top of page

Nα γιατί ο Ελληνισμός σύρεται στη Γενεύη


Υπό τις παρούσες συνθήκες, η διάσκεψη της Γενεύης είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί, εκτός αν μία από τις δύο πλευρές υποχωρήσει. Οι Τούρκοι εμμένουν ότι η διάσκεψη της Γενεύης έχει πέντε καρέκλες. Δεν έχουν πρόθεση να μετακινηθούν από τη θέση των δύο κυρίαρχων κυπριακών κρατών και το δόγμα για τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις. Η Ελλάδα επιμένει και διά στόματος του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εμμένει στη θέση της ότι δεν δέχεται στην Κύπρο λύση που να προβλέπει αναχρονιστικές εγγυήσεις και παραμονή του τουρκικού στρατού μετά τη λύση. Άλλος όρος του Αλέξη Τσίπρα, άλλη προϋπόθεση για να παρακαθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είναι η επίλυση όλων των εκκρεμοτήτων, των τεσσάρων κεφαλαίων: οικονομίας, Ευρωπαϊκής Ένωσης, εδαφικού, διοίκησης/διαμοιρασμού εξουσίας.

Απ’ ό,τι μέχρι τώρα διαφάνηκε, ο Ν. Αναστασιάδης φαίνεται να αποδέχεται/ευνοεί τη μεταφορά των συγκεκριμένων εκκρεμοτήτων μετά τη λύση, θέση που εκφράζει κι ο Ακιντζί. Κι είναι η τουρκική θέση σύμφωνη με τις τουρκικές κατακτητικές θέσεις που διαλαμβάνουν την εκπλήρωση όλων των τουρκικών στόχων και τη μετάθεση των ελληνικών στόχων στη σφαίρα του απραγματοποίητου. Οι συγκυρίες οι σημερινές, εξάλλου, συγκλίνουν υπέρ της Τουρκίας, για τον εξής απλούστατο λόγο: το άνοιγμα της Τουρκίας στη Ρωσία.

Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ θέτουν στόχο να έχουν την Τουρκία ως ισχυρό σύμμαχο στην περιοχή επενεργεί σε βάρος του Ελληνισμού και της Κύπρου, με τον εκβιασμό και την εξάσκηση πίεσης προς την ελληνική πλευρά ν’ αποδεχθεί την πενταμερή όπως συμφώνησε ο Αναστασιάδης την 1/12/2016, ευρισκόμενος στη γνωστή ψυχολογική κατάσταση. Ο Μπάιντεν, Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, ζήτησε στο τηλέφωνο τον Ακιντζί (πράγμα, επανατονίζεται, που ο Μπάιντεν επεδίωξε), και είχε για μισή ώρα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μουσταφά Ακιντζί. Ο Μπάιντεν, κατά τον Ακιντζί, στήριξε τις τουρκικές θέσεις, του ευχήθηκε καλή επιτυχία στην πενταμερή και εμμέσως πλην σαφώς στηρίζει τις τουρκικές θέσεις.

Ταυτόχρονα η CIA (των ΗΠΑ), που σπάνια ζητά συγγνώμη για τις πράξεις της –που δεν ζήτησε εδώ και 45 χρόνια για τις άνομες ενέργειές της και τα εγκλήματά της στην Κύπρο, που οδήγησε με τον γνωστό, μαεστρικό τρόπο στην πολιτικοστρατιωτική αντιπαράθεση για να πετύχει τη διαμόρφωση των γνωστών σχεδίων διχοτόμησης– ζήτησε δημόσια συγγνώμη από την Τουρκία, διότι το 2014 ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κέρι κατηγόρησε δημόσια την Τουρκία ότι συνεργάζεται με τον ISIS στην εμπορία πετρελαίου. Αυτό υποδηλοί ότι οι Έλληνες της Κύπρου θα είναι βορά των λεόντων.

Ένας άλλος μοχλός πίεσης για ν’ αποδεχθεί τις τουρκικές θέσεις είναι κι ο ωμός εκβιασμός από τη Βικτόρια Νούλαντ προς ηγετικό παράγοντα της ελληνοκυπριακής πλευράς για προσωπικές του υποθέσεις, που αφορούν το ξέπλυμα μαύρου χρήματος του Ρώσου φυγόδικου, πρώην γερουσιαστή Λεοντίτ Λεμπέτεφ –με τον Ελληνοκύπριο πολιτικό παράγοντα να εισπράττει για το ξέπλυμα αυτό (από τον Ρώσο παράγοντα) 140 εκατομμύρια δολάρια, όπως ο Λεμπέτεφ ομολογεί και σύμφωνα επίσης με τον αμερικανό τύπο, την «Ουάσιγκτον Πόστ» και τους «Financial Times».

Έτσι ο Ελληνισμός της Κύπρου σύρεται στη Γενεύη. Αν όμως η Ελλάδα εμμείνει σταθερά στις θέσεις της και δεν υποκύψει στις πιέσεις –που σίγουρα θα της εξασκηθούν από παντού– είναι αδύνατη η σύγκλιση της πενταμερούς στις 12 του Γενάρη.

Πέτρος Στυλιανού

πηγή: http://www.philenews.com/el-gr/f-me-apopsi-eponymes-gnomes/385/345665/na-giati-o-ellinismos-syretai-sti-geneyi

Join our mailing list

Never miss an update

bottom of page