top of page

Μας τα εξήγησαν όλα, και τον Μακάριο και τις Αφροδίτες.


Όλα μας τα εξήγησαν. Τα εικαστικά, την παιδική ζωγραφική, τον ξεριζωμό των τουρκοκυπρίων και το φόρτωμα στα λεωφορεία , τα σύμβολα της Πάφου ( Μακάριο και Αφροδίτη) και τις δυο γυμνόστηθες Αφροδίτες που πλαισιώνουν τον Μακάριο (Αφροδίτη 1&2, τα ονόματα των αποστολών για μεταφορά των τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα).

Τον φλεγόμενο γάιδαρο , κάτω από τον Μακάριο και τις Αφροδίτες δεν μας τον εξήγησαν. Να ήτανε φλεγόμενος φοίνικας ή φλεγόμενη περιστέρα, να έλεγα, υπήρχε κάποια σημειολογία.

Το ότι, λόγο της απαιτήσεως των Τουρκικών Στρατευμάτων Κατοχής ξεριζώθηκαν και μεταφέρθηκαν στα κατεχόμενα οι τούρκοι συμπολίτες μας, δεν μας το εξήγησαν ούτε και μας το ζωγράφισε η συμπατριώτισσά μας.

Το πώς και γιατί, στην συντριπτική τους πλειοψηφία έφυγαν από τα κατεχόμενα και ξενιτεύτηκαν οι τούρκοι συμπατριώτες μας, ούτε και αυτό μας το εξήγησαν ούτε και το ζωγράφισε η συμπατριώτισσά μας.

Σεβόμαστε την ελευθερία της έκφρασης, αλλά, σε μία γιορτή του πολιτισμού, που προσπαθούμε να συνδέσουμε ηπείρους και να γεφυρώσουμε πολιτισμούς , η επιλογή έκθεσης ενός πίνακα, που έπρεπε να γνωρίζουμε ότι θα πρόσβαλε και θα προκαλούσε μια μερίδα συμπολιτών μας ( μικρή ή μεγάλη) και ιδικά στην Πάφο, κατά την ταπεινή, προσωπική μου άποψη είναι το ελάχιστον ατυχές.

Η εκ των υστέρων αποκαθήλωση του εν λόγο πίνακα θα ήταν λάθος. Θα μας έβαζε στην ίδια κατηγορία με τους μακελάρηδες του «Σαρλή-Επτό». Αυτό όμως δεν μας αφαιρεί το δικαίωμα να εκφράσουμε την διαφωνία μας και την κριτική μας.

Εμπεδώσαμε τουλάχιστον πως σκέπτονται η τούρκοι συμπατριώτες μας . « Εκάμαμεν τζιέ εμείς πολλά».

Αντώνης Κ. Σιβιτανίδης , M.Sc.,B.Sc.

Εκπρόσωπος Τύπου, Ε.Ε. ΔΗ.ΚΟ. Παφου.

Join our mailing list

Never miss an update

bottom of page