top of page

ΔΗΛΩΣΗ ΜΑΚΗ ΡΟΥΣΣΗ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΦΟΥ

November 18, 2016

"Το πολιτικό μου ήθος δεν μου δίνει το δικαίωμα να βάλω σε δίλημμα, τους συναγωνιστές μου και τους συμπολίτες μου."

 

Μέσα από τη διαχρονική μου πολιτική διαδρομή και ως Αντιδήμαρχος Πάφου τα τελευταία δέκα χρόνια υπηρέτησα την κοινωνία με συνέπεια, εντιμότητα και ανιδιοτέλεια, μακριά από τη διαπλοκή, τη διαφθορά τα άνομα οικονομικά συμφέροντα και τις προσωπικές ατζέντες. 


Είχα την τιμή να με εμπιστευτούν οι συμπολίτες μου και αυτή ήταν για μένα η καλύτερη ανταμοιβή για τη σκληρή δουλειά και την πολιτική συναίνεσης και σύνεσης που ακολούθησα. Μοναδικό μου κέρδος η αναγνώριση, ο αλληλοσεβασμός και οι ανθρώπινες σχέσεις με τους συμπολίτες μου, οι οποίες κτίστηκαν και δοκιμάστηκαν σε συνθήκες δύσκολες και παραμένουν μέχρι σήμερα ισχυρές και αναλλοίωτες. Όλοι γνωρίζετε ότι εξήγγειλα την απόφασή μου να διεκδικήσω τη δημαρχία της Πάφου στις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές.

 

Πίστευα πως η υποψηφιότητά μου ήταν υποψηφιότητα σύνεσης, συλλογικότητας και συνένωσης δυνάμεων, που τόσο ανάγκη έχει η πόλη μας. Για μια υπερκομματική αντιμετώπιση των προβλημάτων μέσα σε συνθήκες διαφάνειας και δημοκρατίας, με τους πολίτες πρωταγωνιστές, μακριά από υπερβολές, ακρότητες και αυταρχισμούς, που έχει σαν αποτέλεσμα το διχασμό της κοινωνίας.


Δυστυχώς, οι εξελίξεις μετά τις αποφάσεις των κομμάτων, από τη μια ο ΔΗ.ΣΥ. να στηρίζει τον νυν Δήμαρχο και από την άλλη τέσσερα κόμματα, ΕΔΕΚ, ΔΗΚΟ, ΑΚΕΛ και Συμμαχία Πολιτών, να στηρίζουν τον συναγωνιστή μου Άκη Χρυσόμηλο, δεν μου αφήνουν περιθώρια να παραμείνω υποψήφιος Δήμαρχος.

 

Ποτέ μου δεν πολιτεύτηκα με ρεβανσισμό αλλά ούτε το πολιτικό μου ήθος και η παιδεία μου, δεν μου δίνουν το δικαίωμα να βάλω σε δίλημμα τους συναγωνιστές μου και τους συμπολίτες μου, που πίστεψαν σε μένα τόσα χρόνια και πορευτήκαμε μαζί.

 

Όμως, διαβεβαιώνω τους συμπολίτες μου ότι θα είμαι παρών και στο πλευρό τους, με την πόρτα και την καρδιά μου ανοικτή και θα συνεχίσω όπως έκανα μια ζωή να εργάζομαι μαζί τους για το κοινό συμφέρον.

Μάκης Ρουσσής

Δημοκρατικό Κόμμα και Τοπική Αυτοδιοίκηση

November 18, 2016

Το Δημοκρατικό Κόμμα έκλεισε φέτος τα 40 χρόνια από την ίδρυση του το 1976. Όλα αυτά τα χρόνια πρωτοστάτησε στην ενδυνάμωση και επέκταση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γιατί πιστεύει ακράδαντα πως όσο πιο ισχυρός είναι ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τόσο πιο κατοχυρωμένη είναι η Δημοκρατία σ’ αυτή την χώρα.

 

Το Δημοκρατικό Κόμμα απέδειξε έμπρακτα τη βαθιά προσήλωση του στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το 1979 κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του τόπου από τον αείμνηστο Σπύρο Κυπριανού ιδρυτή του Δημοκρατικού Κόμματος διεξήχθησαν για πρώτη φορά εκλογές για ανάδειξη αιρετών μελών για τις χωρητικές αρχές. Ακολούθως το 1986 έγιναν οι πρώτες εκλογές για ανάδειξη Δημοτικών Συμβουλίων.


