Γεώργιος Γρίβας, άνευ Διγενή, μυρσίνης και δάφνης.
Όποτε κοντεύει το μνημόσυνο του Γεωργίου Γρίβα (ή οι τραγικοί επέτειοι του πραξικοπήματος και της εισβολής) ξεθαρρεύουν οι «εθνικόφρονες» , και σε μια απέλπιδα προσπάθεια ανορθώσεως του ονόματος του Γεωργίου Γρίβα, ισχυρίζονται ότι εάν ζούσε ο Γρίβας , ούτε πραξικόπημα , ούτε και εισβολή θα εγίνετο.
Δυστυχώς τα ιστορικά ντοκουμέντα ακριβός το αντίθετο δείχνουν. Ο Γρίβας το 1971, με την κάθοδό του στην Κύπρο και την δημιουργία της εόκα βήτα ( και επίτηδες το γράφω ολογράφως, γιατί θεωρώ ιεροσυλία να προσθέτω ένα «β» στην δοξασμένη ΕΟΚΑ και να την μετατρέπω από απελευθερωτική σε προδοτική οργάνωση), ένα και μόνο σκοπό είχε. Την πραξικοπηματική ανατροπή/δολοφονία του Μακαρίου.
Στο βιβλίο του , «Μακάριος δια πυρός και σιδήρου», ο πλέων ιδεολόγος της Ενωτικής Παρατάξεως , δεξί χέρι του Γρίβα στην εόκα βήτα και εκπρόσωπος τύπου της επταημέρου κυπριακής χούντας του Νικόλαου Σαμψών, ο Σπύρος Παπαγεωργίου αναφέρει ξεκάθαρα ότι, ο αγώνας του Γρίβα και της εόκα βήτα δεν ήταν αντι-χουντικός αλλά για να ανατρέψει τον Μακάριο και να πάρει την εξουσία και να ανακηρύξει την Ένωση. Και η ένωση που εννοούσε ο Γρίβας ήταν η διπλή ένωση του Σχεδίου Άστεσον του οποίου ήταν υπέρμαχος. Και αυτό διαφαίνεται όχι μόνο από τον Παπαγεωργίου , αλλά και από αλληλογραφία του Γρίβα με τον Τζιρκώτη και τον Λευτέρη Παπαδόπουλο (οι επιστολές ανακαλύφθηκαν σε κρησφύγετο της εόκα βήτα στην Επταγώνια το 1973 και δημοσιεύθηκαν στον «Φιλελεύθερο» στις 28.11.1973) και από δικαστικές αποφάσεις.
Η μόνη διαφορά ήταν ότι ο Άτσεσον χάριζε στους Τούρκους την Καρπασία ενώ ο Γρίβας την Κερύνεια. Πράγμα που τελικά εκπληρώθηκε κατά την πρώτη εισβολή του Αττίλα το 1974. Για αυτό και δεν κινήθηκε ούτε ένα φύλλο στην πρώτη εισβολή. Ήταν συμφωνημένη. Εν γνώση των Χουντικών της Αθήνας, και των εν Κύπρο αντιπροσώπων τους.
Αποκαλύπτει λοιπόν ο Παπαγεωργίου ότι, ο Γρίβας σχεδίαζε δολοφονία του Μακαρίου από το 1959, καθώς επίσης ότι οι άνθρωποι της εόκα βήτα μετά την εισβολή του 1974 σχεδίαζαν ταυτόχρονη δολοφονία του Μακαρίου και του Καραμανλή. Σαφής είναι επίσης οι αναφορές του στις σχέσεις του Γρίβα με την Χούντα των Αθηνών και δε αυτές με τον Ιωαννίδη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγο βιβλίο έχει κατατεθεί έως τεκμήριο στον Φάκελο της Κύπρου της Κυπριακής Βουλής.
Ο Γρίβας σαν αρχηγός της εόκα βήτα, είχε καταστρώσει τέσσερα στο σύνολο πραξικοπηματικά σχέδια εναντίων του Μακαρίου, τα δύο τελευταία ,βρέθηκαν κατά την σύλληψη του Σταύρου Σύρου .Το ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΛΛΩΝ και το ΣΧΕΔΙΟ ΣΦΕΝΔΟΝΗ. Έχουν γίνει επανειλημμένες αναφορές σε αυτά και από τον Τάκη Τσαγκάρη ( τότε λοχαγό του Εφεδρικού) και τον Μαρίνο Σιζόπουλο ( πρόεδρο της επιτροπής της Κυπριακής Βουλής για τον φάκελο της Κύπρου).
