Τα Σεπτεμβριανά, η Γενοκτονία και οι Εγγλέζοι

September 16, 2017

1/10
Please reload

FEATURED POSTS

RECENT POSTS

Please reload

Τουρκές: Η Τουρκία είναι εγγυήτρια ολόκληρης της Κύπρου

December 8, 2016

 

Η Τουρκία είναι εγγυήτρια ολόκληρης της Κύπρου και όχι μόνο του βορρά", δήλωσε αναφορικά με τις εγγυήσεις ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Τουγρούλ Τουρκές, επαναλαμβάνοντας τη στήριξη στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και τις προσπάθειες του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

 

Ο Τουγρούλ Τουρκές, μιλώντας στην τουρκική Εθνοσυνέλευση για τους προϋπολογισμούς, είπε ότι “από τότε που οι Ε/κ απέκλεισαν τους Τ/κ από τη διακυβέρνηση της χώρας, η στήριξη της Τουρκίας στους Τ/κ συνεχίστηκε με τον πιο ισχυρό τρόπο. Και σήμερα, ανεξάρτητα από τις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε κάθε είδους οικονομική και κοινωνική στήριξη”.

 

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που είχαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον κ. Ακιντζί πριν από ένα χρόνο στις ΗΠΑ και αργότερα στην Ελβετία, ισχυρίστηκε ότι “η ε/κ πλευρά με την αδιάλλακτη στάση της ήταν αιτία να χαθεί άλλη μια σημαντική ευκαιρία.”

 

“Εμείς δεν δώσαμε τίποτα σε κανένα. Η Τουρκία όπως και η Βρετανία, δεν είναι εγγυήτρια δύναμη μόνο του βορρά, αλλά ολόκληρου του νησιού. Δεν είμαστε εγγυητές μόνο των Τ/κ, είμαστε εγγυητές ολόκληρου του νησιού, όλων των εδαφών και όλου του πληθυσμού στο νησί. Αυτή η συμφωνία δεν άλλαξε”, ανέφερε.

 

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ακόμη ότι “παρά το εμπάργκο που εφαρμόζεται εναντίον των Τ/κ και την άδικη απομόνωσή τους, η Τουρκία συνεχίζει να στηρίζει την ΤΔΒΚ και θα συνεχίσει να τη στηρίζει το 2017”.

 

Όπως είπε, από το 2002 μέχρι σήμερα, η Τουρκία έχει προσφέρει στήριξη 10 δις τουρκικών λιρών στα κατεχόμενα, προσθέτοντας ότι σε αυτή τη βοήθεια δεν περιλαμβάνεται το σχέδιο μεταφοράς νερού που στοίχισε 1,6 δις.

Ο Τουγρέλ Τουρκές, δίνοντας λεπτομερή στοιχεία για την οικονομική βοήθεια στα κατεχόμενα, είπε ακόμη ότι η οικονομική βοήθεια το 2002 ήταν 424 εκ. λίρες, ενώ το 2009 ήταν στο ψηλότερο της σημείο, φτάνοντας τα 928 εκ.

 

Ανέφερε ότι η διεθνής οικονομική κρίση δεν αποτέλεσε εμπόδιο για την οικονομική βοήθεια προς τους Τ/κ, και συμπλήρωσε ότι από το 1,5 δις που εγκρίθηκε για το 2016, έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι στιγμής τα 730 εκ. Όπως είπε, όταν τα έσοδα των κατεχομένων δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα, η Τουρκία κινητοποιείται και συμβάλλει στο έλλειμμα του προϋπολογισμού. Πρόσθεσε ότι η στήριξη στο έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2009 ήταν 621 εκ. λίρες και το 2015 περιορίστηκε στα 220 εκ..

 

Καταλήγοντας, είπε ότι διασφαλίστηκαν γύρω στα 300 προγράμματα για τεχνικό-οικονομική στήριξη στα κατεχόμενα στα θέματα της δημόσιας υπηρεσίας και του οικονομικού τομέα.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Επί τον Τύπον των Ήλων www.sivitanidis.com

© 2016 BY ANTONIS C. SIVITANIDIS

PROUDLY CREATED WITH WIX.COM

A BLOG BY

ANTONIS C. SIVITANIDIS

M.Sc, B.Sc