top of page

Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, εφ' όλης της ύλης


Σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη, που παραχώρησε στο Newsbomb.com.cy, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, κάνει μια πλήρη ανασκόπηση των θέσεων του ΔΗΚΟ για το Κυπριακό και θέτει εκ νέου το θέμα των Τούρκων εποίκων.

Συνέντευξη στον Δημήτρη Σκρίμπα

«Ο λόγος που είναι εδώ οι έποικοι είναι για να πετύχουν την αλλοίωση του πληθυσμού και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η ελληνοκυπριακή κοινότητα να είναι μειονότητα στον ίδιο της τον τόπο», ανέφερε στο Newsbomb.com.cy η κ. Ερωτοκρίτου.

Παράλληλα, τόνισε ότι «θα πρέπει να γίνει απογραφή του πληθυσμού από ανεξάρτητο διεθνή φορέα, για να δούμε πόσοι, ποιοι και από ποια προέλευση είναι αυτοί που βρίσκονται σήμερα στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, και στις ελεύθερες περιοχές και στις κατεχόμενες, που είναι ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου, αλλά η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά σθεναρά αποτρέπουν και απαγορεύουν και δεν δέχονται αυτή τη ρύθμιση».

Κανένα επίσημο στοιχείο από τους Τ/κ

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ επισήμανε ότι από τηντουρκοκυπριακή πλευρά δεν υπάρχει κανένα επίσημο στοιχείο, εκτόςαπό αυθαίρετα νούμερα τα οποία κανείς δεν μπορεί να ελέγξει, για τον ακριβή αριθμό και την ποιότητα του πληθυσμού, που έχει εγκατασταθεί στα κατεχόμενα.

Για τους εποίκους «μπορείτε να δείτε από τις ούτω καλούμενες "αρχές" του ψευδοκράτους, ότι δίνονται διαφορετικοί αριθμοί. Αναφέρονται 137 χιλ., 157 χιλ. και 213 χιλ. εποίκων, πέραν από αυτούς που έχουν πολιτογραφηθεί» δήλωσε η κ. Ερωτοκρίτου, η οποία αμφισβήτησε την ιδιότητα με την οποία έχουν εγκατασταθεί στα κατεχόμενα.

«Εάν υπάρχει ο προβληματισμός για το ποιοί είναι αυτοί, αντιλαμβάνεστε ότι θα πρέπει να υπάρχει αυτός ο προβληματισμός πρωτίστως για αυτούς που λένε ότι όλοι αυτοί είναι επιστήμονες ή όλοι αυτοί είναι εργάτες. Γιατί πρέπει εμείς να δεχτούμε εκ προοιμίου ότι όλοι αυτοί είναι οικοδόμοι;» αναρρωτήθηκε, καταλήγοντας ότι της προκαλεί έκπληξη όταν ακούει κάποιους να αμφισβητούν όσους θέτουν λογικά και εύλογα ερωτήματα.

Το Κυπριακό δεν θα λυθεί με λόγια

Όσον αφορά στην πορεία των διαπραγματεύσεων, ειδικά μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν, η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου τόνισε στοNewsbomb.com.cy ότι το Κυπριακό δεν θα λυθεί με λόγια, αλλά με πράξεις.

«Δυστυχώς έχουμε επιβεβαιωθεί, όσον αφορά στις εκτιμήσεις μας, ότι η Τουρκία παραμένει αμετακίνητη στο διαχρονικό της γεωπολιτικό στόχο, που είναι επικυριαρχία σε ολόκληρη την Κύπρο, με στόχο να ελέγξει ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου» μέχρι και το Αιγαίο, εκτίμησε, τασσόμενη υπέρ των θέσεων που εκφράζει η ελληνική κυβέρνηση για το θέμα των Εγγυήσεων, οι οποίες έχουν προκαλέσει σημαντικές πολιτικές τριβές στο εσωτερικό της χώρας.

