top of page

Το μήνυμα και το νόημα της Εθνικής Αντίστασης


Πραγματοποιήθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών η δοξολογία για την επέτειο της Εθνικής αντίστασης. Μετα την δοξολογία μίλησε ο Αντιστρατηγος ε.α. Δημητρης Αλευρομάγειρος.

Παραθέτουμε την ομιλία του Αλευρομάγειρου, γνωστού και ως Ήρωα της Κύπρου.

Σεβαστοί Ιεράρχες, Σεβαστοί και τιμημένοι αντάρτες της Μεγαλειώδους Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και φασισμού Εκπρόσωποι της Βουλής των Ελλήνων και της τοπικής αυτοδιοίκησης Τιμημένοι αξιωματικοί των ενδόξων Ενόπλων μας Δυνάμεων, Κυρίες και Κύριοι, Ένας από τους πιο σεμνούς αντάρτες , αναφερόμενος στην Εθνική Αντίσταση είπε “Είναι εποποιία Δόξας που δυστυχώς έγινε και τραγωδία και έπληξε την γενιά της Αντίστασης”….

Εβδομήντα δύο χρόνια μετά την λήξη της και τριάντα πέντε ύστερα από την -επί τέλους -επίσημη αναγνώριση της από την Πολιτεία, υπάρχουν ακόμα μερικοί σε αυτόν τον Ιερό τόπο που δεν τολμούν να αναφέρουν ονόματα όπως, Άρης Βελουχιώτης, Ναπολέων Ζέρβας, Παπά- Ανυπόμονος[Γερμανός Δημάκης], Ηρώ Κωνσταντοπούλου, Ήβη Αθανασιάδου, Λέλα Καραγιάννη, Κώστας Περίκος και τόσα άλλα για να εντοπίσουμε το μέγεθος της πανστρατιάς των Ελλήνων όλου του ιδεολογικού φάσματος [υπολογίζονται οι μετέχοντες στην Εθνική Αντίσταση περίπου 2,5 εκατ. ].

Αυτή η πανστρατιά δημιούργησε την μεγαλύτερη σε έκταση και βάθος Αντίσταση κατά του Ναζισμού και φασισμού, σε ολόκληρο το τότε κόσμο. Αντίσταση που ακολούθησε την πολεμική αντίσταση που κορυφώθηκε στο ύψωμα 731 τον Μαρτη του 1941 και ανάγκασε τον Μουσολίνι να φύγει καταντροπιασμένος. Δεν θα πούμε μεγάλα λόγια για να μην μικρύνουμε εκείνη την εποποιία . Σημειώνω απλώς και τελείως ενδεικτικά ότι οι Γάλλοι Παρτιζάνοι για να τιμήσουν τον αγώνα εκείνον των δικών μας ανταρτών, είχαν βάλει ένα πανό στα σύνορα της Γαλλίας που έγραφε,” Έλληνες Αντάρτες, προσοχή από εδω αρχίζει η Γαλλία” και πρέπει να μην λησμονούμε ότι η Εθνική Αντίσταση εμπόδισε τους κατακτητές να στρατολογήσουν πολίτες ή στρατεύματα για να τα στείλουν σε δικά τους μέτωπα ή εργοστάσια, μοναδική περίπτωση σε όλη την τότε κατακτημένη Ευρώπη.

Πράγματι όταν ο πυρίκαυστος Σιμούν της αξονικής θύελλας κατέκαιε τον κόσμο πρώτος ο Έλληνας στρατιώτης και ο Έλληνας αντάρτης ποτισμένος από μια ιερή μανία υπεράσπισης των Ιδεωδών της Αληθείας -Δημοκρατίας-Ελευθερίας- ανθρώπινης αξιοπρέπειας, έκανε τον τροχό της ιστορίας να γυρίζει στο κενό και τους Λαούς του κόσμου να ανάβουν τα ταπεινά τους καντήλια από αυτό το Φως, έκθαμβοι από αυτή την ιερή τρέλλα, Και έσπευδαν ο ένας μετά τον άλλον, όλοι οι τότε ισχυροί της Γης , ακόμα και οι εχθροί μας, να υμνούν την Ελλάδα και να της υπόσχονται αιώνια στήριξη…

Αλλοίμονο όμως αυτά τα λόγια σύντομα ξεχαστήκαν και ο τότε θαυμασμός έγινε φθόνος και γρήγορα η εγκατάλειψη αλλά και οι σκευωρίες τους, αλλά και με δική μας ευθύνη, μας έπληξαν και έκαναν εκείνη την εποποιία όντως τραγωδία, Τόσα χρόνια μετά, σήμερα, όπου η πατρίδα μας δοκιμάζεται σκληρά από τους τότε υμνωδούς μας, πάλι όμως και με δική μας ευθύνη, φαντασιωνόμαστε άλλοτε ότι είμαστε ο περιούσιος Λαός και είναι λάθος, όπως είναι λάθος να διολισθαίνουμε στην απογοήτευση..

