top of page

Οι 27 εξουσίες της κεντρικής κυβέρνησης

Τη φιλοσοφία της πρότασής του για αποκέντρωση αρμοδιοτήτων(σ.σ. χαλαρή ομοσπονδία), προκειμένου μια ενδεχόμενη συμφωνία λύσης του Κυπριακού να είναι λειτουργική και βιώσιμη, και ν’ απαντά στις ανησυχίες που προκύπτουν από την αξίωση της τ/κ πλευράς για μια θετική ψήφο, αναπτύσσει το βράδυ στον λαό-στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου που θα παραχωρήσει-ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Βασικός άξονας της ιδέας, όπως και ο ίδιος την χαρακτήρισε, του Προέδρου Αναστασιάδη, είναι η αποκέντρωση εξουσιών και αρμοδιοτή των, με την μεταφορά κάποιων από αυτών από την ομοσπονδιακή-κεντρική κυβέρνηση στα συνιστώντα κρατίδια, στο πλαίσιο πάντα της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, και χωρίς μέσα από την μεταφορά αυτή να επηρεάζεται το τρίπτυχο της μίας κυριαρχίας, μίας ιθαγένειας και μίας διεθνούς προσωπικότητας της ενωμένης Κύπρου. Σημειώνεται πως κατά τις μέχρι σήμερα διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, οι δύο πλευρές κατέληξαν στις αρμοδιότητες που θ’ ασκούνται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, με τον αρχικό κατάλογο που συζητήθηκε να περιλαμβάνει 27 εξουσίες. Εν συνεχεία ωστόσο, ορισμένες από αυτές συγχωνεύθηκαν, με τον συνολικό αριθμό τους ν’ ανέρχεται πλέον στις 24. Κατά τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν άνοιξε σε βάθος τα χαρτιά του όσον αφορά τις εξουσίες που κατά την εκτίμησή του θα μπορούσαν ν’ αποκεντρωθούν, κάτι που, όπως από πλευράς Κυβέρνησης τονίζεται, θα αποτελέσει προϊόν συνδιαβούλευσης-συνδιαμόρφωσης ανάμεσα στον Πρόεδρο και την πολιτική ηγεσία. Εφοδίασε, ωστόσο, τους πολιτικούς αρχηγούς με σχετικά έγγραφα που αφορούν στις συμφωνηθείσες κατά τις διαπραγματεύσεις εξουσίες που θα ασκούνται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και κάποιες από αυτές θα μπορούσαν να μεταφερθούν στις συνιστώσες πολιτείες(σ.σ. που θα αφορά θέματα της καθημερινότητας των πολιτών), ζητώντας από τα κόμματα να καταθέσουν εισηγήσεις. Το Εθνικό Συμβούλιο, υπενθυμίζεται, θα συνεδριάσει εκ νέου την ερχόμενη Δευτέρα. Όπως έχει προαναφερθεί, ο αρχικός κατάλογος περιλάμβανε 27 αρμοδιότητες: 1. Εξωτερικές σχέσεις. 2. Σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. 3. Ασφάλεια. 4. Έλεγχος και ασφάλεια συνόρων σε θάλασσα, αέρα και έδαφος. 5. Υπηκοότητα. 6. Καταπολέμηση τρομοκρατίας, ναρκωτικών, εμπορία προσώπων, ξέπλυμα χρήματος και οργανωμένο έγκλημα. 7. Αμνηστία. 8. Διορισμός των ομοσπονδιακών επισήμων. 9. Λειτουργίες Κεντρικής Τράπεζας. 10. Ομοσπονδιακή οικονομική πολιτική. 11. Διεθνής ναυσιπλοΐα, χωρικά ύδατα, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. 12. Ναυτιλία και καθεστώς σημαίας. 13. Αδειοδότηση και κατανομή εσόδων από αξιοποίηση φυσικών πόρων. 14. Ρύθμιση και επίβλεψη της έρευνας και της αξιοποίησης των φυσικών πόρων. 15. Αρμοδιότητες που αφορούν την δημόσια υπηρεσία σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης και την ομοσπονδιακή αστυνομία, τους ανεξάρτητους θεσμούς, τις εκλογές και τα δημοψηφίσματα, καθώς και την ομοσπονδιακή περιουσία. 16. Ρύθμιση και επίβλεψη του οικονομικού τομέα. 17. Ρύθμιση της εναέριας κυκλοφορίας. 18. Αρχαιότητες και προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς. 19. Προστασία κρίσιμων υποδομών. 20. Πνευματικά δικαιώματα. 21. Μετεωρολογία και εκπροσώπηση στον διεθνή οργανισμό. 22. Επικοινωνίες, ταχυδρομεία και τηλεπικοινωνίες. 23. Ανταγωνισμός. 24. Κοινά πρότυπα και αρχές. 25. Αδειοδότηση και επίβλεψη τυχερών παιχνιδιών. 26. Μέτρα και σταθμά. 27. Συγκλίσεις και πρότυπα στα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα.

πηγή: http://www.reporter.com.cy/politics/article/414525/?fbclid=IwAR0OJrSAzTxVOc8ZZbajj4bO4wmNaUau6ixUupCSvKFopLHTfTkIh40K7LU#.W-IAvnUxvjc.facebook

Join our mailing list

Never miss an update

bottom of page