top of page

Ο ευσεβοποθισμός δυσκολεύει να ακούμε καθαρά αυτά που μας λένε


Πόσες φορές δεν μας είπαν να μη λαμβάνουμε υπόψη τις δημόσιες δηλώσεις των Τούρκων, διότι αυτό που έχει σημασία είναι τι λένε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων; Πόσες φορές δεν μας είπαν ότι θα δούμε την Τουρκία να αλλάζει, να κάνει θετικές κινήσεις, διότι θέλει λύση; Θα εκπλαγούμε, μάλιστα, από τις κινήσεις της Τουρκίας, μας προειδοποιούσαν μερικοί φωστήρες, περιχαρείς κι επιπόλαιοι! Επί τούτου πήγαν και στην Άγκυρα, θριαμβευτικά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παλιά, το 2005, και ο Άντρος Κυπριανού πρόσφατα, για να διαπιστώσουν από πρώτο χέρι τις προθέσεις του σουλτάνου. Και γύρισαν για να μας διαβεβαιώνουν ότι ο σουλτάνος θέλει λύση και αντιλαμβάνεται ότι η λύση συμφέρει στην Τουρκία, συμφέρει στη Μέση Ανατολή, συμφέρει στη Μεσόγειο, στους Αμερικάνους, στους Βρετανούς, συμφέρει σε όλους. Και από εμάς εξαρτάται να πείσουμε ότι θέλουμε κι εμείς λύση και ότι δεν είμαστε όλοι ένα ξεροκέφαλο «απορριπτικό μέτωπο». Τα είδαμε όλα, λοιπόν. Είδαμε και ότι αυτά που λένε δημοσίως οι Τούρκοι, τα λένε και στο τραπέζι των συνομιλιών χωρίς καμιά διαφορά. Μας προειδοποιούν με κάθε τρόπο, αλλά κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε. Μάλλον, ακόμα χειρότερα, βρίσκουμε χίλιες δικαιολογίες εκ μέρους τους, σαν εκπρόσωποί τους, για να κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας και να συνεχίζουμε να ζούμε στις ψευδαισθήσεις μας. Τώρα, την ώρα του καλού κλίματος, την ώρα που δήθεν αγγίζουμε τον συμβιβασμό (μέχρι το τέλος του χρόνου), ο σουλτάνος, που θέλει λύση περισσότερο από ότι τη θέλουν οι Ελληνοκύπριοι, μας λέει και "πεινασμένα κοτόπουλα", μας λέει κι ότι «με τον έναν ή τον άλλο τρόπο» θα καταλάβουμε ότι «στον βορρά υπάρχει τουρκική δημοκρατία», δηλαδή, μας λέει καθαρά για να πιάσουμε το σήμα χωρίς παρεμβολές και καλλωπισμούς ότι η λύση που θέλει δεν είναι αυτή που νομίζουμε. Το ξέραμε, αλλά το λέει πιο κατηγορηματικά για να μην παρερμηνεύουν τα λόγια του όσοι προπαγανδίζουν υπέρ του εδώ και χρόνια. Παρότι δεν φαίνεται να πτοούνται. Ό,τι και να λέει ο γκρίζος λύκος, οι δικοί μας θα κατηγορούν το «απορριπτικό μέτωπο» ότι μηδενίζει τα πάντα.

Κι ο Μουσταφά Ακιντζί, όμως, που δεν είναι γκρίζος λύκος, επίσης τα λέει καθαρά ο άνθρωπος. Αλλά, σε ώτα μη ακουόντων. Για παράδειγμα, εξηγούσε χτες γιατί απέτυχε το Μοντ Πελεράν. Δεν είπε λέξη για τον Κοτζιά. Είπε ότι δεν έχουν ξεκαθαρίσει δυο σημαντικά θέματα για τους Τουρκοκύπριους τα οποία αφορούν την πολιτική τους ισότητα: η εκ περιτροπής Προεδρία και η επαρκής εκπροσώπηση των Τ/κ στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. «Χωρίς να ειπωθεί "ναι" σε αυτά έγινε προσπάθεια να τελειώσουμε με το εδαφικό και τον χάρτη. Αυτός ήταν ο λόγος που δημιουργήθηκε το αδιέξοδο». Καθαρές κουβέντες. Αλλά, οι δικοί μας, οι φωστήρες μας, που έχουν και παράπονο άμα τους λένε να κοιτάξουν τη συνείδησή τους, συνεχίζουν κάθε μέρα σαν κουρδισμένα πορτοκάλια (ή πεινασμένα κοτόπουλα) να εξηγούν στον λαό ότι αυτός που προκάλεσε το αδιέξοδο ήταν ο Νίκος Κοτζιάς. Πόσο πιο καθαρά να τους το πει ο ίδιος ο Ακιντζί αυτοπροσώπως; Ξανά και ξανά το λέει: Δεν πρόκειται να συμφωνήσει στο εδαφικό αν δεν πει ο Αναστασιάδης «ναι» στην εκ περιτροπής Προεδρία και στην επαρκή εκπροσώπηση των Τ/κ στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, τουτέστιν, τ/κ βέτο σε κάθε διαδικασία γιατί αυτό σημαίνει πολιτική ισότητα κατά την τουρκική λογική. Καταλάβατε; Και μη μας ρωτάτε τι να κάνουμε αφού είναι έτσι. Διότι κι αυτό το ακούμε κάθε μέρα από διάφορους εξυπνάκηδες. Έτσι που τα κάνατε, θα έπρεπε να ντρέπεστε να ρωτάτε αυτούς που σας προειδοποιούσαν τι θα γίνει και τους κατηγορούσατε ότι τα λένε επειδή δεν θέλουν λύση. Όταν αντιληφθείτε ότι οι ευσεβοποθισμοί, οι θεατρικές παραστάσεις, το δικοινοτικό φαγοπότι δεν αντιμετωπίζουν την κατοχή, μπορεί και να βρούμε τι πρέπει να κάνουμε. Αλλιώς, τίποτα δεν θα κάνουμε, θα συνεχίσουμε την τραγική μας πορεία κι έχει ο Θεός.

Άριστος Μιχαηλίδης

πηγή: http://www.philenews.com/el-gr/arthra-apo-f-a-michailidis/85/342606/o-efsevopothismos-dyskoleyei-na-akoume-kathara-afta-pou-mas-lene

Join our mailing list

Never miss an update

bottom of page