλασσες. Και η δική μας ηγεσία; Στην Ελλάδα στέλνουν -άκουσον! άκουσον!- αυστηρά μηνύματα προς την Άγκυρα. Και στην Κύπρο συνεχίζουν να περπατούν στην κόλαση της αυταπάτης, της αμηχανίας και των κενολόγων διαγγελμάτων και μοιραίων δηλώσεών τους…

πηγή: http://www.sigmalive.com/opinions/costas-n-hadjicostis/2544/i-galazia-patrida?fbclid=IwAR31DmFCtvJyeqzy9QJXTsyHdZragzSOB24qZkC41UGibzeYnWRPihfxmTs

Ο Κώστας Ν. Χατζηκωστής είναι αρθρογράφος, συγγραφέας και εκδότης της εφημερίδας "Σημερινή". Είναι επίσης πρόεδρος του Συγκροτήματος “ΔΙΑΣ”

Join our mailing list

Never miss an update

bottom of page