«Δυστυχώς, τα τελευταία εννέα χρόνια αυτό που καταφέραμε και αυτό που πετύχαμε, στην προσπάθεια της ελληνοκυπριακής πλευράς να πείσει ότι πράγματι έχει καλή θέληση για λύση, είναι ότι κάναμε τέτοιες υποχωρήσεις και δεχθήκαμε τέτοιες ρυθμίσεις, όσον αφορά στην εσωτερική διακυβέρνηση, που στην ουσία την καθιστούμε όμηρο στα χέρια της τουρκοκυπριακής κοινότητας», υποστήριξε η εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ.

Τα παζάρια της Τουρκίας για Εδαφικό, Ασφάλεια και Εγγυήσεις

Περιέγραψε, μάλιστα, τη στρατηγική της Τουρκίας ως «ένα παζάρι μεταξύ της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, που είναι κόκκινη γραμμή για Λευκωσία και Αθήνα, αλλά και του Εδαφικού», σημειώνοντας ότι «αυτή ήταν η μεθόδευση, που έγινε στην Ελβετία, η οποία κατέρρευσε επειδή ακριβώς πολύ ορθά τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία απέρριψαν την αξίωση του κ. Ακιντζί, να πάμε με ανοιχτό το κεφάλαιο του Εδαφικού σε διεθνή διάσκεψη».

Επανέλαβε την άποψη ότι το θέμα των κατοχικών στρατευμάτων και των Εγγυήσεων μπορεί να είναι αντικείμενο διεθνούς διάσκεψης, εάν και εφόσον προηγηθεί τέτοια σημαντική προπαρασκευαστική διαδικασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ώστε να έχουν καταλήξει στον επιδιωκώμενο στόχο, που είναι η πλήρης άρση και ακύρωση των Εγγυήσεων και η πλήρης αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο μετά τη λύση.

Ευθυγραμμισμένη με το διεθνές δίκαιο η στάση της Ελλάδας

«Εμείς, ως Δημοκρατικό Κόμμα, από την πρώτη στιγμή έχουμε χαιρετίσει τη στάση του Έλληνα Προέδρου, του Έλληνα Πρωθυπουργού, του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, ακριβώς γιατί είναι μία θέση απόλυτα ευθυγραμμισμένη με το διεθνές δίκαιο και ρεαλιστική πολιτικά» τόνισε στο Newsbomb.com.cy η κ. Ερωτοκρίτου, επισημαίνοντας ότι «η συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού ελληνισμού όχι μόνο επικυρώνει, αλλά και επικροτεί αυτή την πολύ σωστή θέση, που εκφράστηκε από την ελληνική κυβέρνηση και υιοθετείται μέχρι σήμερα και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Σε μια αποστροφή του λόγου της, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ υπενθύμισε ότι οι θέσεις αυτές έχουν ήδη υιοθετηθεί από το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας στην Κύπρο, σε επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου, με ομόφωνες αποφάσεις του από το 2009, κατηγορώντας όσους στρέφονται εναντίον τους ότι «προσφέρουν πολύ κακή υπηρεσία στον τόπο μας και στην ειρήνη».

Υποστήριξε, μάλιστα, πως «δεδομένου ότι υπάρχουν διάφορα συμφέροντα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, ενδεχόμενη νομιμοποίηση της παρουσίας της Τουρκίας στην Κύπρο, είτε υπό τη μορφή Εγγυήσεων είτε υπό τη μορφή παραμονής στρατευμάτων με οποιονδήποτε τρόπο είτε έχοντας το αόρατο χέρι της Τουρκίας στο επίπεδο της εσωτερικής διακυβέρνησης, θα καταστήσει την Κύπρο ένα τουρκικό προτεκτοράτο,κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο όχι μόνο για τον κυπριακό λαό, αλλά και για όλες τις χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας».

πηγή: http://www.newsbomb.com.cy/politikh/story/675280/x-erotokritoy-oi-epoikoi-einai-edo-gia-na-katastisoyn-toy-e-k-meionotita-ston-idio-toys-ton-topo

Join our mailing list

Never miss an update

bottom of page