top of page

Το λογικό χρονοδιάγραμμα του κατοχικού στρατού


Να που άρχισαν να βγαίνουν στη φόρα μερικά στοιχεία του παρασκηνίου, που μετά τη μεταμεσονύκτια συμφωνία της περασμένης Πέμπτης, αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και πολύ επείγον. Στο κορυφαίο ζήτημα της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων, της ασφάλειας, δηλαδή, που θα συζητηθεί στην πενταμερή διάσκεψη, την οποία πλέον ονομάζουμε για εύπεπτους λόγους «διάσκεψη για την Κύπρο», υπάρχει η εξής αναλογία προτάσεων: Η ελληνοκυπριακή πλευρά αποδέχεται μεταβατική περίοδο για την αποχώρηση η οποία προτείνει να είναι πέντε χρόνια. Η τουρκική πλευρά προτείνει δώδεκα χρόνια. Τα Ηνωμένα Έθνη, θεωρούν ότι τα πέντε χρόνια είναι λίγα και τα δώδεκα είναι πολλά και προτείνουν δέκα χρόνια. Η ισορροπία των Ηνωμένων Εθνών είναι πάντα με το μέρος του δικαίου, το οποίο πρέπει να είναι πιο κοντά στον θύτη κι όχι στο θύμα. Ισορροπία του τρόμου. Όμως, αυτό που ενδιαφέρει την πλευρά μας, τους εκπροσώπους μας, που υπερασπίζονται τα συμφέροντα της ελληνοκυπριακής κοινότητας, είναι ότι κινούνται στην ίδια λογική που κινήθηκαν και το 2004 και κατέληξαν στο αδιέξοδο. Έχουν αποφασίσει ότι αποδέχονται μεταβατική περίοδο, η οποία ασφαλώς θα επαφίεται στην καλή θέληση της Τουρκίας. Κι αυτή η μεταβατική περίοδος ζητούν να είναι πέντε χρόνια, και οπωσδήποτε θα συμβιβαστούν σε πολύ περισσότερα, αφού αυτό επιβάλλει ο συμβιβασμός. Αλλά, το πιο επικίνδυνο είναι ότι οι ίδιοι οι εκπρόσωποί μας, ξεκίνησαν από καιρό να καλλιεργούν αυτό το κλίμα της μεταβατικής. Δεν το κάνει η Τουρκία, ούτε η τουρκοκυπριακή ηγεσία, το κάνει η ελληνοκυπριακή ηγεσία. Με το επιχείρημα ότι είναι λογικό πως ένας στρατός δεν μπορεί να αποχωρήσει αμέσως, χρειάζεται χρόνο. Ενώ, δηλαδή, λένε στον κόσμο ότι δεν πρόκειται να δεχθούν λύση χωρίς αποχώρηση του κατοχικού στρατού, αναιρούν τη θέση τους με τη δικαιολογία της μεταβατικής περιόδου. Χωρίς να υπάρχει καμιά ανάγκη να το κάνουν αυτό, πλην της ανάγκης να πλασάρουν στον κόσμο την από μέρους τους αποδοχή παραμονής κατοχικού στρατού.

Ιδού πως στήνονται τα σενάρια: Το 2007, ο Γιαννάκης Κασουλίδης ως υποψήφιος Πρόεδρος, δήλωνε ότι δεν αποδεχόταν ούτε καν την παραμονή ΤΟΥΡΔΥΚ και ΕΛΔΥΚ, όπως προνοούσε το σχέδιο Ανάν. Μιλούσε για «πλήρη αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων», διότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος η ΤΟΥΡΔΥΚ και η ΕΛΔΥΚ να παραμείνουν, από τη στιγμή που είμαστε μέλος της ΕΕ και από τη στιγμή που και η Τουρκία επιδιώκει να ενταχθεί» (Κασουλίδης, 26/11/2007). Αυτή τη θέση τη διατυπώνουν συνεχώς από τότε οι πάντες, και της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Όμως, τον περασμένο Ιούνιο, ο κ. Κασουλίδης πήγε ένα ταξίδι στην Ουάσιγκτον και στη Νέα Υόρκη και όταν επέστρεψε κάλεσε συνέντευξη Τύπου και είπε πολλά. Κυρίως, όμως, άρχισε να μιλά γι΄ αυτό που σήμερα θεωρείται δεδομένο από την κυβέρνηση και τους διαπραγματευτές. Ότι θα παραμείνει κατοχικός στρατός και μετά τη λύση. «Κανένας στρατός δεν αποχωρεί μέσα σε μια μέρα, εκτός αν τεθεί σε άτακτη φυγή που είναι διαφορετικά. Ένα λογικό χρονοδιάγραμμα που θα επιτρέψει την αναδίπλωση και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων· πρακτικά είναι λογικό» (Κασουλίδης, 15/6/16). Από εκείνη τη στιγμή πιπιλούν αυτή την εξυπνάδα, που κάποιος τους είπε να το λένε, σαν να και απευθύνονται σε ανεγκέφαλους.

Τώρα, φτάσαμε στην ώρα να εξηγήσουν οι ηγέτες μας τι εννοούν «λογικό χρονοδιάγραμμα» και γιατί αποδέχτηκαν με τόση απλοχεριά ότι κανένας στρατός δεν αποχωρεί σε μια μέρα. Ποιος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας τους έκανε τις μελέτες για να ξέρουν ποιο είναι το λογικό χρονοδιάγραμμα; Αποφάσισαν ότι είναι τα πέντε χρόνια από φώτιση Θεού; Υπάρχουν στον κόσμο μας πολλά παραδείγματα αποχώρησης στρατευμάτων, θα αναφέρω μόνο ένα: Τον Απρίλιο του 1988 η τότε Σοβιετική Ένωση ανακοίνωσε σε σύνοδο στη Γενεύη (κι εμείς στη Γενεύη!) ότι θα αποσύρει τα στρατεύματα της από το Αφγανιστάν. Η αποχώρηση ολοκληρώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 1989. Δηλαδή, δεν χρειάστηκε ούτε δέκα μήνες να αποχωρήσει από του διαόλου τη μάνα. Εμείς γιατί αποδεχόμαστε πέντε χρόνια, που αύριο θα γίνουν δέκα; Και με μια χώρα, που δηλώνει ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τα συμφέροντα της την Κύπρο…

πηγή: http://www.philenews.com/el-gr/arthra-apo-f-a-michailidis/85/343276/to-logiko-chronodiagramma-tou-katochikou-stratou?utm_campaign=shareaholic&utm_medium=facebook&utm_source=socialnetwork

Join our mailing list

Never miss an update

bottom of page