top of page

"ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατάφερε μέσα σε 15 μέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας να κλείσει το


FB, Σάββατο 5/3/17

Άκουγα προ ολίγου και δε πίστευα στ' αυτιά μου!

Ο Ανδρέας Κυπριανού, βουλευτής ΔΗΣΥ, υποστήριξε (στην εκπομπή Πρόσωπο με Πρόσωπο του Τρίτου του ΡΙΚ) με στόμφο και περηφάνεια ότι "ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατάφερε μέσα σε 15 μέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας να κλείσει το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης με την πρόταση για οριζόντιο κούρεμα"! Μάλιστα, αυτή είναι η πρώτη δημόσια παραδοχή στελέχους του ΔΗΣΥ ότι η πρόταση για κούρεμα καταθέσεων προήλθε από τον ίδιο τον κ. Αναστασιάδη. Αυτή λοιπόν η φαεινή πρόταση θα έσωζε την οικονομία της Κύπρου.

Προκύπτουν όμως δυο ουσιαστικά ζητήματα.

Πρώτο, αφού ήταν τόσο σπουδαία η πρόταση αυτή γιατί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΣΥ δεν την ψήφισε όταν τέθηκε ενώπιον της Βουλής; Γιατί τήρησε αποχή; Η ιδέα ότι μπορούν να μαζέψουν τα σπασμένα της κακής διαπραγμάτευσης που έγινε στις Βρυξέλλες με την επίκληση της πρώτης πρότασης για κούρεμα ήταν μεταγενέστερη των οδυνηρών γεγονότων του 2013 και της καταστροφής που ακολούθησε. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ η Μέρκελ αποκάλυψε το γεγονός ότι η πρόταση για κούρεμα ήταν του Αναστασιάδη, ο ίδιος κατέθεσε ενόρκως στην Επιτροπή Καλλή ότι του είχαν βάλει το πιστόλι στον κρόταφο για να δεχθεί το κούρεμα. Το Πόρισμα Καλλή καταλόγισε στον Αναστασιάδη ευθύνη για το κούρεμα, με αναφορά ότι πήγε στη κρίσιμη διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες απροετοίμαστος.

Το δεύτερο ζήτημα που τίθεται αφορά για την αλήθεια των γεγονότων. Όπως είχα γράψει ήδη απο τον Νοέμβριο του 2013 (http://www.sigmalive.com/…/giorgos-kentas/29/o-mythos-tou-p…) καλλιεργήθηκε ένας μύθος για την λεγόμενη πρόταση του πρώτου κουρέματος. Το eurogroup είχε αντιληφθεί εγκαίρως ότι η απόφαση για το πρώτο κούρεμα παραβίαζε την κοινοτική νομοθεσία, αφού επηρέαζε καταθέσεις κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ, οι οποίες ήταν εγγυημένες. Από πλευράς της ΕΕ και eurogroup η απόφαση εκείνη ακυρώθηκε σε συνέδρια μέσω τηλεδιασκέψεως. Εδώ υπάρχει και ευθύνη των κοινοβουλευτικών κομμάτων της προηγούμενης Βουλής, τα οποία θα έπρεπε να έστελλαν πίσω στην Κυβέρνηση την πρώτη απόφαση για το κούρεμα ως αντίθετη με το κοινοτικό δίκαιο και το Σύνταγμα. Θυμίζω ότι στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας υπάρχει πρόνοια η οποία δίνει υπέροχη στο κοινοτικό δίκαιο.

Ο κ. Κυπριανού και ο κάθε κατεργάρης ο οποίος προσπαθεί να διαδώσει τέτοιου είδους επιχειρήματα, τα οποία παρακινούν εκ του ασφαλούς και εκ των υστέρων στην παρανομία και σε κίβδηλα διλήμματα, οφείλει να απαντήσει στα εξής:

1. Από που θα έβρισκε το κράτος τα χρήματα να αποζημιώσει τους καταθέτες, οι οποίοι θα ζητούσαν τα χρήματα τους πίσω σε περίπτωση που κουρεύονταν οι καταθέσεις τους κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ;

2. Στη βάση ποιας μελέτης και υπολογισμών η οικονομία θα "σωζόταν" με ένα τέτοιο κούρεμα;

3. Λέει ψέματα δηλαδή ο κ. Αναστασιάδης ότι δεν ήξερε για το κούρεμα;

Λυπάμαι αλλά όταν ο δημόσιος λόγος είναι προσβλητικός και υποτιμητικός προς τη νοημοσύνη του πολίτη θα πρέπει να παίρνει την αρμόζουσα απάντηση.

Γιώργος Κέντας

Join our mailing list

Never miss an update

Επί τον Τύπον των Ήλων www.sivitanidis.com

A BLOG BY

ANTONIS C. SIVITANIDIS

M.Sc, B.Sc

© 2016 BY ANTONIS C. SIVITANIDIS

PROUDLY CREATED WITH WIX.COM

bottom of page