top of page

ΑΟΖ, ΝΑΦΤΕΞ, και τα κέρδη του φυσικού αερίου

Μπορεί και το κάνει, και δεν λογαριάζει κανένα, γιατί ξέρει ότι η αντιδράσεις μας θα είναι χλιαρές και ανούσιες. Όσο και αν φωνάζουμε στο τέλος θα υποκύψουμε με κάποια εύσχημη δικαιολογία ή αξιοπρεπή κολοτούμπα, και εν ελλείψει αξιοπρέπειας να βάλουμε την ουρά στα σκέλια και να δικαιολογηθούμε με το τετριμμένο, «ε, τι θέλετε; Να μην συνομιλούμε, πως θα το λύσουμε;»

Ο λόγος για την Τουρκία η οποία με τον τσαμπουκά της, με την βοήθεια των στρατηγικών της εταίρων, και την δική μας φοβία να μην χαλάσουμε το καλό κλίμα των συνομιλιών, κατάφερε να αποποιηθεί των ευθυνών της στο Κυπριακό και να εμπεδώσει διεθνώς ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη και δύο λαοί. Τώρα διεκδικεί για πάρτι της την μισή Κυπριακή ΑΟΖ και την υπόλοιπη μισή για την «Μικρή Πατρίδα», εξ ημισείας με την «Διοίκηση των Ρωμιών της Νότιας Κύπρου».

Και το κάνει με μαεστρία, αμφισβητώντας δια της παραβιάσεως της ΑΟΖ τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και πώς να μην το κάνει αφού, πλην λεχτικά, κανένας δεν την βάζει στην θέση της. Ούτε εμείς, ούτε και οι δικοί μας στρατηγικοί εταίροι, ούτε και οι αλληλέγγυες ευρωπαίες εταίρες μας.

Να θυμηθούμε ότι, όταν πρωτοεμφανίστηκε το Μπαρπαρός ο ΠτΔ μιλούσε για αβλαβή διέλευση. Όταν πλέων ήταν καθαρό ότι έκανε έρευνες και μάλιστα με την συνοδεία της Καλλίπολης μέσα την ΑΟΖ μας, φόρεσε την φουστανέλα του και αποχώρισε από τις συνομιλίες. Μόνο για να επιστρέψει λίγο αργότερα και με την δικαιολογία ότι το Μπαρπαρός είχε αποχωρίσει ( ελλιμενίστηκε στην Αμμόχωστο) να κατάθεση την ΑΟΖ και το φυσικό αέριο στο τραπέζι των συνομιλιών και να ξαποστείλει το τρυπάνι της ΤΟΤΑΛ.

Η πρόσφατη τουρκική NΑΦΤΕΞ , που φέρνει την Τουρκική Πολεμική Αρμάδα να ασκείτε με πραγματικά πυρά, σε απόσταση αναπνοής από το λιμανάκι της Πάφου, δεν είναι τυχαία. Μόλις ο Έλληνας ΥΠΕΞ Πάνος Καμμένος αναφέρθηκε στην ΤΟΤΑΛ και της έρευνες της που θα επαναρχίσουν μέσα στον φετινό Ιούνιο και στην πιθανότητα οι Τούρκοι να δημιουργήσουν θερμό επεισόδιο, η « Μεγάλη Τουρκία » φρόντισε να μας δήξει ότι δεν αστειεύεται. Ότι τα δικαιώματα της «Μικρής Πατρίδας» και της Τ/Κ κοινότητας είναι εγγυημένα από την «Μητέρα Τουρκία».

Εμμέσως πλην σαφώς αυτό μας είπε με πολύ διπλωματία και ο Βρετανός Υπουργός Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν, απαντώντας σε ερώτηση Β.Ιρλανδού βουλευτή.

«Αναγνωρίζουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους της….. Παραμένει θέση μας ότι τέτοιοι πόροι θα πρέπει να αξιοποιούνται προς όφελος όλων των κοινοτήτων στην Κύπρο. Εν τέλει, ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι μέσω μίας συνολικής λύσης που θα τερματίζει τη διαίρεση του νησιού».

Προς όφελος όλων των Κυπρίων πολιτών , κύριε υπουργέ, ανεξαρτήτως κοινότητας. Μήπως εσείς στο Ηνωμένο Βασίλειο τα κέρδη του άνθρακα και των πετρελαίων τα μοιράζετε ισόποσα στις κοινότητες; Άγγλους , Σκοτσέζους, Ουαλούς και Β. Ιρλανδούς. Στους Ιρακινούς και Πακιστανούς (πολίτες σας) τους δίνετε και αυτούς μιράσην σαν κοινότητα;

Από μέσο ενίσχυσης της διπλωματικής μας ισχύος , το φυσικό αέριο έχει μετατραπεί σε μοχλό πίεσης στην πλευρά μας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι στρατηγικοί σχεδιασμοί της Τουρκίας για αρπαγή της Κυπριακής ΑΟΖ και μεταφορά του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου μέσω του τουρκικού εδάφους προς την Ευρώπη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η μεταφορά του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου μέσο Κυπριακής και Ελληνικής ΑΟΖ στην Ευρώπη ( EAST-MED pipeline) και εφικτός και βιώσιμος είναι.

Τα κέρδη του φυσικού αερίου και οποιουδήποτε φυσικού πλούτου, δεν ανήκουν και δεν μοιράζονται σε κοινότητες. Ανήκουν εξολοκλήρου και αδιαίρετα σε όλον τον Κυπριακό λαό, στο σύνολο του, και τα διαχειρίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία για το σύνολο του Κυπριακού λαού και όχι για κάθε κοινότητα εξ ημισείας ή κατά αναλογία.

Τα κέρδη του φυσικού αερίου θα μας δώσουν σαν πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο σύνολό μας, καλύτερες υποδομές, χαμηλότερους φόρους, καλύτερες συντάξεις, καλύτερη παιδία, καλύτερη υγεία, καλύτερη άμυνα, καλύτερη κοινωνική μέριμνα. Δεν θα μας έρχεται τσεκούη, «μέρισμα ελληνοκυπρίων από φυσικό αέριο» , « μέρισμα τουρκοκυπρίων από φυσικό αέριο».

Ο Αντώνης Κ. Σιβιτανίδης σπούδασε στης Η.Π.Α, Ξενοδοχειακές Επιστήμες και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές σε Διοίκηση Ξενοδοχείων και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων καθώς και Διοίκηση Επιχειρήσεων. Αποφοίτησε απο το F.I.U το 1993 με πτυχία, A.A, B.Sc. και M.Sc. Είναι διευθυντής ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, ασχολείται με τα κοινά και αρθρογραφεί στις τοπικές και παγκύπριες εφημερίδες σε συστηματική βάση. Είναι μέλος της Γραμματείας και ο Εκπρόσωπος Τύπου της Επαρχιακής Επιτροπής ΔΗ.ΚΟ. Πάφου.

Join our mailing list

Never miss an update

bottom of page