Επί διακυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου έγιναν οι πρώτες εκλογές για ανάδειξη μελών των σχολικών εφορειών. Στα χρόνια διακυβέρνησης του τόπου από τον Τ. Παπαδόπουλο αυξήθηκε η χορηγία προς τους Δήμους από 1% σε 4% του κρατικού προϋπολογισμού.

 

Στόχος του ΔΗΚΟ ήταν και παραμένει η οικονομική Αυτοτέλεια και Αυτοδιαχείριση ώστε οι δημόσιες ευθύνες να ασκούνται από τις Τοπικές Αρχές που είναι πιο κοντά στον πολίτη.

 

Τα τελευταία χρόνια ο Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης έκαναν μια πολύ καλή προσπάθεια για αναβάθμιση της ποιότητας ζωής με αποτέλεσμα την παραγωγή σημαντικού έργου. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Δεν μπορούμε να επαναπαυόμαστε σε ότι έγινε . Νέα καθήκοντα βγαίνουν στο προσκήνιο καθημερινά. Μπήκαμε σε μια νέα εποχή. Δεν φτάνει η πολιτική μας να είναι καθαρά διαχειριστική. Οι προτεραιότητες μας δεν πρέπει να είναι μόνο οικονομικές.

 

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ευθύνη για το τι παράγεται και τι προσφέρεται στον πολίτη και οφείλει να απευθύνεται σ’ όλους και όχι στους ολίγους εκλεκτούς. Η Τοπική Αρχή πρέπει να κτίζει, να παράγει, να διοχετεύει ουσιαστική πολιτική που να απευθύνεται σε όλους τους πολίτες.


Η αξιοποίηση όλου του δυναμικού μιας τοπικής κοινωνίας, η ενεργή συμμετοχή όλων (φορέων, μέσων μαζικής ενημέρωσης, σχολείων, ανθρώπων των τεχνών και των γραμμάτων, ακόμα και του απλού κόσμου) είναι η επιτακτική ανάγκη.

Όλοι έχουν ρόλο να διαδραματίσουν. Ο κόσμος σήμερα προχωρά μέσα από την συλλογικότητα και σ’ αυτό το πνεύμα πρέπει αν εντάσσονται όλες οι πρωτοβουλίες. Με αυτό το τρόπο δημιουργούνται ελπιδοφόρες προοπτικές για το καλό και το μέλλον αυτού του τόπου.

 

Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι μια μορφή εξουσίας πολύ διαφορετική από τις άλλες. Οι τοπικοί άρχοντες πρέπει να βρίσκονται κοντά στους πολίτες, να βιώνουν καθημερινά τα προβλήματα των Δήμων και κοινοτήτων, να έχουν ευαισθησίες που να ανταποκρίνονται στα ζητούμενα της περιφέρειας τους. Πρέπει να έχουν όραμα για το μέλλον και να μπορούν να υποδείξουν λύσεις για το παρόν. Οι Τοπικές Αρχές έχουν πολλά ζητήματα για τα οποία τα Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια θα πρέπει να δουλέψουν σκληρά για να φέρουν εις πέρας την δύσκολη αποστολή τους. Άρα αυτό που χρειάζεται, για τις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι η υποστήριξη υποψήφιων που να γνωρίζουν τα δημοτικά πράγματα, να γνωρίζουν και να ζουν τα προβλήματα της περιοχής τους. Να είναι αποδειγμένα ικανοί να παράγουν έργο και κυρίως να κινούνται με αγνές προθέσεις και προσήλωση στο κοινό όφελος.

 

Το Δημοκρατικό Κόμμα, ενισχυμένο με τη γνώση και πείρα των παλαιών αλλά και τον ενθουσιασμό και τις φρέσκιες ιδέες των νέων του στελεχών, παρουσίασε τους υποψήφιους στα ψηφοδέλτια του, που είναι ικανοί να ανταποκριθούν πλήρως στα καθήκοντα, στις μεγάλες προκλήσεις, στις υποχρεώσεις και προσδοκίες τόσο των μελών και φίλων του ΔΗΚΟ όσο και στην ευρύτερη κοινωνία. Είναι έτοιμοι να δουλέψουν σκληρά και με ζήλο για την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όλοι δηλώνουν παρόντες και μάχιμοι στην εκλογική αναμέτρηση της 18ης Δεκεμβρίου.

 

Αντώνης Αντωνίου
Πρόεδρος Ε.Ε. ΔΗ.ΚΟ. Πάφου

What's this item about? What makes it interesting? Write a catchy description to grab your audience's attention...

