top of page

Διζωνικοί δικοινοτικοί λαοπλάνοι

Τη ελλείψει άλλων επιχειρημάτων, οι των ΔΗΣΑΚΕΛ-ικών άκρων, αξιώματα και λόγων έχοντες, μηδενίζουν την ιστορική συνεργασία των κομμάτων του κέντρου και όχι μόνο, με το εξής φαιδρό: «Αφού το ΔΗΚΟ δεν απορρίπτει τη ΔΔΟ, πώς θα συνεργαστεί με τους υπόλοιπους που την απορρίπτουν;». Ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος συχνά παρερμηνεύεται και ενίοτε χλευάζεται, έλεγε ότι «σχέδια σαν το Ανάν δεν φεύγουν από το τραπέζι» και ότι επιδίωκε λύση ΔΔΟ «με το σωστό περιεχόμενο». Οι λαοπλάνοι ερμηνεύουν κατά το δοκούν ότι, αφού σχέδια σαν το Ανάν δεν φεύγουν από το τραπέζι, άρα πρέπει να διαπραγματευτούμε επί τη βάσει του Ανάν, και λανθασμένα το απορρίψαμε το 2004. Και αυτό κάνουν, δηλαδή συνομιλούν επί τη βάσει του Ανάν και της ολικής επαναφοράς του σε τρισχειρότερη μορφή, ασχέτως ότι «δεσμεύτηκαν» να σεβαστούν την ετυμηγορία του 76% του λαού που το απέρριψε. Όταν ο μακαρίτης ο Τάσσος έλεγε ότι «σχέδια σαν το Ανάν δεν φεύγουν από το τραπέζι», δεν το έλεγε για να το δεχτούμε, αλλά για να είμαστε προετοιμασμένοι να αντικρούσουμε οποιαδήποτε προσπάθεια επαναφοράς του. Το Σχέδιο Ανάν, το οποίο διέλυε την Κυπριακή Δημοκρατία και τη διχοτομούσε επί ρατσιστικής βάσης, δεν είναι τωρινό εφεύρημα. Εάν κάποιος μελετήσει, θα διαπιστώσει ότι όλες οι προσπάθειες των Άγγλων, από την ημέρα που πάτησαν το καταραμένο πόδι τους σε αυτόν τον δύσμοιρο τόπο, ήταν: α) πριν από τον Αγώνα, ο ρατσιστικός διαχωρισμός των Κυπρίων σε Τούρκους και Έλληνες και β) μετά την Ανεξαρτησία, η διχοτόμηση της Κύπρου επί ρατσιστικής βάσης. Εξάλλου ο Λόρδος Χάνεϊ μάς το είπε ξεκάθαρα: «Θα σας το φέρνουμε και ξαναφέρνουμε μέχρι να το ψηφίσετε».

Οι υπέρμαχοι της Ανανικής λύσης επικαλούνται τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου για να μας πείσουν ότι ο Τάσσος ήταν υπέρμαχος της ΔΔΟ, άρα γιατί απέρριψε το Ανάν; Ο Τάσσος γνώριζε καλά ότι οι τραγικές υποχωρήσεις των προκατόχων του (οι οποίοι, του Βασιλείου προεξάρχοντος και εντεύθεν, αποδέχτηκαν τη Διζωνική Δικοινοτική και σαν όρο, αλλά και σαν εποικοδομητικά ασαφές περιεχόμενο) δεν του επέτρεπαν να απαλλαχτεί εύκολα από αυτόν τον τίτλο.

Οι μαέστροι της διπλωματικής αλχημείας πρόσθεσαν -και μας επέβαλαν- στην ομοσπονδία (η οποία είναι ένα απόλυτα δημοκρατικό πολίτευμα) τη διζωνική δικοινοτική σοφιστεία (που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο), για να αναιρέσουν εκ των έσω τη Δημοκρατία, να περιορίσουν τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και να αποκλίνουν από το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο. Η Συμφωνία της 8ης Ιουλίου, η οποία φαινομενικά ορίζει σαν βάση λύσης τη ΔΔΟ (γι' αυτό και την υπέγραψαν οι Τούρκοι), στην ουσία ακυρώνει το Ανανικό περιεχόμενο της διζωνικής δικοινοτικής, καθαρίζει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων απ' όλες πρωτύτερες γενναιόδωρες υποχωρήσεις, και αρχίζει από την αρχή τη διαπραγμάτευση για εξεύρεση μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, «με το σωστό περιεχόμενο». Η 8η Ιουλίου και η επιστολή Καμπάρι που ακολούθησε, και πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν ένα, περιείχε τη σαφή πρόνοια ότι από τη διαπραγμάτευση των βασικών πτυχών του Κυπριακού θα προέλθει η συλλογική λύση του Κυπριακού. Όχι βάσει του σχεδίου Ανάν, όχι βάσει των προηγούμενων συγκλίσεων και γενναιόδωρων παραχωρήσεων. Και αυτή η πρόνοια δεν έγινε μόνο δεχτή από τα δύο μέρη (Ε/κ και Τ/κ), αλλά και από τη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ, τα Πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η 8η Ιουλίου ήταν το όργανο το οποίο θα προσδιόριζε το σωστό περιεχόμενο. Και φυσικά το καυτό ερώτημα, «ποιο είναι το σωστό περιεχόμενο;», έχει απάντηση. Είναι το Διεθνές Δίκαιο και Ευρωπαϊκό Κεκτημένο. Χωρίς εξαιρέσεις, παρεκκλίσεις, αστερίσκους και υποσημειώσεις. Και αυτό είναι που μας ενώνει σαν Κόμματα του Κέντρου, και όχι ο τίτλος της λύσης.

Δεν δεχόμαστε παραμονή των εποίκων, δεν δεχόμαστε αριθμητική ισότητα, δεν δεχόμαστε εκ περιτροπής προεδρία, δεν δεχόμαστε παραμονή στρατευμάτων και εγγυήσεις, δεν δεχόμαστε την εξίσωση των νομίμων ιδιοκτητών με τους κλέφτες και καταχραστές των περιουσιών μας στα κατεχόμενα. Μα μπορούν αυτοί, που είπαν ΝΑΙ, να διαχειριστούν το ΟΧΙ καλύτερα από εμάς που το είπαμε;

Ο Αντώνης Κ. Σιβιτανίδης σπούδασε στης Η.Π.Α, Ξενοδοχειακές Επιστήμες και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές σε Διοίκηση Ξενοδοχείων και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων καθώς και Διοίκηση Επιχειρήσεων. Αποφοίτησε απο το F.I.U το 1993 με πτυχία, A.A, B.Sc. και M.Sc. Είναι διευθυντής ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, ασχολείται με τα κοινά και αρθρογραφεί στις τοπικές και παγκύπριες εφημερίδες σε συστηματική βάση. Είναι μέλος της Γραμματείας και ο Εκπρόσωπος Τύπου της Επαρχιακής Επιτροπής ΔΗ.ΚΟ. Πάφου.

Join our mailing list

Never miss an update

Επί τον Τύπον των Ήλων www.sivitanidis.com

A BLOG BY

ANTONIS C. SIVITANIDIS

M.Sc, B.Sc

© 2016 BY ANTONIS C. SIVITANIDIS

PROUDLY CREATED WITH WIX.COM

bottom of page