top of page

Τελικά κάθε λαός αξίζει τους ηγέτες που εκλέγει

Στην Βάρνα, ο Γιούνγερ και οι εταίροι μας, κούνησαν το δακτυλάκι τους στην Τουρκία σε αυστηρό ύφος, αλλά επί του πρακτέου έχουν ανάψει το πράσινο φώς για την χρηματοδότηση, τριών δισεκατομμυρίων, της Τουρκίας για το προσφυγικό. Εἰρήσθω ἐν παρόδῳ, πρόσφατα δημοσιεύματα, του Γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, θέλουν την Τουρκία να καταχράται μέρος του εν λόγο κονδυλίου για στρατιωτικούς εξοπλισμούς.

Μπορεί τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής, που προηγηθήκαν, να αποτελούν ισχυρά διπλωματικά όπλα στην φαρέτρα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και αυτά, όπως όλα τα άλλα ψηφίσματα που αφήσαμε να κοιμηθούν στο ράφι της καλής θελήσεως για χάριν του διαλόγου, θα μας είναι άχρηστα εάν δεν υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια επιβολής εμπράκτων κυρώσεων επί της Τουρκίας, εάν επαναλάβει παρόμοιες συμπεριφορές. Η τακτική του κατευνασμού της Τουρκίας έχει αποτύχει παταγωδώς. Είναι καιρός να υιοθετήσουμε μια ανασχετική τακτική, η οποία να επιφέρει απτό πολιτικό και οικονομικό κόστος στην Τουρκία.

Τώρα που η Τουρκία και ο Ερτογάν τα έχουν τσουγκρίσει με παραδοσιακούς συμμάχους τους, τώρα που η γηραιά πατρόνα της Τουρκίας, Αγγλία, είναι με το ένα πόδι εκτός Ε.Ε., πρέπει επιτέλους να επανατοποθετήσουμε και να διαπραγματευτούμε το Κυπριακό πάνω στις σωστές του βάσεις. Και αυτό δεν γίνεται με τα κοινωνικά δείπνα. Τι πρόκριτε δηλαδή να γίνει; Θα γλυκαθεί από το εκμέκ-κατεΐφ, η μαριονέτα της Άγκυρας και δεν θα διεκδικεί συνιδιοκτησία, τα κλεμμένα όλα δικά τους και τα υπόλοιπα 50/50; Τίποτα καλό δεν βγήκε, από κανένα δείπνο, από καμία ζιβανία στην Λήδρας, από καμία συναυλία στο σκλαβωμένο πύργο του Οθέλλου από καμία παράσταση στην σκλαβωμένη Σαλαμίνα. Μόνο τραγικές υποχωρήσεις και υποβάθμιση της κρατικής οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υποστολή της σημαίας και καθαίρεση του θυρεού της Κυπριακής Δημοκρατίας από το αυτοκίνητο του ΠτΔ, οδεύοντας προς τον πύργο του Οθέλλου, συνοδεία των κατοχικών αρχών. Διασυρμός σε μια διεθνή πενταμερή διάσκεψη σαν κοινότητα, άσχετα με το τι λέει ο Ε/Κ κοινοτάρχης, ότι δηλαδή ήταν εκεί με δύο καπέλα. Ποιο καπέλο άραγε θα φορούσε εάν έφτανε σε μία συμφωνία; Αυτό που φορούσε στο κάστρο του Οθέλλου;

Πρέπει επιτέλους αυτή η παρωδία των διακοινοτικών συνομιλιών να σταματήσει. Ναι, πρέπει να ανταποκρινόμαστε στο κάλεσμα του Γ.Γ. του ΟΗΕ, αλλά με τρόπο που να αναδεικνύει και όχι να ακυρώνει την Κυπριακή Δημοκρατία. Όταν ο κύριος Ακιντζί, όχι απλός δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά θέλει και να την καταλύσει, κατά παράβαση μάλιστα των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και ΕΕ, δεν έπρεπε να ζητάμε από τον Γ.Γ., έως ελάχιστο δείγμα ειλικρινών προθέσεων, ο κάθε κύριος Ακιντζί να αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και την συνέχισή της μέσα από όποια λύση προκύψει; Και στο τέλος της ημέρας, ποιος βάφτισε τον κάθε κύριο Ακιντζί εκπρόσωπο των Τ/Κ; Οι έποικοι και ο κατοχικός στρατός;

Δυστυχώς, ο διακοινοτικός διάλογος, όπως εξελίσσεται, έχει θέσει την Τουρκία εκτός του προβλήματος και ταυτόχρονα έχει καταγάγει την Κυπριακή Δημοκρατία σε κοινότητα και μέρος του προβλήματος. Πλέον είμαστε οι δύστροποι Ε/Κ που δεν θέλουμε να αποχωριστούμε την εξουσία και όχι η Κυπριακή Δημοκρατία από την οποία η μειονότητα του 18%, με την βία των όπλων της Τουρκίας, έχει ντε φάκτο αποσχιστεί και διεκδικεί διεθνή αναγνώριση.

Στην Ισπανία, τους νόμιμα εκλεγμένους βουλευτές και πρωθυπουργούς της Καταλανικής Βουλής τους έχουν συλλάβει με ευρωπαϊκά εντάλματα για απόπειρα απόσχισης, εμείς τους τραπεζώνουμε.

Τελικά κάθε λαός αξίζει τους ηγέτες που εκλέγει. Και εμείς, για τρις συναπτές θητείες εκλέγουμε ΝΑΙ-ΝΑΙ-κους.

Αντώνης Κ. Σιβιτανίδης, M.Sc., B.Sc.

Εκπρόσωπος Τύπου, Ε.Ε. ΔΗ.ΚΟ. Πάφου

Join our mailing list

Never miss an update

bottom of page