Η «αδιαφάνεια» στον Δήμο Λεμεσού

November 18, 2016

Η «αδιαφάνεια» στον Δήμο Λεμεσού

19 Νοέμβριος 2016, Με τον Αδάμο Κόμπο

 

Είναι καλό, προτού ανοίγουμε το στόμα μας, ιδίως όταν είναι για να κατηγορήσουμε κάποιους για απάτη και διαφθορά, να μελετούμε πρώτα πολύ καλά

Τη περασμένη εβδομάδα είχαμε στις αναπαλαιωμένες αποθήκες «Τρακασόλ», στην περιοχή της Μαρίνας στη Λεμεσό, συζήτηση (debate) μεταξύ των υποψηφίων Δημάρχων Λεμεσού, κυρίων Νίκου Νικολαΐδη και Ανδρέα Χρίστου. Αυτή διοργανώθηκε από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Πολιτικών Επιστημόνων και Διοίκησης Επιχειρήσεων και το Ραδιοφωνικό Κανάλι 9,86. Σ’ αυτήν παρευρέθηκαν Βουλευτές, Δημοτικοί Σύμβουλοι και αρκετός κόσμος, υποστηρικτές κυρίως των δύο υποψηφίων. Τον συντονισμό ανέλαβε ο Δημοτικός Σύμβουλος στον Δήμο Λεμεσού κ. Μιχάλης Βασιλείου, εκπροσωπώντας τον Σύνδεσμο των Πολιτικών Επιστημόνων, ενώ τις ερωτήσεις στους υποψηφίους υπέβαλλε ο κ. Μιχάλης Παπαευαγόρου για το Κανάλι 9,86, έχοντας ταυτόχρονα απευθείας ραδιοφωνική μετάδοση.

Η συζήτηση μεταξύ των δύο υποψηφίων κυλούσε ομαλά με την παράθεση των θέσεων, των οραμάτων και προγραμμάτων τους, και των έργων που εκτελέστηκαν από τον Δήμαρχο Ανδρέα Χρίστου. Το ακροατήριο παρακολουθούσε με ενδιαφέρον και προσοχή την όλη συζήτηση σχηματίζοντας την ανάλογη εικόνα για τον καθ’ ένα υποψήφιο.

Σε κάποιο μέρος της συζήτησης ο κ. Νικολαΐδης ύψωσε τον τόνο της φωνής του και με κάπως οργίλο ύφος άρχισε να επικρίνει τον Ανδρέα Χρίστου, ότι δεν έχει φροντίσει καθόλου τις ενορίες, λέγοντας ότι είναι αρκετά παραμελημένες, και ότι κάνει έργα βιτρίνας μόνο στο κέντρο της Λεμεσού. Ότι είναι αρκετά ακάθαρτη η πόλη, έχοντας μια πολύ άσχημη εικόνα, ιδίως στις ενορίες, τις οποίες μάλιστα κατονόμαζε.

Αυτό όμως που ενόχλησε ιδιαίτερα το ακροατήριο και προπάντων τους παρόντες Δημοτικούς Συμβούλους, σχεδόν όλων των παρατάξεων, ήταν οι αναφορές του κ. Νικολαΐδη για δήθεν ατασθαλίες, παρανομίες και «αδιαφάνεια» στη διαχείριση των προσφορών στα εκτελούμενα έργα του Δήμου. Βέβαια, ο κ. Χρίστου αντέκρουσε όλες αυτές τις ψευδολογίες και συκοφαντίες με τα ανάλογα εύλογα επιχειρήματα.

Όμως ο κ. Νικολαΐδης επέμενε στις άδικες και μη τεκμηριωμένες θέσεις του. Ο κ. Χρίστου τού ανέφερε σχετικά, για την ισχυριζόμενη αδιαφάνεια στην ανάθεση εκτέλεσης έργων, ότι αυτά ανατίθενται κατόπιν προσφορών και μάλιστα του τόνισε ότι για την προπερασμένη πενταετία 2006-2011 και την παρούσα 2011-2016, που λήγει τώρα, πρόεδροι της Επιτροπής Προσφορών του Δήμου ήσαν δύο Δημοτικοί Σύμβουλοι στελέχη της ΕΔΕΚ. Ο κ. Νικολαΐδης συνέχιζε να επαναλαμβάνει τις κατηγορίες του για αδιαφάνεια και για ατασθαλίες στην ανάθεση των έργων.

