Αποδέχθηκε οδικό χάρτη γιατί φοβάται προσάρτηση και εποίκους
Η απόφαση του δείπνου (μεταξύ του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί) είναι αποτέλεσμα της κινδυνολογίας που αναπτύσσει μέσα από τις ρητορικές του εξάρσεις το καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό ανέφερε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιχειρώντας να εξηγήσει τη μεταστροφή του και την αποδοχή από μέρους του της τουρκικής πρότασης για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό με τον καθορισμό ημερομηνίας για τη σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης.
Επικαλέστηκε εμμέσως το δημοψήφισμα της Κριμαίας για αυτονόμηση και την προειδοποίηση για «πολιτογράφηση» χιλιάδων εποίκων. Είναι σαφές πως αυτές οι ανησυχίες και ο φόβος της επιβολής τετελεσμένων δεν ισχύουν μόνο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αλλά και κατά τη διάρκεια των συνομιλιών. Θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις έχοντας τις απειλές Ερντογάν να επικρέμονται πάνω από το τραπέζι του διαλόγου.
Μιλώντας χθες βράδυ σε εκδήλωση τιμής του ΔΗΣΥ για τους Στέλιο και Έλλη Ιωάννου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως υπήρξε το δίλημμα «ή αφήνουμε μετά από κάποια κρίση που υπήρξε στο Μοντ Πελεράν να οδηγηθούμε σε ένα αδιέξοδο με απρόβλεπτα τα τετελεσμένα ή να επαναρχίσει ο διάλογος χωρίς να σημαίνει τούτο ότι μειώνεις ποσώς τις θέσεις που διεκδικείς έχοντας πάντα κατά νου τις έγνοιες και τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων». Επέλεξε, είπε, «αντί να ακολουθούνται πολιτικές και τακτικές ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη τη ρητορική του Τούρκου Προέδρου των τελευταίων μηνών και ιδιαίτερα μερών προτίμησα αντί να δω να «πολιτογραφούνται» ως υπήκοοι του παράνομου καθεστώτος άλλες 26, 5 χιλιάδες, προτίμησα αντί να δω τον κίνδυνο που αντιμετωπίστηκε αλλού διεθνώς, δηλαδή μιας ενδεχόμενα ετυμηγορίας τάχα των Τουρκοκυπρίων για ενσωμάτωση, να μπω στο διάλογο και μπαίνω στο διάλογο ξέροντας τι πρέπει να υπερασπιστείς και τι πρέπει να διεκδικήσεις».
Την ίδια ώρα, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, είχε χθες επαφές στην Άγκυρα. Σε αντίθεση με την Αθήνα την περασμένη Παρασκευή, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ έφυγε χθες από την Τουρκία χωρίς να κάνει δηλώσεις για τις επαφές του. Ούτε από τουρκικής πλευράς υπήρξαν ανακοινώσεις. Ο κ. Άιντα, που ανήρτησε στο τουίτερ πως είχε επαφές προετοιμασίας για τη Διάσκεψη, συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον σύμβουλο του Ερντογάν, Ιμπραχήμ Κανλί. Ο Τσαβούσογλου, σε ανάρτηση Στο μεταξύ, ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε αναχωρώντας για τις Βρυξέλλες, τόνισε ότι η συνεννόηση που επιτεύχθηκε για τη συνέχιση των συνομιλιών της Γενεύης δεν περιέχει οποιαδήποτε προϋπόθεση. «Σε μια λύση, θα εξασφαλίσουμε τη θέση μας ως ένα από τα ίσα ιδρυτικά κράτη. Θα πάρουμε τη θέση μας εντός της ΕΕ. Γι’ αυτόν το λόγο, οι συναντήσεις μας με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ΕΕ έχουν μεγάλη σημασία», ανέφερε. «Έχουμε προσδοκίες από την ΕΕ ούτως ώστε η ‘’ΤΔΒΚ’’ να ετοιμαστεί για την Ένωση. Συνεπώς, κατά τις επαφές μας στις Βρυξέλλες θα μπορέσουμε να συζητήσουμε όλα αυτά και θα μπορέσουμε να διεξάγουμε χρήσιμες συναντήσεις κατά τις οποίες θα τους επεξηγήσουμε σε ποιο σημείο βρισκόμαστε στη διαδικασία των συνομιλιών» είπε.
