Τα Σεπτεμβριανά, η Γενοκτονία και οι Εγγλέζοι

September 16, 2017

1/10
Please reload

FEATURED POSTS

RECENT POSTS

Please reload

Πρόταση Λευκωσίας για επιστροφή Μόρφου χωρίς τη μετακίνηση όσων διαμένουν εκεί!

 

Η ελληνοκυπριακή πλευρά προτείνει μια φόρμουλα για τη Μόρφου, σύμφωνα με την οποία η πόλη να επιστραφεί και να τεθεί υπό τον έλεγχο του ε/κ συνισυτώντος κρατιδίου χωρίς να μετακινηθούν οι σημερινοί κάτοικοι της κατεχόμενης περιοχής.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», με τη φόρμουλα αυτή η ελληνοκυπριακή πλευρά επιχειρεί να απαντήσει στις «ανησυχίες» του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ότι δεν μπορεί να «μετακινήσει πληθυσμό». Τι θα γίνει, όμως, εάν επιστρέψουν οι Ελληνοκύπριοι και στις περιουσίες τους παραμένουν οι σημερινοί χρήστες, οι σφετεριστές; Η ε/κ προσέγγιση είναι πως εάν οι ιδιοκτήτες δεν θα θέλουν να επιστρέψουν, να μπορούν οι χρήστες να παραμείνουν στις περιουσίες. Εάν όχι, να κτιστούν σπίτια στην ίδια περιοχή για τους χρήστες.

 

Όσοι θα παραμείνουν στη Μόρφου και υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, Τουρκοκύπριοι και έποικοι, θα έχουν κάποια ειδικά δικαιώματα( επιπλέον). Το θέμα της Μόρφου, το οποίο φαίνεται πως ιεραρχείται ψηλά και από τις δυο πλευρές, θα παραμείνει ανοικτό μέχρι και την πενταμερή διάσκεψη, που με βάση τη συμφωνία του δείπνου θα πραγματοποιηθεί στις 12 Ιανουαρίου στην Ελβετία. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το κεφάλαιο Μόρφου θα συζητηθεί με τη μορφή πάρε-δώσε με την εκ περιτροπής προεδρία να είναι το αντάλλαγμα από ελληνοκυπριακής πλευράς. Αυτό τουλάχιστον έχει αναφερθεί στο παρασκήνιο και σε διάφορες συζητήσεις που έγινα τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

 

Σημειώνεται συναφώς πως στη δεύτερη φάση των συνομιλιών στο ελβετικό θέρετρο, Μοντ Πελεράν, αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, παρουσίασε μια φόρμουλά με Μόρφου και εκ περιτροπής προεδρία. Όπως πληροφορούμαστε, μέλος της ομάδας του ΟΗΕ συναντήθηκε με τον Τουμάζο Τσελεπή, που συνόδευε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, και του είπε: «Να δώσετε την εκ περιτροπής για να πάρετε τη Μόρφου». Όταν του ζητήθηκε να διευκρινίσει κατά πόσο μετέφερε τουρκική πρόταση, απάντησε αρνητικά. Ήταν ιδέα των Ηνωμένων Εθνών. Όταν δε ζητήθηκε η τουρκική θέση επί της ιδέας αυτής, ήταν αρνητική.

 

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, επαναρχίζουν σήμερα οι συνομιλίες για το Κυπριακό, με συνάντηση των διαπραγματευτών Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί, στην υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών περιοχή του παλιού αεροδρομίου Λευκωσίας. Η συνάντηση των διαπραγματευτών και των ομάδων τους θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί και θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή της Αναπληρώτριας Ειδικής Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ στο νησί, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Κατά τη συνάντηση οι διαπραγματευτές θα συζητήσουν για την ατζέντα καθώς και για το πρόγραμμα των συναντήσεών τους. Την ίδια ώρα, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ `Εσπεν Μπαρθ Άιντα θα έχει επίσης σήμερα Δευτέρα συνομιλίες στην `Αγκυρα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου και άλλους επισήμους, και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες επιστρέφει στην Κύπρο απόψε. Ο κ. ‘Άιντα θα παραμένει στην Κύπρο για πολλές ημέρες θέλοντας να υπάρξει αποτέλεσμα μέχρι τη μετακίνηση της διαδικασίας στην Ελβετία (9-11 Ιανουαρίου).

 

Προγραμματισμένη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί δεν υπάρχει για αυτή την εβδομάδα. Άλλωστε ο κ. Ακιντζί θα απουσιάζει στις Βρυξέλλες, όπου μεταβαίνει σήμερα ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετά την Τετάρτη, που συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο θα ταξιδεύσει στην Αθήνα για διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

Πηγή: Πρόταση Λευκωσίας για επιστροφή Μόρφου χωρίς τη μετακίνηση όσων διαμένουν εκεί! https://mignatiou.com/2016/12/protasi-lefkosias-gia-epistrofi-morfou-choris-ti-metakinisi-oson-diamenoun-eki/

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Επί τον Τύπον των Ήλων www.sivitanidis.com

© 2016 BY ANTONIS C. SIVITANIDIS

PROUDLY CREATED WITH WIX.COM

A BLOG BY

ANTONIS C. SIVITANIDIS

M.Sc, B.Sc