top of page

Η κατεβασμένη μούρη των Βρετανών και η μαγεία της «Καλυψούς»

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα κοιτάσματα του οικοπέδου 6, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, στον στόχο «Καλυψώ», φαίνεται να είναι στη χειρότερη περίπτωση ικανοποιητικά έως αρκετά. Σε τέτοιο βαθμό, που δίνουν τις δυνατότητες εκμετάλλευσής τους, μια εξέλιξη που δημιουργεί νέα θετικά δεδομένα, αλλά, ταυτοχρόνως, και μεγαλύτερες υποχρεώσεις για τον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, που εκλέγεται σήμερα, οποιοσδήποτε και αν είναι αυτός. Διότι, όσο μεγαλύτερα είναι τα κοιτάσματα και οι δυνατότητες εκμετάλλευσής τους, τόσο μεγαλύτερη είναι και η απειλή, ειδικώς όταν οι Τούρκοι αισθάνονται ότι χάνουν το παιχνίδι.

Βεβαίως, όσο μεγαλύτερο είναι το κέρδος, τόσο μεγαλύτερη είναι η αποτροπή που δημιουργείται από τις εμπλεκόμενες εταιρείες. Μπορεί μεν αυτές να είναι δρώσες χωρίς ένοπλες δυνάμεις για να σταματήσουν την Άγκυρα, όμως είναι γαλλικών, ιταλικών και αμερικανικών, ακόμη και ισραηλινών συμφερόντων. Φέρουν τις σημαίες των χωρών αυτών και εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους. Έχουν πίσω τους ισχύ.

Γεωπολιτική επιλογή του EastMed

Εάν αποκρυπτογραφήσουμε τις δηλώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων, που έχουν θετικό χαρακτήρα, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι τα κοιτάσματα στην «Καλυψώ» ενισχύουν τη γεωπολιτική προοπτική για τον EastMed και τη συμμαχία μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας, καθώς και Ε.Ε., η οποία, ως γνωστόν, είναι έτοιμη να επενδύσει.

Ακόμη, όμως, και χωρίς την «Καλυψώ», με τα κοιτάσματα του «Λεβιάθαν» και της «Αφροδίτης», ο EastMed είναι μια ασφαλής επιλογή. Η Ε.Ε. έχει ήδη εγκρίνει -από τις 15 Ιανουαρίου- το ποσό των 34,4 εκ. ευρώ για τεχνικό σχεδιασμό. Ενδιαφέρον έχουν δείξει και ισραηλινές τράπεζες, ενώ και γερμανικές έχουν υποστηρίξει ότι εάν τα κοιτάσματα είναι ικανοποιητικά, τότε θα ήταν δυνατό να επενδύσουν στην Κύπρο.

Η επιλογή του EastMed κλείνει την πόρτα στον αγωγό προς Τουρκία και απελευθερώνει και τη Λευκωσία και το Τελ Αβίβ από τον εγκλωβισμό προς την Άγκυρα, που συνιστά μια διαρκή σε βάρος τους απειλή. Και για την Κύπρο και για το Ισραήλ. Πέραν της τιμής και του κέρδους, που είναι σημαντικές μεταβλητές για την εκμετάλλευση, σημαντική είναι και η γεωπολιτική και στρατηγική σημασία ενός αγωγού.

O EastMed δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας, αφού:

1. H Τουρκία δεν θα παρενοχλήσει την κατασκευή ή και δεν θα προβεί σε ενέργειες σε βάρος ενός αγωγού που κουβαλά όχι μόνο κυπριακό, αλλά και φυσικό αέριο του Ισραήλ, στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης και άλλων εταιρειών όπως η γαλλική TOTAL, η ιταλική ENI και η αμερικανική “Noble Energy”.

2. Δημιουργείται μέσω του EastMed μια γεωστρατηγική αποτρεπτική, έναντι της τουρκικής και κάθε άλλης απειλής, συμμαχία, ενώ το Ισραήλ αποκτά το στρατηγικό βάθος που χρειάζεται, καθότι είναι περικυκλωμένο από αραβικά και μουσουλμανικά κράτη συν την Τουρκία.