Το ΣΦΕΝΔΟΝΗ θα πραγματοποιείτο στις 14 Φεβρουαρίου 1972 αλλά ματαιώθηκε όταν διέρρευσε στον Μακάριο ο οποίος έστειλε τον Γλαύκου Κληρίδη να ζητήσει την παρέμβαση των Αμερικανών. Το ΑΠΟΛΛΩΝ, προγραμματισμένο για το καλοκαίρι του 1973, επίσης αναβλήθηκε. Εκτελέστηκε αργότερα με το όνομα ΑΦΡΟΔΙΤΗ στις 15 Ιουλίου του 1974.
Και τα δυο προνοούσαν ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΗ ανατροπή/ δολοφονία του Μακαρίου , ΕΙΣΒΟΛΗ της Τουρκίας την οποία θα άφηναν να ενώσει τον τουρκικό θύλακα της Λευκωσίας με το Κιόνελι και την Κερύνεια, για έχουν έξοδο στην θάλασσα, και ανακήρυξη της ΕΝΩΣΗΣ , (της ΔΙΠΛΗΣ ΕΝΩΣΗΣ, δηλαδή της ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗΣ).
Το ότι ο Γρίβας σχεδίαζε πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου μαρτυρά και η πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου όσο και του εφετείου στην αγωγή που κατέθεσε ο Σωκράτης Ηλιάδης εναντίων του Μιχάλη Ιγνατίου και Κώστα Βενιζέλου για αναφορές στο βιβλίο τους «Τα μυστικά αρχεία του Κίσινγκερ» , ότι ο Ηλιάδης συνωμοτούσε μαζί με τον Γρίβα και τον Μπολ για ανατροπή του Μακαρίου.
Γράφουν οι Ιγνατίου και Βενιζέλος : «...όταν ο Γρίβας μέσω του αρχισυμβούλου του Σωκράτη Ηλιάδη άρχισε να συνωμοτεί με τον Τζορτζ Μπολ για την πραξικοπηματική ανατροπή του Μακαρίου, το σχέδιο 'Ατσεσον άρχισε να φαντάζει ενωτικό».
Πρωτόδικα, το Δικαστήριο απέρριψε την αγωγή υποδεικνύοντας «...ότι ο ενάγων, Σωκράτης Ηλιάδης, διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο ως άμεσα προσκείμενος και συνεργαζόμενος με τον Γρίβα σε προσπάθειες που γίνονταν για περιθωριοποίηση του Μακαρίου και ανάληψη της εξουσίας από τον Γρίβα, για λόγους που δεν είναι άσχετοι, μεταξύ άλλων, με την επιβολή του σχεδίου 'Ατσεσον στην Κύπρο.”
Το δε Εφετείο έκρινε ότι : «...αδιαμφισβήτητα διαφαίνονται συνωμοσίες και ενέργειες σε μία προσπάθεια παράνομου παραμερισμού του Προέδρου Μακαρίου και της νόμιμης κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, μίας προσπάθειας που γινόταν σε συνεργασία με το στρατηγό Γεώργιο Γρίβα, του οποίου προφανώς (κάτι που δεν αρνείτο και ο ίδιος) στενός συνεργάτης και σύμβουλος ήταν ο εφεσείων Σωκράτης Ηλιάδης».
Πρέπει επιτέλους να κοιτάξουμε την αλήθεια στα μάτια, όσο οδυνηρή και εάν είναι αυτή. Πρέπει να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και να μαθαίνουμε από αυτά. Πρέπει επιτέλους να μάθουμε να διαχωρίζουμε το Γεώργιος Γρίβας από το Διγενής. Γιατί στον Αρχηγό Διγενή, κάθε 1η του Απρίλη , δόξες και τιμές, δάφνες και μερσίνες από εδώ στην αιωνιότητα. Στον Γεώργιο Γρίβα, τον συνεργάτη και εκπρόσωπο της Χούντας των Αθηνών στην Κύπρο, καμία. Ο Θεός να τον συγχωρέσει και να αναπαύσει την ψυχή του.
Αντώνης Κ. Σιβιτανίδης, M.Sc., B.Sc.
Εκπρόσωπος Τύπου, Ε.Ε. ΔΗ.ΚΟ. Πάφου