13 Σημεία-Τουρκοανταρσία: Η Ρεαλιστική Προσέγγιση
Το σύνταγμα του 1960, σύντομα προκάλεσε τριβές μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Το 1963, οι προτάσεις του ΠτΔ Μακαρίου στον αντιπρόεδρο Küçük για 13 συνταγματικές αλλαγές (Soulioti, 2006, pp. 305-334), ώστε να γίνει ομαλότερη η λειτουργία του κράτους, έδωσαν την δικαιολογία για διακοινοτικές ένοπλες συγκρούσεις. Αφορμή για αυτές τις τροποποιήσεις ήταν το αδιέξοδο στην Κυπριακή βουλή, για την έγκριση του προϋπολογισμού του κράτους (δεν τον ψήφιζαν οι Τ/Κ), λόγω της μη διευθέτησης της εκκρεμότητας των ξεχωριστών δήμων (Mallinson, 2008, p. 26). Βάσει του συντάγματος του 1960 οι 5 μεγάλοι δήμοι έπρεπε να διαχωριστούν από ένα ενιαίο δήμο σε δύο ξεχωριστούς, Ε/Κ και Τ/Κ, δήμους.
Οι Εγγυήτριες Δυνάμεις άφησαν ένα μεγάλης σημασίας κεφάλαιο για την ομαλή λειτουργία της καθημερινότητας των δύο κοινοτήτων, όπως η τοπική αυτοδιοίκηση, να διευθετηθεί μετά την ανεξαρτησία. Ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής στην Κύπρο ενθάρρυνε τον Μακάριο στην διαμόρφωση και κατάθεση των 13ων Σημείων (Mallinson, 2008, p. 26). Αυτό προκάλεσε την κρίση του 1963, η οποία εξελίχτηκε στο πρώτο πραξικόπημα ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Η Τουρκία εκμεταλλεύτηκε τη πολιτική ένταση, την οποία η ίδια δημιούργησε μέσω της Τ/Κ Συνέλευσης. Εξάσκησε την ισχύ της πάνω στους Τ/Κ, χρησιμοποιώντας τους Τούρκους αξιωματικούς και παραστρατιωτικούς της ΤΜΤ και μετέτρεψε την πολιτική κρίση σε ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Σκοπός της ήταν να αποδείξει ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμβίωση μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ και ότι η διχοτόμηση ήταν η μόνη λύση.
Η «πράσινη γραμμή» που χάραξε ο Άγγλος στρατηγός Young σαν γραμμή καταπαύσεως του πυρός, ήταν από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Τουρκίας αφού χάραξε τα σύνορα του μεγαλύτερου Τ/Κ θύλακα, καθώς και άλλων μικρότερων στις άλλες επαρχίες. Έτσι, δημιουργήθηκαν αλλού μικρά και αλλού μεγάλα Τ/Κ κέντρα (Ιεροδιακόνου, 1970, p. 389) στα οποία στην συνέχεια εξαναγκάστηκαν να μετακινηθούν Τ/Κ οι οποίοι ζούσαν σε μιχτά χωριά. Με αυτό τον τρόπο πετύχαν, έστω και διάσπαρτο, de facto γεωγραφικό διαχωρισμό και διοίκηση, πράγμα που ενδυνάμωνε τις διεκδικήσεις της Τουρκίας για ομοσπονδοποίηση.
Map of the Green Line,as drawn by Major-General Peter Young, 1964
Comments