3. Η συμμαχία αυτή με την εμπλοκή της Ε.Ε., της Κύπρου, της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και του Ισραήλ και άλλων χωρών, που έχουν συμφέροντα, εξελίσσεται ως ένα υποσύστημα ασφάλειας του ευρύτερου δυτικού συστήματος, όπως καθορίζεται μέσα από τις θεωρίες του Κέντρου της Γης και της Ευρασίας. Θεωρίες επί των οποίων είναι θεμελιωμένοι οι στρατηγικοί σχεδιασμοί των Μεγάλων Δυνάμεων και δη των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Οι ευνοϊκές συγκυρίες

Οι συγκυρίες είναι ευνοϊκές για την Κυπριακή Δημοκρατία και οι λόγοι καθορίζονται ως εξής:

1. Οι σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας περνούν κρίση. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ισραήλ καθώς και η Ε.Ε. είναι ενοχλημένες από τον άξονα της Τουρκίας, του Ιράν και της Ρωσίας στην υπόθεση της Συρίας.

2. Οι ΗΠΑ έχουν εναρμονίσει τις στρατηγικές τους επιλογές με εκείνες του Ισραήλ. Και αυτό είναι πρόδηλο:

Α. Από τη στάση των Αμερικανών στη Συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Θέλουν αναθεώρηση της Συμφωνίας για να αποφευχθεί μια νέα απειλή όμοια, όπως ισχυρίζονται, με εκείνη της Βορείου Κορέας.

Β. Από την αναγνώριση των Ιεροσολύμων ως πρωτεύουσας του ισραηλινού κράτους. Συνεπώς, οι ΗΠΑ τουλάχιστον θα δείξουν ανοχή σε μια τέτοια στρατηγική συμμαχία, άσε που θα είναι δυνατό να τη χρησιμοποιούν ως αντίβαρο στους τουρκικούς εκβιασμούς, όπως αυτοί εκδηλώνονται με το φλερτ της Ρωσίας με την Άγκυρα στη λογική του εκκρεμούς, που υιοθετεί ο κ. Ερντογάν. Δηλαδή όταν δεν του κάνουν τα χατίρια οι ΗΠΑ, στρέφεται προς τη Ρωσία και αντίθετα. Η αλλαγή των σχέσεων με την Ε.Ε.

Υπάρχει και μια άλλη διάσταση, που πρέπει να λεχθεί: Ο EastMed και η συμμαχία επί του οποίου μπορεί να οικοδομηθεί δεν αλλάζει απλώς τα ισοζύγια δυνάμεων, αλλά και τα οικονομικά συμφέροντα μεταξύ της Κύπρου και της Ελλάδας από τη μια και της Τουρκίας από την άλλη, κυρίως εντός της Ε.Ε. Συνιστά, λόγω των μεγάλων κερδών και των αλληλεξαρτήσεων, αντισταθμιστικό παράγοντα στη μεγάλη τουρκική αγορά.

Συνεπώς, το όποιο ηθικό ή νομικό πλεονέκτημα έχει η Κύπρος στην Ε.Ε. σε σχέση με την Τουρκία, το οποίο όμως αποδυναμώνεται, λόγω του όγκου των μεγάλων συμφερόντων τα οποία διακυβεύονται μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε., τώρα θα μπορεί να μπει σε μια νέα βάση: Η Κύπρος εξισορροπεί και διαβρώνει το πλεονέκτημα συμφερόντων μεταξύ Τουρκίας - Ε.Ε. και ενισχύει το ηθικό και νομικό της πλεονέκτημα, αφού το δένει με οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα.

