top of page

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΣΥΣΚΟΤΙΣΗΣ


Οι κρίσιμες στιγμές στις διαπραγματεύσεις απαιτούν πρώτα απ’ όλα πλήρη διαφάνεια και τερματισμό της συσκότισης.

Αναμένουμε από το διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας να ενημερωθεί ο λαός:

  • Για τις διαπραγματεύσεις για το Εδαφικό, που έγιναν στο Μοντ Πελεράν.

  • Για τις υποτιθέμενες συγκλίσεις στην πτυχή της Διακυβέρνησης.

  • Για τις προθέσεις του Πρόεδρου Αναστασιάδη και το σχεδιασμό, αν υπάρχει, αντιμετώπισης της τουρκικής αδιαλλαξίας, όπως αυτή εκφράστηκε στην διαπραγμάτευση του Εδαφικού.

Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει έντονη άποψη, ότι οι διαπραγματεύσεις για το Εδαφικό πρέπει να συνεχιστούν και μάλιστα στην Κύπρο.

  • Τονίζουμε, ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν επί της πτυχής του Εδαφικού και όχι επί των τεσσάρων πτυχών, που συζητούνται εδώ και εννέα χρόνια και το μόνο που προκάλεσαν είναι σοβαρές υποχωρήσεις της πλευράς μας.

  • Απορρίπτουμε την οποιαδήποτε προσπάθεια καταβάλλει η τουρκική πλευρά και δυστυχώς και τα Ηνωμένα Έθνη, να δοθεί η εντύπωση ότι υπάρχει χρονοδιάγραμμα, που εξέπνευσε, επειδή υπήρξε κατάρρευση της διαπραγμάτευσης στο Εδαφικό.

  • Δεν αποδεχόμαστε τερματισμό της διαδικασίας, επειδή η τουρκική πλευρά, τήρησε απαράδεκτη στάση και αρνήθηκε να προχωρήσει στην κατάθεση χαρτών και στη διαμόρφωση ενός συμφωνημένου χάρτη.

Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όλα τα κόμματα να οχυρωθούμε πίσω από, αλλά και να στηρίξουμε, τη σθεναρή στάση και θέση του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Κοτζιά και της Ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίοι ξεκαθάρισαν από πολύ νωρίς ότι η κατάργηση του αναχρονιστικού και επικίνδυνου θεσμού των εγγυήσεων και η πλήρης αποχώρηση του τουρκικού κατοχικού στρατού από την Κύπρο, αποτελούν προϋποθέσεις για τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το κυπριακό.

Γραφείο Τύπου, ΔΗ.ΚΟ.

23 Νοεμβρίου 2016​

Join our mailing list

Never miss an update

bottom of page