Το όνειρο μας είναι να γίνουμε εταίροι της Τουρκίας
Παρεμπιπτόντως ενημερώνουμε ότι το πρωί της Παρασκευής η τουρκική αστυνομία έκανε επιχείρηση στο Πανεπιστήμιο Γιλντίζ της Κωνσταντινούπολης και συνέλαβε 70 από τους 103 ακαδημαϊκούς που αναζητούσε. Προηγήθηκαν συλλήψεις χιλιάδων δημοσιογράφων, βουλευτών, δημάρχων, δικαστών… Πρόσφατα συνελήφθη και ο Τούρκος δικαστής των Ηνωμένων Εθνών, Αϊντίν Σεντάφ Ακάι, που συμμετείχε στο Μηχανισμό για τα Διεθνή Ποινικά Δικαστήρια.
Το λέμε γιατί ήταν την ίδια μέρα, την Παρασκευή, που ακούγαμε στην κυπριακή βουλή πόσο σπουδαία χώρα θα γίνουμε όταν μετά τη λύση θα ανοίξουμε επιχειρηματικές συνεργασίες και θα εδραιώσουμε εμπορικές σχέσεις με μια μεγάλη χώρα σαν την Τουρκία. Την ίδια μέρα που ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Bert Koenders, έλεγε σε φοιτητές του Πανεπιστημίου του Leiden ότι ο νεοθωμανισμός προσβλέπει στην αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και στην επαναφορά υπό τουρκικό έλεγχο των εδαφών, που κατείχαν οι Οθωμανοί την εποχή της αυτοκρατορικής τους ακμής.
Είναι κι αυτό μια από τις παραδοξότητες του βίου μας. Την ώρα, που όλος ο κόσμος παρακολουθεί την Τουρκία με δέος, ακόμα και οι φίλοι της είναι πια εχθρικοί και ανήσυχοι, εμείς νομίζουμε ότι θα γίνουμε εταίροι της. Δεν αντιλαμβανόμαστε ότι βρισκόμαστε σε έδαφος που οι νεοσουλτάνοι θεωρούν δικό τους, και αυτό που επείγει είναι να αντιμετωπίσουμε όσους κινδύνους προέρχονται από αυτό το εξωφρενικό δόγμα, και όχι να υπνώττουμε με παραμύθια για την ανάπτυξη των εμπορικών μας σχέσεων. Θα κάνουμε, λέει, εξαγωγές στην Τουρκία. Ποιοι; Η μεγάλη εξαγωγική χώρα, που με την πρώτη οικονομική κρίση έβαλε λουκέτο σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η μεγάλη βιομηχανική χώρα, που ακόμα και σήμερα κάνει εισαγωγές από την Τουρκία, έστω και μέσω παράνομων διόδων. Θα τους πουλήσουμε, λέει, το φυσικό μας αέριο. Λες και το βγάλαμε και δεν έχουμε πού να το πουλήσουμε κι ας διακηρύσσει η κυβέρνηση ότι είναι στο παρά πέντε συμφωνίας με την Αίγυπτο, που είναι επίσης μεγάλη αγορά.
Έχουμε γύρω μας μεγάλες αγορές, πράγματι. Όπως και η Τουρκία. Αλλά, κάθονται όλες σε ηφαίστειο, και δεν ξέρουμε ποιον θα πλακώσει πρώτα η μεγάλη έκρηξη. Ας πάψουμε, λοιπόν, να λέμε μεγάλες κουβέντες χωρίς λογική βάση. Το ζητούμενο μας δεν είναι να αναπτύξουμε εμπορικές σχέσεις με την Τουρκία. Που έχει εταιρείες κολοσσούς που μας αγοράζουν και μας πουλούν μέσα σε μια νύκτα. Το ζητούμενο είναι να μην έχουμε καμιά σχέση με την Τουρκία. Γιατί οποιαδήποτε σχέση θα είναι σε βάρος μας, δεν μπορεί να είναι διαφορετικά. Εκτός αν γίνουν κοσμογονικές αλλαγές και η Τουρκία ανελιχθεί σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία και οι σχέσεις της με τους γείτονες είναι σχέσεις συνεργασίας και αλληλοσεβασμού. Κάτι, που δεν πρόκειται στο ορατό μέλλον. Όσοι, λοιπόν, ονειρεύονται εμπορικές σχέσεις με την Τουρκία, ας δουν τι γίνεται γύρω τους, παρά να βλέπουν μόνο στην οργιώδη φαντασία τους.
Στην ίδια φαντασία βλέπουν και όσα άλλα έλεγαν στη Βουλή την Παρασκευή και τα λένε κάθε μέρα και στις τηλεοράσεις, με στόμφο και ψευδολογίες, όσοι θέλουν να εξιδανικεύσουν μια συμφωνία που δεν έγινε ακόμα. Εύστοχα τους το είπε ο Γιώργος Λιλλήκας: ότι αν είναι όλα τόσο ρόδινα όσο τα περιέγραψαν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, μπορούμε αμέσως να υπογράψουμε όλοι τη λύση. Γιατί μας λένε να στηρίξουμε τον Πρόεδρο στην τιτάνια αποστολή του, αφού είναι όλα τόσο ιδανικά; Προσπαθεί να αλλάξει τα ιδανικά;
Υ.Γ. Πολύ ενθαρρυντικές οι εκδηλώσεις που οργανώνονται για να στείλουν μήνυμα στους Αναστασιάδη και Ακιντζί ότι ήρθε η ώρα της λύσης. Προπάντων, οι εκδηλώσεις των Τουρκοκυπρίων. Αλλά, το μήνυμα απευθύνεται σε λάθος πρόσωπα. Όταν θα απευθυνθεί στην Άγκυρα μπορεί πραγματικά να έχει επίδραση.
Άριστος Μιχαηλίδης
πηγή: http://www.philenews.com/el-gr/arthra-apo-f-a-michailidis/85/341050/to-oneiro-mas-einai-na-ginoume-etairoi-tis-tourkias