top of page

Οι προτάσεις ΠτΔ στο Κραν Μοντάνα

Το κρίσιμο διήμερο της 5ης και 6ης Ιουλίου, στο Κραν Μοντάνα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε καταθέσει δύο έγγραφα με προτάσεις που αποσκοπούσαν στο να ξεκλειδώσουν τη διαδικασία και να επιτευχθεί συμφωνία στο Κυπριακό. Τα δύο αυτά έγγραφα που κατατέθηκαν από ελληνοκυπριακής πλευράς και τα οποία κατάφερε να εξασφαλίσει ο «Φ» καταδεικνύουν εμφανώς την προσπάθεια που είχε καταβάλει ο Νίκος Αναστασιάδης προς την κατεύθυνση της ικανοποίησης των τουρκικών αιτημάτων. Προσπάθεια που στόχευε, όπως κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει έκτοτε, στο να καταδείξει την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς ώστε να γίνει κατορθωτή η επίτευξη συμφωνίας.

Τα δύο έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στα χέρια της τουρκικής πλευράς και έχουν αρχειοθετηθεί ως «Παράρτημα 3» και «Παράρτημα 4», αφορούν τις προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για τις εσωτερικές πτυχές και το θέμα της ασφάλειας. Δεν διευκρινίζεται πάντως εάν αυτό είναι το επίσημο έγγραφο που κατέθεσε η ε/κ πλευρά ή εάν ήταν τα όσα έχουν καταγραφεί από τουρκικής πλευράς ως πρόταση του Νίκου Αναστασιάδη.

Το πρώτο έγγραφο που κατατέθηκε στις 5 Ιουλίου χωρίζεται σε 5 ενότητες: για την ασφάλεια και εγγυήσεις, το εδαφικό, περιουσιακό, πολιτική ισότητα και ισότιμη μεταχείριση των Τούρκων πολιτών. Από μια πρώτη ανάγνωση είναι εμφανής η προσπάθεια του Ν. Αναστασιάδη να προσεγγίσει τις τουρκικές προτάσεις σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία.

Την ίδια ώρα ξεκαθαρίζει τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος πως το έγγραφο και οι συμβιβαστικές προτάσεις θα πρέπει να θεωρηθεί ότι δεν έχουν υποβληθεί σε περίπτωση που δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία.

Το δεύτερο έγγραφο αποτελεί ένα γενικό περίγραμμα της εισήγησης που κατατέθηκε στις 6 Ιουλίου για τη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας της Κύπρου. Τα δύο έγγραφα αποκαλύπτονται από τον «Φ» προκειμένου -αφού ήδη η τουρκική, τ/κ πλευρά και τα Ηνωμένα Έθνη τα έχουν- να ενημερωθούν και οι απλοί πολίτες, οι οποίοι για δύο μήνες τώρα παρακολουθούν την πολιτική ηγεσία να κονταροκτυπιέται καθημερινά, χωρίς οι ίδιοι να ξέρουν τις λεπτομέρειες της αντιπαράθεσης. Αυτός ήταν και ο λόγος που επιλέξαμε να τα δημοσιοποιήσουμε και όχι για να δημιουργήσουμε -όπως μπορεί να λεχθεί- πρόβλημα στη διαδικασία, η οποία ούτως ή άλλως αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται και είναι άγνωστο πότε θα επαναρχίσει.

Ελληνοκυπριακές προτάσεις της 5ης Ιουλίου 2017

Υπό την επιφύλαξη των θέσεων που υποβάλλονται από την ελληνοκυπριακή πλευρά (ε/κ) στις διαπραγματεύσεις και προκειμένου να επιδείξουμε για άλλη μια φορά την καλή μας θέληση, υποβάλλουμε αυτές τις προτάσεις, η αποδοχή των οποίων θα ανοίξει τον δρόμο να φτάσουμε σε μια περιεκτική λύση.

Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι στη βάση της αρχής ότι τίποτε δεν συμφωνείται μέχρι να συμφωνηθούν όλα, και παραμένοντας πάντα υπό την αίρεση της αποδοχής των προνοιών που καταγράφονται πιο κάτω, οι παρούσες προτάσεις θα πρέπει να θεωρούνται άκυρες (null and void) εάν οι προτάσεις της ε/κ πλευράς δεν γίνουν αποδεκτές. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία σ’ αυτές τις προτάσεις στα πλαίσια αυτής της συνάντησης, το παρόν έγγραφο και οι συμβιβαστικές προτάσεις που περιλαμβάνονται θα πρέπει να θεωρηθεί ότι δεν έχουν υποβληθεί.

