top of page

Απ'όν Ανατρέπεται ο Κόσμος Εν Δικός του.

Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι, η μέχρι σήμερα διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού από την κυβέρνηση Αναστασιάδη ήταν σωστή και αποτελεσματική.

Δυστυχώς όμως, τώρα που επιστρέφουμε, σιγά-σιγά, στην καθημερινότητα, οι κυβερνόντες στον Λόφο του Προεδρικού και συγκυβερνώντες στην Πινδάρου, επιστρέφουν στον παλιό κακό τους εαυτό.

Ετσιθελικό, αυταρχικό, αλαζονικό, «αποφασίζουμε και διατάζουμε».

Με θράσος χιλίων πιθήκων, ωρύονται κατά της Βουλής γιατί έπραξε το αυτονόητο. Πρότεινε τροποποιήσεις σε ένα νομοσχέδιο. Και όταν μέτρησαν τα κουκιά τους και είδαν ότι δεν τους έβγαινε το μέτρημα, απόσυραν το νομοσχέδιο για στήριξη της οικονομίας.

Εκβιαστικές τακτικές τύπου «αυτό ή τίποτα», παιγνίδια επίρριψης ευθυνών και ανεδαφικές εμμονές, δεν έχουν θέση σε δημοκρατικές διαδικασίες.

Η απόσυρση του νομοσχεδίου των κρατικών εγγυήσεων, αφήνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους, εκτεθειμένους να πληρώσουν τα σπασμένα. Οι απέλπιδες προσπάθειες της κυβέρνησης να ρίξει το φταίξιμο στην βουλή με φανφάρες και ψευτο-δικαιολογίες είναι δήγμα της ανευθυνότητας και ενοχής της.

Το μόνο πρόβλημα ήταν η συμμετοχή του Γενικού Ελεγχτή, έως παρατηρητή, στην Επιτροπή Παρακολούθησης. ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ. Ρόλο που αυτοδίκαιος έπρεπε να έχει αφού μιλούμε για κρατικές εγγυήσεις. Χρήμα το οποίο θα πληρώσουμε εμείς, οι απλοί πολίτες, όταν τα δάνεια αυτά θα γίνουν μη εξυπηρετούμενα.

Οι κρατικές εγγυήσεις δεν είναι για να δανείζονται χαμηλότοκα, οι εκ των έσω, για να ξοφλούν τα υψηλότοκα δάνειά τους ή να έχουν φτηνό δανδισμό για μεγάλες επενδύσεις. Είναι για εύκολο δανεισμό των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, του μπαμπά και της μαμάς, για να αντέξουν τους κλυδωνισμούς της κρίσης, και να σταθούν στα πόδια τους.

Η συμμετοχή του Γενικού Ελεγχτή, έως παρατηρητή, είναι πρακτική η οποία προκρίνεται σε παρόμοιες καταστάσεις. Προτιμάται να γίνεται ο έλεγχος σε πραγματικό χρόνο, για να προλαβαίνουμε το κακό, και όχι εκ των υστέρων, να κλαίμε επί ερείπιων. Η κυβέρνηση προτιμά να κάνει αυτοψία επί του εγκλήματος. Όταν γίνει το κακό, θα συσταθεί ερευνητική επιτροπή της οποίας, το όποιο πόρισμα, θα μπει στον κάλαθο. Ποιος έχει τιμωρηθεί μέχρι σήμερα για τα εγκλήματα, πολιτικά, οικονομικά ή άλλος πως, στην ράχη του απλού κοσμάκη;

Η επιμονή της κυβέρνησης, να αποκλείσει τον Γενικό Ελεγκτή από τη διαδικασία εποπτείας, δημιουργεί εύλογες υποψίες για τις προθέσεις της εφαρμογής του σχεδίου στήριξης των κυπριακών επιχειρήσεων.

Δικαιολογημένα οι πολίτες δεν έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση που διόρισε τους «άριστους των αρίστων» στον Συνεργατισμό και την Ελληνική, εμπόδισε και εκεί τον έλεγχο του Γενικού Ελεγκτή, και τελικά έκλεισε τον Συνεργατισμό και τον παρέδωσε στην Ελληνική. Με τον ίδιο ακριβός τρόπο, και αδιαφανείς διαδικασίες, που ξεπούλησε τα υποκαταστήματα των Κυπριακών Τραπεζών στην Ελλάδα στον Βγενόπουλο.

Δεν έχουμε εμπιστοσύνη στον πρόεδρο του «Δεσμεύομαι» (ψεύδομαι μάλλον ήταν η λέξη που έψαχνε), ο οποίος ακόμα αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες του για το κούρεμα και την εκ των προτέρων ενημέρωση ημετέρων, κουμπάρων και συμπεθέρων.

Το νομοσχέδιο αποσύρθηκε επειδή η Κυβέρνηση των χρυσών διαβατηρίων δεν θέλει τη διαφάνεια. Οτιδήποτε άλλο είναι, προφάσεις εν αμαρτίαις.

Το Δημοκρατικό Κόμμα επιμένει στην συμμετοχή του Γενικού Ελεγκτή ως παρατηρητή στη διαδικασία δανεισμού με κρατική εγγύηση, ώστε το σχέδιο στήριξης της οικονομίας να υλοποιηθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια και τη μεγαλύτερη δυνατή αποδοτικότητα, διαφυλάσσοντας το συμφέρον των Κύπριων φορολογουμένων.

Γιατί η κυβέρνηση αρνείται τον έλεγχο και τη διαφάνεια;

Τι είναι αυτό που φοβάται τόσο πολύ, ώστε να αποσύρει ολόκληρο το νομοσχέδιο αφήνοντας την αγορά χωρίς την απαραίτητη ρευστότητα;

Αντώνης Κ. Σιβιτανίδης, M.Sc., B.Sc.

Μέλος Εκτελεστικού Γραφείου ΔΗ.ΚΟ.

Join our mailing list

Never miss an update

bottom of page