Για την κατασκευή ενός αγωγού και γενικότερα για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου δεν είναι μόνο τα οικονομικά κέρδη που θα πρέπει να λάβει κάποιος υπόψη, αλλά κυρίως τα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά, διά των οποίων μπορεί να αποκτήσει μεγαλύτερη ασφάλεια, εθνική ανεξαρτησία και να καταρτίσει νέους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς, με μεγαλύτερα πολιτικά οφέλη και οικονομικά κέρδη από τα αρχικώς προβλεπόμενα, όπως αυτά προκύπτουν από έναν ψυχρό -χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η έννοια της γεωπολιτικής- λογιστικό υπολογισμό. Το πρόβλημα των Βρετανών

Εκείνοι, οι οποίοι εδώ και καιρό έχουν κατεβασμένα τη μούρη για την όποια συμμαχία έχει η Κύπρος με το Ισραήλ, δεν είναι μόνο οι Τούρκοι, αλλά και οι Βρετανοί, οι οποίοι:

Α. Λόγω των συχνών πτήσεων των πολεμικών αεροσκαφών του Ισραήλ εντός του FIR Λευκωσίας, αισθάνονται να χάνουν ένα βασικό κυρίαρχο πλεονέκτημα, που είχαν ως σήμερα στον αέρα. Το ίδιο ισχύει και για την Τουρκία, η οποία έχει περιορίσει τη δράση της προς τον βορρά, όταν κυρίως πετούν οι Ισραηλινοί στον νότο.

Β. Αποκτούν συγκάτοικο στο FIR Λευκωσίας και στο Τρόοδος, όπου οι Ισραηλινοί θέλουν να αυξήσουν τις προσβάσεις, που ήδη έχουν για να δύνανται να παρακολουθούν τις κινήσεις του Ιράν.

Είναι γι’ αυτό που οι Βρετανοί δεν βλέπουν με καλό μάτι τον EastMed -ο οποίος ενισχύει τη συμμαχία με Κύπρο και Ελλάδα- και εξ υπαρχής υποστήριζαν τους αγωγούς από Κύπρο και από Ισραήλ προς Τουρκία. Θέλουν να διαβρώσουν και να χαλάσουν μια εν δυνάμει συμμαχία, που μειώνει τον δικό τους γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό ρόλο και ενισχύει εκείνον της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ έναντι των ΗΠΑ.

Το ίδιο ισχύει και για την Τουρκία. Εφόσον, δε, η Βρετανία δεν κατάφερε να επιλύσει το Κυπριακό στη βάση μιας ομοσπονδίας, αισθάνεται ότι απειλείται ο παραδοσιακός γεωπολιτικός και γεωστρατηγικός της σχεδιασμός, που θέλει την Κύπρο να μη σηκώνει κεφάλι, να είναι μακράν της Ελλάδας και την ίδια την Βρετανία καθώς και την Τουρκία να εξυπηρετούν μέσω ημών και της ευρύτερης περιοχής, τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Το ζητούμενο για τον Πρόεδρο

Οποιοσδήποτε και αν είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ένα από τα κύρια ζητήματα που έχει να διαχειριστεί είναι αυτό της ασφαλούς εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου, χωρίς να παραπλανάται και να μαγεύεται από τα κοιτάσματα της «Καλυψούς». Θέλει και σοβαρότητα και υπευθυνότητα και σχεδιασμό, η ορθή εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, που συνιστά θέμα συναφές και με τη δημοκρατική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, αλλά και με την τέχνη της διπλωματίας.

Η οποία διπλωματία, δεν θέλει τους αδύναμους να βρίσκουν καταφύγιο μόνο στο δίκαιο, αλλά απαιτεί επίσης την ικανότητα να συνάπτουν συμμαχίες με τους ισχυρούς για να μπορούν να εκμεταλλεύονται τον εθνικό τους πλούτο, έχοντας το κεφάλι τους όσο το δυνατόν πιο ήσυχο και καθαρό από τη μέθη της παραπλάνησης και του μεγάλου κέρδους. Και, κυρίως, εκείνο για το οποίο πρέπει να μεριμνήσουν, είναι όπως έχουν τα νώτα τους καλυμμένα. Και όλα αυτά προϋποθέτουν την ικανότητα να διαβάζουν το περιφερειακό και παγκόσμιο περιβάλλον με τη γλώσσα της γεωπολιτικής και των συμφερόντων… πηγή: http://www.sigmalive.com/simerini/politics/486369/i-katevasmeni-mouri-ton-vretanon-kai-i-mageia-tis-kalypsous

ΓΙΑΝΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ Δρ των Διεθνών Σχέσεων

Join our mailing list

Never miss an update

bottom of page