Εγώ προσωπικά δεν άντεξα τις κατηγορίες αυτές και το κλίμα που δημιουργήθηκε, επειδή ήμουν ο ένας από τους δύο προέδρους της Επιτροπής Προσφορών που ανέφερε ο κ. Χρίστου, για την περίοδο 2006-2011. Εξανέστην, και αναγκάστηκα να φωνάξω «κανεί ρε», μη έχοντας το δικαίωμα να απαντήσω «κόσμια», αποχωρώντας ταυτόχρονα. Γι’ αυτό το γεγονός εκφράζω τη λύπη μου, επειδή δεν είναι και του χαρακτήρα μου, όμως μ’ έπνιγε το άδικο.

Θα πρέπει να διαβεβαιώσω τους συμπολίτες μας ότι δεν υπάρχει ουδεμία περίπτωση, ούτε μία στο εκατομμύριο να έγινε καταστρατήγηση και παράκαμψη της διαδικασίας των προσφορών, διότι όλα τα έγγραφα για τις προσφορές μέσα στον Δήμο περνούν από τα χέρια τριών σωμάτων και μιας επιτροπής λειτουργών ειδικών μηχανικών του Δήμου.

Ο δήμαρχος σ’ αυτήν τη διαδικασία δεν κάνει καμία παρέμβαση, αλλά μονάχα όταν φθάσει η υπόθεση στην ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου για τελική έγκριση. Θα ήθελα να ξέρω, και θα πρέπει να μας πει ο κ. Νικολαΐδης, πώς είναι δυνατό να υπάρχει αδιαφάνεια κι οποιαδήποτε ατασθαλία στην ανάθεση έργων. Είναι καλό προτού ανοίγουμε το στόμα μας, ιδίως όταν είναι για να κατηγορήσουμε κάποιους για απάτη και διαφθορά, να μελετούμε πρώτα πολύ καλά.

ΑΔΑΜΟΣ ΚΟΜΠΟΣ
Αριστίνδην Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Λεμεσού του
Κ.Σ. ΕΔΕΚ

- See more at: http://www.sigmalive.com/simerini/analiseis/380315/i-adiafaneia-ston-dimo-lemesou#sthash.z16CGyd0.dpuf

Δημοτικά Αρθρογραφήματα

October 26, 2016

Δημοτικά Αρθρογραφήματα

October 27, 2016, Αντώνης Κ. Σιβιτανίδης, M.Sc, B.Sc

 

Έχω συζητήσει με γνωστούς και φίλους την πρόθεσή μου να διεκδικήσω μια θέση Δημοτικού Συμβούλου στις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές. Με συμβούλεψαν να σταματήσω να είμαι τόσο καυστικός και ακραίος στην αρθρογραφία μου και να αρχίσω να γράφω περισότερο για τα κακά έχοντα στην τοπική αυτοδιοίκηση.

 

Θεωρώ εμπαιγμό της νοημοσύνης του πολίτη, από την μια στιγμή στην άλλη, απλός για να γίνω περισσότερο αρεστός στις πλατιές μάζες, να ξεφύγω από τα πιστεύω μου και να γίνω λαοπλάνος, απλός για ψηφοθηρικούς λόγους. Ναι, με ενδιαφέρουν τα του Δήμου Πάφου, άλλα δεν μπορώ να γράφω γενικολογίες για το πόσο χρειαζόμαστε την μαρίνα και το αγκυροβόλιο ή πόσο σημαντικό είναι να φέρουμε το ΑΞΙΚ στην πόλη μας ή για τα τόσα αλλά προβλήματα που έχει η πόλη μας. Τα προβλήματα αυτά τα ξέρουμε, και δεν νομίζω ότι ο κάθε υποψήφιος που θυμάται να αρθρογραφήσει αμέσως μετά την εξαγγελία της υποψηφιότητας του, πείθει κανένα ότι όντος ενδιαφέρεται ή ότι είναι πραγματογνώμον.

 

Σας έχω συνηθίσει με την ευθύτητα του λόγου μου και την χωρίς περιστροφές ανταπόκριση και σχολιασμό των τεκταινόμενων στο Κυπριακό και όχι μόνο. Με την ίδια ευθύτητα και την ίδια αντικειμενικότητα θα σας αποκαλύπτω, αν με τιμήσετε με την ψήφο σας,  το τι γίνεται εντός του Δημοτικού Μεγάρου. Ποιοι ψηφίζουν υπέρ, ποιοι κατά και ποιοι την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια για να μην πάρουν θέση. Και τώρα και παλαιότερα. Ποια είναι η ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και των Επιτροπών; Να ξέρει, προκαταβολικά ο πολίτης τι συζητάτε. Που είναι τα πρακτικά των συνεδριών; Γιατί δεν αναρτούνται ή δημοσιεύονται; 

