top of page

Ο Πρώτος Νεκρός


Καταδρομέας Σωτήρης Αδάμου Κωνσταντίνου από τον Άγιο Δομέτιο.

Ποιος τον θυμάτε;

Ποιος καν τον γνορίζει;

Καταδρομέας Σωτήρης Αδάμου Κωνσταντίνου, της 31 Μοιρας Καταδρομών, που πήρε διαταγή να επιτεθεί κατά του προεδρικου στης 15 Ιουλίου 1974.

Καταδρομέας Σωτήρης Αδάμου Κωνσταντίνου, ο πρώτος νεκρός του πραξυκοπίματος. Άνανδρα δολοφονιμένος, μέσα στο στρατόπεδο, το πρωινό της 15ης Ιουλίου 1974, με πισόπλατη μαχαιριά από ξιφολόγχη και την συνέχεα πυροβολισμό από περίστροφο από αξιωματικό των καταδρομών.

Εκτελέστηκε εν ψυχρό γιατί αρνήθηκε να λάβει μέρος στο πραξικόπημα. Οι υπόλοιποι, που επιτέθηκαν κατά του προεδρικού, ανακηρύχθηκαν από την κυβέρνηση Αναστασιάδη σε ήρωες, αφού ακλούθησαν τις «διαταγές» και έπεσαν σε «διατεταγμένη υπηρεσία».

Με το ίδιο σκεπτικό ο καταδρομέας Σωτήρης Αδάμου Κωνσταντίνου είναι προδότης για άρνηση εκτέλεσης διαταγής;

Δικαιολογίες εν αμαρτίες. Ο μόνος που τίμησε τον όρκο του στην πατρίδα και το μπερέ του, της 15 του Ιούλη 1974, ήταν ο Σωτήρης. Διαταγή από προδότες δεν εκτελείται. Δεν οφείλεις καμία υπακοή σε επίορκους που στρέφονται εναντίον της έννομης τάξης, της δημοκρατίας και του συντάγματος. Αντιθέτως έχεις υποχρέωση να αντισταθείς με όποιο μέσο μπορείς, ακόμα και με βία.

Αιωνία σου η μνήμη αδελφέ καταδρομέα Σωτήρη. Ελαφρύ το χώμα που σε σκεπάζει. Δεν σε ξεχνάμε. Ούτε και αυτούς που σε δολοφόνησαν όσα χρώματα και αν αλλάξουν, όσα χρόνια και εάν περάσουν, όσα ψέματα και εάν πουν.

Αντώνης Κ. Σιβιτανίδης

Επίκουρος Λοχαγός Καταδρομών

Join our mailing list

Never miss an update

bottom of page