• Η χθεσινή πρώτη μετά τη συμφωνία του δείπνου συνάντηση των διαπραγματευτών αναλώθηκε σε οργανωτικά θέματα. Συμφωνήθηκε να συναντώνται τρεις φορές την εβδομάδα ( Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή). Ενδεχομένως μετά την τρίτη συνάντηση των Μαυρογιάννη και Ναμί, να βρεθούν Αναστασιάδης και Ακιντζί.
Περήφανος για την εισβολή στην Κύπρο ο Κιλιτσντάρογλου
Δεν φτάνουν οι εξάρσεις του Ερντογάν, δάδι στη φωτιά της εθνικιστικής πλειοδοσίας ρίχνουν οι αντιπολιτευόμενοι Κεμαλιστές, με τον ηγέτη τους μάλιστα, τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, να βγαίνει πλέον ανοιχτά και να… προ(σ)καλεί τον Ερντογάν να πραγματοποιήσει «επέμβαση» στο Αιγαίο.
Υπερηφανεύεται ο ίδιος για… την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και τη… Μικρασιατική Καταστροφή. Από το βήμα συγκέντρωσης που πραγματοποίησε το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) στα Άδανα, ανέφερε πως «είπαν ότι είναι εθνικιστές, αλλά στα χαρτιά μόνο είναι εθνικιστές». Εμείς λέμε ‘‘στα 18 νησιά στο Αιγαίο, που η Ελλάδα ύψωσε σημαία, γιατί δεν επεμβαίνετε;’’ Και εκείνοι λένε ‘‘έχουμε σημαντικότερη δουλειά’’. Τρέχουν πίσω από το Προεδρικό σύστημα. Παζαρεύοντας τη χώρα, δεν μπορεί να έρθει το Προεδρικό σύστημα. Και δε θα φέρουμε το Προεδρικό σύστημα», συνέχισε ο ηγέτης της κεμαλικής παράταξης, διεκδικώντας ο ίδιος τον τίτλο του… μεγαλύτερου εθνικιστή σήμερα στην Τουρκία. Για να το υποστηρίξει μάλιστα, ο Κιλιτσντάρογλου παρουσίασε και αποδείξεις. «Ο εθνικισμός του CHP έχει γραφτεί στην Κύπρο, στα βουνά του Πενταδάκτυλου, και στα χωράφια του Αφιόν», διακήρυξε ο ίδιος μέσα σε μια κρίση ανθελληνισμού.
Εμπλοκή του Ευρωκοινοβουλίου Ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης δέχθηκε χθες τον Έλληνα Ευρωβουλευτή, Πρόεδρο της Αντιπροσωπίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Μικτή Επιτροπή ΕΕ-Τουρκίας κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη. Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα, καθώς και το πώς μπορεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να συμβάλει στην παρούσα προσπάθεια για επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων. Τον κ. Κεφαλογιάννη συνόδευε ο Επικεφαλής του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο κ. Ανδρέας Κεττής. Επαφές Ακιντζί στις Βρυξέλλες Συνάντηση σήμερα με τον Μάρτιν Σουλτς, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αύριο με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ θα έχει ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος αναχωρώντας από τα κατεχόμενα το πρωί είπε ότι οι επαφές του με την ΕΕ αυτό το διάστημα έχουν ξεχωριστή σημασία. Δεν έχει επιβεβαιωθεί συνάντηση του με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, Πηγή: Αποδέχθηκε οδικό χάρτη γιατί φοβάται προσάρτηση και εποίκους, δικαιολογήθηκε ο Αναστασιάδης http://mignatiou.com/2016/12/apodechthike-odiko-charti-giati-fovate-prosartisi-ke-epikous-dikeologithike-o-anastasiadis/