top of page

Ανοικτή επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας


Κύριε Πρόεδρε,

Ή μήπως θα έπρεπε να σας προσφωνήσω εκπρόσωπο της ελληνοκυπριακής διοίκησης, ή εκπρόσωπο της ελληνοκυπριακής κοινότητας ή ακόμη χειρότερα ηγέτη της εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας;

Όπως και να 'χει όλα όσα τεκταίνονται από της αναλήψεως της προεδρίας σας παραπέμπουν στο γεγονός ότι ενεργείτε υπό το κράτος πανικού, φόβου, βιασύνης και εκβιασμών έναντι δεσμεύσεων.

Εσείς γνωρίζετε καλύτερα τους λόγους, αφού ήταν δική σας επιλογή να εγκλωβιστείτε με τη θέση που ο ίδιος και το κόμμα σας πήρατε την περίοδο πριν, κατά και μετά το δημοψήφισμα για τη «λύση» που υπαγόρευε το αγγλοαμερικάνικης έμπνευσης Σχέδιο Ανάν.

Ακόμη και να αφήσει κανείς στο περιθώριο τον πρότερο πολιτικό σας βίο, αυτό από μόνο του σας καθιστά αναξιόπιστο και ακατάλληλο να διαχειριστείτε το εθνικό μας θέμα, το παρόν και το μέλλον του κυπριακού ελληνισμού.

«Καθετί που υπονομεύει τη δημοκρατία, υπονομεύει και τον ευρωπαϊκό και δυτικό πολιτισμό γενικότερα», δηλώνει με νόημα από την Αθήνα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία που επιδιώκετε είναι μια αντιδημοκρατική, μη βιώσιμη και ρατσιστική λύση.

Αντί λοιπόν να επιδοθείτε σ΄έναν αγώνα προς όλα τα διεθνή βήματα ΟΗΕ, ΕΕ, ξένες κυβενήσεις και άλλους διεθνείς οργανισμούς προβάλλοντας το αυτονόητο ότι δηλαδή το κυπριακό πρόβλημα είναι πρόβλημα διεθνές, πρόβλημα εισβολής και κατοχής, αναιρείτε εσείς ο ίδιος όλα όσα απορρέουν από το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μέλος του ΟΗΕ, ισότιμο μέλος της ΕΕ και άλλων διεθνών οργανισμών.

Αντίθετα επιμένετε να συζητάτε μία λύση που εκ προοιμίου στερείται όλων των ερεισμάτων για να είναι λειτουργική, οικονομικά βιώσιμη πόσο μάλλον δίκαιη για τον ελληνισμό της Κύπρου.

Το Mea Culpa είναι σαφώς καλύτερο από την εσχάτη… πλάνη και θα πρέπει έστω και την υστάτη να το πείτε ευθαρσώς και με παρρησία.

Θα μπορούσε κάποιος να αντιπαραθέσει το ερώτημα και τι θα έκανε η προεδρία και ο Πρόεδρος αν όχι να ασχολείται με το Κυπριακό. Αν η προεδρία Αναστασιάδη και η Κυβέρνησή σας είχατε τη βούληση να υπηρετήσετε σωστά τον Λαό και τον τόπο θα μπορούσατε να αναλάβετε πρωτοβουλίες για ανάσχεση του «Τρίτου Αττίλα», που δεν είναι άλλος από ένα μακρύ κατάλογο ζητημάτων που ταλανίζουν τον τόπο και τον Λαό και υπονομεύουν την επιβίωσή του. Τέτοια ζητήματα είναι: Η λειτουργία των θεσμών, τα λογής λογής σκάνδαλα, οι ατασθαλίες, η διαφθορά που διατρέχει το σύνολο των θεσμών και της κοινωνίας, η οικονομική ανάπτυξη, η ανεργία, η αξιοκρατία, η αμυντική θωράκιση όχι μόνο στο στρατιωτικό πεδίο αλλά και σ΄ άλλα επίπεδα. Η λειτουργία της Δικαιοσύνης, η ασφάλεια, το Γενικό Σύστημα Υγείας, η θωράκιση και ανασυγκρότηση της κοινωνίας που κλονίζεται σε επίπεδο αρχών και αξιών, το περιβάλλον, η παιδεία, η πολιτιστική ανάπτυξη και άλλα πολλά.

Κύριε Πρόεδρε,

Δεν έχω ψευδαισθήσεις για το πώς τόσο εσείς όσο και άλλες δυνάμεις πέριξ σας θα συνεχίσετε να διαχειρίζεστε το εθνικό μας θέμα (αφού η μοναδική δέσμευση που τηρείτε είναι αυτή που αναλάβατε έναντι παραγόντων εκτός Κύπρου), αν σας απευθύνω την παρούσα είναι για να διαμηνύσω τόσο σε σας όσο και προς άλλες κατευθύνσεις ότι ένα πλειοψηφικό ρεύμα σ΄αυτόν τον τόπο και όχι μόνο η υπογράφουσα, έχουμε εμπιστοσύνη στα εθνικά αντανακλασ τικά αυτού του Λαού που μέσα από συνθήκες αντίξοες, αλλεπάλληλες πικρίες και απογοητεύσεις από τις κατώτερες των περιστάσεων πολιτικές δυνάμεις που τον "εκπροσωπούν" θα βρει ακόμη μία φορά το σθένος να πει «όχι» όταν ξαναβρεθεί ενώπιον εκβιαστικών διλημμάτων. Μην γελιέστε από την εκκωφαντική σιωπή γιατί ο λαός κάνει αυτό που έκανε πάντα στην εννεαχιλιετή ιστορία του.

«…επά στην πέτρα της σιωπής, τα νύχια του ακονίζει…»

Και αυτή τη φορά, δικιά του θα 'ναι η τελευταία λέξη…

*Δημοσιογράφος

Ερμίνα Μάη

Join our mailing list

Never miss an update

bottom of page