top of page

Εθελοτυφλούν και Λασπολογούν

Τόσο ο ΠτΔ, όσο και το επιτελείο του, ελλείψει επιχειρημάτων, έχουν επιδοθεί σε μία ακατάσχετη λασπολογία, οχετό ύβρεων και παροχολογίας. Επειδή δεν μπορούν να παρουσιάσουν συγκεκριμένες προτάσεις , τόσο στην οικονομία όσο και στο Εθνικό, διαλέγουν την οδό του χλευασμού και κοροϊδίας , κατά της άκρως τεκμηριωμένης και κοστολογημένης ΝΕΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΗΚΗΣ του Νικόλα.

Επειδή εθελοτυφλούν, θα τους απαριθμήσουμε ακόμα μια φορά, την σαφή, καθαρή και ξάστερη ΝΕΑ μας ΣΤΡΑΤΗΓΗΚΗ:

Επαναξιολόγηση και αναθεώρηση, εντός 100 ημερών, όλων των μέτρων εξυγίανσης που επωμίστηκε η κυπριακή κοινωνία λόγο μνημονίου. Ιδιαίτερη έμφαση στην: Φοιτητική χορηγία, επίδομα μάνας, επίδομα τέκνου, στεγαστικά προγράμματα, κτλ.

Μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού με στόχο, σε βάθος δεκαετίας, τον διπλασιασμό των χαμηλών συντάξεων. Στόχοι : η σταδιακή αύξηση του βοηθήματος για χαμηλοσυνταξιούχους, η επέκταση του αριθμού των δικαιούχων, δωρεάν μονάδες σε μητέρες που δεν εργάζονται και έχουν παιδιά μέχρι 15 χρόνων, Ταμείο Προνοίας για όλους τους εργαζομένους.

Δημιουργία ειδικού ταμείου για αποζημίωση των Κυπρίων Κουρεμένων Καταθετών, Κατόχων Αξιογράφων και Ταμείων Προνοίας και Συντάξεων, κατά 75%. Αυτό θα γίνεται σε ετήσια βάση αξιοποιώντας το 10% του πρωτογενούς πλεονάσματος και από την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου. Αποζημίωση μέχρι €100.000 στα πρώτα 5 χρόνια των κατόχων αξιογράφων. Τα ταμεία προνοίας θα αποζημιωθούν κανονικά, βάση κυβερνητικής δέσμευσης του 2013.

Δημιουργία Δημοσίου Φορέα Διαχείρισης Μη Εξυπηρετουμένων Δανείων (ΜΕΔ) στο πρότυπο επιτυχημένων μοντέλων του εξωτερικού. Στην χρηματοδότηση του Φορέα θα συμμετάσχουν το κράτος, οι τράπεζες και οι ιδιώτες. Με αντάλλαγμα την απορρόφηση ΜΕΔ ο φορέας αυτός θα εξαναγκάζει της τράπεζες να κουρεύουν και αναδιαρθρώνουν δάνεια και να απαλλάσσουν εγγυητές.

Όσο αφορά το Κυπριακό. Δεν μπορούμε να είμαστε ποιο ξεκάθαροι. Δεν σκοντάφτουμε στο όνομα. Δεν έχουμε αλλεργία ούτε στην λέξη διζωνική , ούτε στην λέξη ομοσπονδία. Το περιεχόμενο όμως μας ενδιαφέρει. Αυτό καθορίζει την ποιότητα και την βιωσιμότητα της λύσης.

Στεκόμαστε πιστοί στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, τις οποίες έχουν παραβιάσει οι υποχωρήσεις Χριστόφια/Αναστασιάδη:

Στην συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι στην λύση δύο κρατών. Στην επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια τους και όχι στα δικαιώματα των σφετεριστών . Στην αποχώρηση όλων των εποίκων και όχι στο «…ε ναι κυρία Κενεβέζου, ..» θα μείνουν όλοι, είτε μέσω πολιτογραφήσεως είτε με άδεια εργασίας ,ή σαν τουρίστες ή σαν φοιτητές. Στην άμεση αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων και όχι στην σταδιακή, και σε βάθος δεκαπενταετίας, αποχώρηση τους. Στην ερμηνεία (αλλά και ψήφισμα των Η.Ε.) ότι: πολιτική ισότητα δεν σημαίνει αριθμητική ισότητα, και όχι στην αποδοχή αριθμητικής ισότητας σε όλους τους θεσμούς ή μίας τουλάχιστον τουρκικής ψήφου για κάθε απόφαση.

Θέλουμε μια λύση δίκαια, για να είναι βιώσιμη. Μια λύση που να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, χωρίς αποκλείσεις, αστερίσκους και εξαιρέσεις. Μια λύση όπου όλοι οι Κύπριοι πολίτες θα έχουν τα ίδια δικαιώματα , τις ίδιες ελευθερίες και τις ίδιες υποχρεώσεις. Μιας λύσης που δεν θα επιτρέπει στην μια κοινότητα να επιβάλει την θέληση της επί της άλλης , ή να προκαλεί την παράλυση του κράτους. Μια λύση με μηδέν εγγυήσεις και μηδέν επεμβατικά δικαιώματα.

Τέτοια λύση είναι δυνατή και είναι συμφωνημένη, όπως την περιγράψαμε ποιο πάνω, από όλα τα κόμματα. Τέτοια λύση δεν μπορεί να επιτευχθεί με παλαιά μυαλά και παλαιές αποτυχημένες στρατηγικές. Η στρατηγική του κατευνασμού, και παίρνω ότι μου δώσει η Τουρκία, οδηγά στην διχοτόμηση συν. Δίκαια και βιώσιμη λύση μπορεί να φέρει μόνο μια Νέα Στρατηγική από Νέους Ανθρώπους για την Νέα Γενιά Κυπριών. Ελλήνων, Τούρκων, Μαρωνιτών, Αρμενίων, Λατίνων, Ευρωπαίων ή άλλων.

Αντώνης Κ. Σιβιτανίδης

Εκπρόσωπος Τύπου, Ε.Ε. ΔΗ.ΚΟ. Πάφου

Join our mailing list

Never miss an update

bottom of page