Η ικανότητα των ανταρτών της Εθνικής Αντίστασης δεν ήταν μια φωτοβολίδα στην Ελληνική Ιστορία, Ήταν η συνέχεια και η πίστη του Λαού ότι ακόμα και η πιο σκληρή βία μπορεί να καμφθεί όταν ο σκοπός του αγώνα είναι Ιερός. Και οι Λαοί που πιστεύουν σε αυτές τις αναλλοίωτες αξίες νικούν έστω και αν προσωρινά υποφέρουν. Η σημερινή επέτειος που καθιέρωσε η πολιτεία με καταλυτική και αντιπροσωπευτική αφορμή την επέτειο της νίκης στο Γοργοπόταμο, μιας ξεχωριστής σημασίας νίκη, όχι μόνο για το σημαντικό πλήγμα που υπέστη ο φασισμός με τις τεράστιες στρατιωτικές επιπτώσεις για την έκβαση του παγκόσμιου πολέμου, αλλά γιατί η νίκη αυτή ήταν αποτέλεσμα ένωσης ψυχών και ιδεών, γιατί πρυτάνευε η δύναμη των πολλών για απελευθέρωση της Πατρίδας και, όταν ο πολίτης είναι πατριώτης τότε είναι ο πληρέστερος δημοκρατικός μαχητής.

Σε εκείνη την θαυμάσια ιστορική στιγμή αλλά και σε όλη την Εθνική Αντίσταση για την καθολική ελευθερία, κυριάρχησε αυτό που περιγράφει ένας από τους φιλόσοφους του προηγούμενου αιώνα, ο Ζαν Πωλ Σαρτρ.

“..Σε όλο τον κόσμο, λέει ο Σαρτρ, δεν υπάρχει στρατός όπου συναντάει κανείς τέτοιας ισότητα κινδύνου από τον φαντάρο μέχρι τον αρχιστράτηγο, Γι’ αυτό ακριβώς , η Αντίσταση υπήρξε μια πραγματική δημοκρατία, για τον στρατιώτη όπως και για τον ηγέτη, ο ίδιος κίνδυνος, η ίδια ευθύνη, η ίδια απόλυτη ελευθερία μέσα στην συνειδητή πειθαρχία, την πειθαρχία του σκοπού, Έτσι μέσα στη σκιά και μέσα στο αίμα, συγκροτήθηκε τότε η πιο δυνατή απ όλες τις δημοκρατίες, Κάθε ένας από του πολίτες της ήξερε πως χρωστούσε τον εαυτό του σε όλους και πως ταυτόχρονα , δεν μπορούσε να υπολογίζει παρά μόνον στον εαυτό του, κάθε ένας τους πραγματοποιούσε μέσα στην πληρέστερη εγκατάλειψη, τον ιστορικό του ρόλο, Κάθε ένας τους, κόντρα στους δυνάστες, επιχειρούσε να γίνει ο εαυτό του, αναπόδραστα και διαλέγοντας ο ίδιος τον εαυτό του μέσα στην ελευθερία του, διάλεγε την Ελευθερία όλων”

Στην Αντίσταση πρωτοστάτησαν τα νιάτα, που “δεν κράταγαν μεζούρα και διαβήτη”[1] όπως τα υμνεί ο Μανόλης Αναγνωστάκης Εκείνα τα αγεωμέτρητα νιάτα τα βρίσκουμε και σήμερα .Είναι τα νιάτα που την τιμούν, όπως οι προχθεσινοί δρομείς της θυσίας από το Χαϊδάρι στην Καισαριανή που μετέφεραν στο στήθος τους αλλά κυρίως στην ψυχή τους τα μηνύματα των μελλοθανάτων ηρώων της Αντίστασης, που με ανοιχτό το πουκάμισο προκαλούσαν τους εκτελεστές τους ψάλλοντας τον Εθνικό ύμνο.

Ας είναι λοιπόν ενωτικό και αγωνιστικό το μήνυμα δημοκρατίας και αντίστασης για όποιον, ενδεχομένως , επιβουλεύεται και σήμερα το έδαφος της Πατρίδας μας και εδώ και στην Κύπρο, Εμείς, για να τιμούμε την Εθνική Αντίσταση , είμαστε καταδικασμένοι να πετύχουμε , υλοποιώντας τις εντολές της, το παράδειγμα και τον συμβολισμό της . Γένοιτο, Αθήνα, Μητροπολιτικός Ναός Αθηνών, 27η Νοεμβρίου 2016

[1] Μανόλη Αναγνωστάκη, “Χάρης 44”

….Δεν ξερανε πατέρα, μάνα, σπίτι,

Έναν δεν διναν για το σήμερα παρά,

Δεν κραταγαν μεζούρα και διαβήτη,

Δεν ρίχνανε δραχμές στον κουμπαρά..]

Ο Δημήτρης Αλευρομάγειρος είναι Επίτιμος Γενικός Επιθεωρητής Στρατού Πηγή: Το μήνυμα και το νόημα της Εθνικής Αντίστασης: Ομιλία του αντιστράτηγου ε.α. Αλευρομάγειρου http://mignatiou.com/2016/11/to-minima-ke-to-noima-tis-ethnikis-antistasis-omilia-tou-antistratigou-e-a-alevromagirou/

Join our mailing list

Never miss an update

bottom of page