(α) Ασφάλεια και Εγγυήσεις

Ο ΓΓ ΟΗΕ ανέφερε ότι χρειαζόμαστε ένα νέο καθεστώς ασφάλειας, όχι τη συνέχιση του προηγούμενου και ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα τέλος στο μονομερές δικαίωμα της επέμβασης και ένα τέλος στη Συνθήκη Εγγυήσεων. Σύμφωνα με αυτό, οι Συνθήκες Εγγυήσεων και Συμμαχίας θα πρέπει να τερματιστούν με την έναρξη της εφαρμογής της συμφωνίας λύσης.

Όπως ανέφερε ο ΓΓ ΟΗΕ, το θέμα της αποχώρησης όλων των ξένων στρατευμάτων είναι χωριστό. Θα υπάρξει μια δραστική μείωση στρατευμάτων (συμπεριλαμβανομένων των όπλων και εξοπλισμών τους) στον αριθμό που προβλεπόταν στη Συνθήκη Συμμαχίας του 1960 όπως αναφέρθηκε από τον ΓΓ ΟΗΕ. Τα τελευταία εναπομείναντα στρατεύματα με τον ελαφρύ οπλισμό τους θα βρίσκονται από την πρώτη ημέρα σε διαδικασία αποχώρησης. Αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στα πλαίσια μιας Συνθήκης για αποχώρηση στρατευμάτων με σαφώς καθορισμένη ρήτρα λήξης ισχύος, η οποία δεν θα ξεπερνά τους 18 μήνες.

Λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση του ΓΓ ΟΗΕ ότι η παρούσα κατάσταση θα πρέπει να αντικατασταθεί από ένα στέρεο σύστημα ασφάλειας, όπου όλη η Κύπρος και όλοι οι Κύπριοι και των δύο κοινοτήτων θα αισθάνονται ασφαλείς με έναν ισχυρό μηχανισμό εφαρμογής και επιτήρησης, και λαμβανομένου ότι το σκεπτικό που έθεσε ο ΓΓ ΟΗΕ ότι οι υφιστάμενες εγγυήτριες δυνάμεις δεν μπορούν να εφαρμόσουν και να επιτηρήσουν τους εαυτούς τους, θα πρέπει να αντικριστεί, η ε/κ πλευρά επισυνάπτει μια περιεκτική πρόταση για μια «Νέα Αρχιτεκτονική Ασφάλειας για την Κύπρο».

(β) Εδαφικό

Σύμφωνα με την εισήγηση του ΓΓ ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης ανάμεσα σ’ άλλες της περιοχής Μόρφου, ο χάρτης που θα συμφωνηθεί θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τα ποσοστά εδάφους των συνιστώντων κρατιδίων όπως στον χάρτη που έχει επιδώσει η ε/κ πλευρά και οι περιοχές/τοποθεσίες που περιλαμβάνονται σ’ αυτόν για εδαφικές αναπροσαρμογές. Αυτό θα πρέπει να επιτρέπει την επιστροφή του 60% των Ε/κ εκτοπισθέντων και πάνω από 50% της ακτογραμμής υπό ε/κ διοίκηση.

(γ) Περιουσιακό

Υπάρχει συμφωνία ότι το ατομικό δικαίωμα στην περιουσία θα πρέπει να γίνει σεβαστό. Σύμφωνα με την εισήγηση του ΓΓ ΟΗΕ, θα πρέπει να υπάρξουν δύο περιουσιακά καθεστώτα για τις περιουσίες που θα επηρεαστούν: (1) Ένα γενικό καθεστώς για περιοχές που δεν θα εμπίπτουν στις εδαφικές αναπροσαρμογές, και (2) Ένα ειδικό καθεστώς για περιοχές που υπόκεινται στις εδαφικές αναπροσαρμογές.

πηγή: http://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/428014/apokalyptiko-oi-protaseis-ptd-sto-kran-montana

Join our mailing list

Never miss an update

bottom of page