top of page

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΓΕΝΕΥ


Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος ενημέρωσε σήμερα αναλυτικά τη Γραμματεία του Δημοκρατικού Κόμματος για τις διαπραγματεύσεις της Γενεύης για το κυπριακό και για την πενταμερή διάσκεψη.

Μετά την ενημέρωση, η Γραμματεία του Δημοκρατικού Κόμματος κατέληξε στην εξής, ομόφωνη απόφαση:

Η αποδοχή εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας των τουρκικών διαδικαστικών όρων και της πάγιας τουρκικής αξίωσης για σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης, αναίρεσε μια πάγια ομόφωνη θέση της Ελληνοκυπριακής κοινότητας αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας εδώ και 40 χρόνια, η οποία έθετε ως όρο για τη σύγκληση μίας διεθνούς διάσκεψης τη συμμετοχή σε αυτήν της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη διασφάλιση της μη-αναβάθμισης του ψευδοκράτους ή του κατοχικού ηγέτη.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε ως επιπρόσθετες προϋποθέσεις για τη σύγκληση μίας διεθνούς διάσκεψης τη συμφωνία στο εδαφικό με την κατάθεση χαρτών και τη συμφωνία ή την ακτίνα συμφωνίας σε όλες τις άλλες εσωτερικές πτυχές του προβλήματος.

Λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη έναρξη της πενταμερούς διάσκεψης, διαπιστώθηκε από όλους ότι καμία από αυτές τις προϋποθέσεις δεν τηρήθηκε.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είχε προσκληθεί να μετάσχει στην Διάσκεψη για την Κύπρο, ενώ, την ίδια ώρα, η συμμετοχή σε αυτήν του κατοχικού ηγέτη αναβάθμισε το ψευδοκράτος. 2. Δεν υπήρξε συμφωνία ή έστω ακτίνα συμφωνίας στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, ενώ, επιβεβαιώθηκε η κλιμάκωση της τουρκικής αδιαλλαξίας σε όλα τα εκκρεμούντα θέματα με χαρακτηριστικό παράδειγμα την απαράδεκτη απαίτηση για εκ περιτροπής προεδρία ως προϋπόθεση για την οριστική αποδοχή των συγκλίσεων στη Διακυβέρνηση. 3. Δεν υπήρξε συμφωνία στο εδαφικό ενώ η απόκρυψη των χαρτών που κατατέθηκαν από τους δύο ηγέτες, αποτελεί συνειδητή προσπάθεια παραπλάνησης και ενισχύει την παραπληροφόρηση και την κοροϊδία του λαού.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, το Δημοκρατικό Κόμμα διατύπωσε τη θέση, ότι δεν δικαιολογείτο η σύγκληση της Διάσκεψης για την Κύπρο.

Η θέση του Δημοκρατικού Κόμματος δεν εισακούστηκε.

Απολογισμός της Γενεύης

Ως θετικά στοιχεία από τη διάσκεψη, το Δημοκρατικό Κόμμα αποτιμά τα εξής:

• Τις αναφορές στη δήλωση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, στην Κυπριακή Δημοκρατία. Δυστυχώς όμως αυτή η θετική αναφορά δεν αφορά τη σύνθεση της διάσκεψης, εξ’ ου και δεν συμπεριλήφθηκε στο τελικό κείμενο των συμπερασμάτων. • Την παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έστω και με το καθεστώς του παρατηρητή. Ωστόσο, τονίζουμε την απουσία των υπολοίπων μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, πλην του Ηνωμένου Βασιλείου, που συμμετείχε ως εγγυήτρια δύναμη. Πως είναι δυνατόν να απουσιάζουν τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας από μια συζήτηση που κατ’ εμάς θα οδηγήσει σε ένα μηχανισμό ασφάλειας στον οποίο θα πρέπει να έχουν ενεργό εμπλοκή; • Επιπρόσθετα το Δημοκρατικό Κόμμα χαιρετίζει τη σθεναρή στάση της κυβέρνησης της Ελλάδας έναντι των απαράδεκτων τουρκικών αξιώσεων για διατήρηση των τουρκικών εγγυήσεων και παραμονή τουρκικού στρατού στην Κύπρο, μετά τη λύση του κυπριακού.

Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στην κυβέρνηση της Ελλάδας και ιδιαίτερα στον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, ο οποίος παρέμεινε αταλάντευτος στη θέση για κατάργηση των εγγυήσεων και πλήρη αποχώρηση του τουρκικού στρατού.

Κακίζουμε τη συντονισμένη επίθεση που δέχεται ο έλληνας Υπουργός Εξωτερικών από συγκεκριμένα ΜΜΕ καθώς θεωρούμε πως η επανάληψη της τούρκικης προπαγάνδας που παρατηρείται δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Κυπριακού Ελληνισμού.

Όμως δυστυχώς, μια αντικειμενική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της διάσκεψης της Γενεύης δείχνει ότι τα αρνητικά κατά πολύ υπερτερούν των όποιων θετικών σημείων.

Στην πενταμερή διάσκεψη της Γενεύης:

• Η πλευρά μας προέβη σε επιπρόσθετες υποχωρήσεις, στην πτυχή της Διακυβέρνησης, υποκύπτοντας στον εκβιασμό της τουρκικής πλευράς, που προσήλθε με εξαιρετικά αδιάλλακτες αξιώσεις στη Διακυβέρνηση και το Περιουσιακό. • Το υποτιθέμενο αντάλλαγμα που έλαβε η πλευρά μας για όλα τα πιο πάνω ήταν ένας χάρτης που δεν ικανοποιεί κανένα από τα κριτήρια του Εδαφικού και είναι ακριβώς ο ίδιος με αυτόν του Μοντ Πελεράν, για τον οποίο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε αποφασίσει τότε να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις. • Επίσης με τη διάσκεψη της Γενεύης δώσαμε την ευκαιρία και το άλλοθι στην Τουρκία, να επαναλαμβάνει τις πάγιες απαράδεκτες θέσεις της στην Ασφάλεια, χωρίς συνέπειες. Αντίθετα, με αυτή τη διάσκεψη η τουρκική πλευρά πέτυχε:

• Να εγκαταλείψουμε μια πάγια θέση της Ε/κ πλευράς και να ικανοποιήσουμε μια πάγια τουρκική αξίωση, τη σύγκλιση πενταμερούς διάσκεψης.

Η τουρκική πλευρά πέτυχε να διασφαλίσει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με πενταμερή σύνθεση, χωρίς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Αυτό όχι μόνο επιβεβαιώθηκε, από το ανακοινωθέν του ΟΗΕ, αλλά πλέον αυτή η μορφή διαπραγματεύσεων, δηλαδή οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και τα δύο μέρη, χωρίς την Κυπριακή Δημοκρατία, θα εφαρμοστεί και στις διαπραγματεύσεις σε τεχνοκρατικό επίπεδο.

Η πενταμερής διάσκεψη έχει πλέον καθιερωθεί ως η κύρια δομή συζήτησης του Κυπριακού.

Μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη και της πενταμερούς διάσκεψης, το Δημοκρατικό Κόμμα προτείνει τη συνολική επαναξιολόγηση της κατάστασης και της πορείας των διαπραγματεύσεων από το Εθνικό Συμβούλιο, με δεδομένες τις τουρκικές θέσεις όπως αυτές καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες, αλλά και όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Τώρα περισσότερο πάρα ποτέ απαιτείται μια Νέα Στρατηγική στο Κυπριακό. Μια στρατηγική, η οποία μέσω των διαπραγματεύσεων θα εξασφαλίσει τα συμφέροντα του Κυπριακού Ελληνισμού και πρωτίστως την κρατική υπόσταση και τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Γραφείο Τύπου ΔΗ.ΚΟ. 16 Ιανουαρίου 2017

Join our mailing list

Never miss an update

bottom of page