top of page

EE-Τουρκία: “Μοναδικός μοχλός πίεσης το οικονομικό κόστος”


Την σημασία που έχει σήμερα η επιβολή ουσιαστικού οικονομικού κόστους στο καθεστώς Ερντογάν, που να αφορά την Τελωνειακή Ένωση Τουρκίας-ΕΕ και τα προενταξιακά κονδύλια τόνισε ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ και S&D) στη συζήτηση για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου με ψήφισμα προτείνεται το πάγωμα των ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, στην γραπτή του παρέμβαση, ο ευρωβουλευτής επισημαίνει τα εξής:

«Το ψήφισμα ενώπιον μας περιέχει λεκτικό προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά έρχεται με χρόνια καθυστέρηση. Το πάγωμα των ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας που προτείνεται, θα αποτελούσε ουσιαστική πίεση πάνω στην Τουρκία, εάν ερχόταν πριν χρόνια, όπως επιμέναμε, με επιδίωξη τη διαμόρφωση δημοκρατικών θεσμών. Σήμερα, στην Τουρκία έχει εδραιωθεί πλέον η δικτατορία της φανατισμένης πλειοψηφίας που δηλητηριάστηκε από τον ισλαμισμό του Ερντογάν. Σε αυτό το περιβάλλον, το πάγωμα των ενταξιακών κεφαλαίων αποτελεί μεν ένα καθαρό πολιτικό μήνυμα αλλά δεν ασκεί οποιαδήποτε ουσιαστική πίεση στο καθεστώς Ερντογάν. Για όσους προσδοκούν ότι με το ψήφισμα θα ασκήσουν πίεση στον Ερντογάν, έχουν πάρει ωμή απάντηση σήμερα, με απόλυση άλλων 15 χιλιάδων υπαλλήλων στην Τουρκία χωρίς οποιαδήποτε τεκμηρίωση».

Στην παρέμβαση του ο κ. Μαυρίδης τονίζει ότι «μοχλός πίεσης πάνω στο καθεστώς υπάρχει. Είναι το οικονομικό κόστος και κυρώσεις, όπως επιβλήθηκαν αλλού. Τώρα, καθώς θα παγώνουμε το άνοιγμα κεφαλαίων, το καθεστώς Ερντογάν θα απολαμβάνει τα τεράστια οικονομικά οφέλη και προνόμια από την Τελωνειακή Ένωση Τουρκίας-ΕΕ και τα προενταξιακά κονδύλια, που θα χρησιμοποιεί για να εδραιώνεται ακόμα περισσότερο στην εξουσία. Πρόσφατα, ανακοίνωσε 40% αύξηση στους μισθούς των μουχτάρηδων και των ιμάμηδων, μέσω των οποίων χειραγωγεί την τουρκική κοινωνία».

Ο κ. Μαυρίδης κατέληξε με την υπόδειξη ότι «ως Ευρωπαϊκή Ένωση, να αλλάξουμε την Τουρκία του Ερντογάν είναι μάλλον αδύνατο. Αλλά να απαλλάξουμε την ευρωπαϊκή Κύπρο από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής είναι κάτι που μπορούμε και πρέπει να απαιτούμε».

Γραφείο Τύπου Ευρωβουλευτή ΔΗ.ΚΟ./ (S&D) 22.11.2016

Join our mailing list

Never miss an update

bottom of page