 

Από το ΣΑΠΑ λείπουν 40 εκατομμύρια. Πλήρωσαν 1, ο Βέργας και ο Μαληκκίδης. Αν με ρωτάτε ψίχουλα, είμαι σίγουρος ότι έφαγαν πολύ περισσότερα. Έστω. Που είναι τα 39 εκατομμύρια που υπολείπονται από το σκάνδαλο του ΣΑΠΑ; Γιατί δεν τα ψάχνει κανείς; Ο σουπερ - Φαίδωνας, πολέμιος πάσης παρανομίας και κάθε τι επιστητού, που άλλος έβγαλε στην φόρα το σκάνδαλο ΣΑΠΑ ( ο Ανδρέας Χρυσάνθου το έβγαλε, όλοι το ξέρουν και όλοι κάνουν τις πάπιες) και αυτός προβλήθηκε από τα ΜΜΕ, γιατί δεν απαίτησε να συνεχιστούν οι έρευνες; Και εάν το έκανε γιατί δεν ενημερωνόμαστε;

 

Η συγκάλυψη των ενόχων, συνεταίρων και συνεργατών του Βέργα και Μαληκκίδη, δια της αποσιώπησης του σκανδάλου είναι μεγαλύτερο σκάνδαλο από το αρχικό. Και μην μου πείτε ότι οι υπόλοιποι που δικάζονται τώρα , φάγανε τα υπόλοιπα 39. Ήμαρτον.

Το σκάνδαλο με τις ταμπέλες γιατί καθυστερεί εδώ και 2 χρόνια; Τι περιμένουν; Να ξεπλυθούν οι μπογιές από τα χέρια των απ’ έσω του Δημαρχείου;   

 

Ο Θ. Αριστοδήμου, σε τηλεοπτική παρέμβασή του, κατηγόρησε ευθέως τoν Φαίδωνα για βιαστή. Μάλιστα τον προκάλεσε να τον πάρει δικαστήριο για να αποδείξει ότι λέει αλήθεια. Θέλω να ξέρω, τι έκανε η αστυνομία; Τι έκανε η εισαγγελία; Ευσταθούν οι κατηγορίες βιασμού που εξαπέλυσε ο κύριος Αριστοδήμου;

 

Σήμερα διεκδικώ, με την δική σας ψήφο και στήριξη, την θέση του Δημοτικού Συμβούλου Πάφου. Στόχος μου: Η διαφάνεια και η έγκαιρη ενημέρωση του πολίτη για το τι συζητείται μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο και Επιτροπές. Η διεκδίκηση Ευρωπαϊκών και Κυβερνητικών κονδυλίων για έργα υποδομής τα οποία να ανεβάζουν το βιοτικό επίπεδο της πόλης μας. Η προσέλκυση νέων επενδυτών στην Πάφο, οι οποίοι θα επενδύσουν όχι μόνο σε επιχειρήσεις αλλά και στον Παφίτη.

Σας υπόσχομαι ( δεν δεσμεύομαι, γιατί η λέξη έχει πλέον χάσει την βαρύτητά της) ότι την ψήφο αυτή θα την τιμήσω.

 

Aντώνης Κ. Σιβιτανίδης, M.Sc., B.Sc.            

Εκπρόσωπος Τύπου, Ε.Ε. ΔΗ.ΚΟ. Πάφου.

 

Και επίσημα στη μάχη της κάλπης

November 17, 2016

Και επίσημα στη μάχη της κάλπης November

18, 2016 | ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

106 υποψήφιοι δήμαρχοι ζητούν την ψήφο για 33 ελεύθερους και κατεχόμενους δήμους
Τελικά και τρίτη υποψηφιότητα, αυτήν του Χάρη Αριστείδου, είχαμε στη Λεμεσό, ο οποίος και κατέθεσε ένσταση κατά Χρίστου και Νικολαΐδη

Ο Δήμος Λεμεσού κέρδισε το ενδιαφέρον της διαδικασίας υποβολής υποψηφιοτήτων Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων, που ολοκληρώθηκε χθες σε όλες τις Επαρχίες της Κύπρου.

Εκτός από τους «γνωστούς» Αντρέα Χρίστου και Νίκο Νικολαΐδη, προστέθηκε και η υποψηφιότητα του κ. Χάρη Αριστείδου, ο οποίος μάλιστα υπέβαλε και ένσταση κατά των συνυποψήφιών του. Ο κ. Αριστείδου ανέφερε πως η ένστασή του για την υποψηφιότητα Ανδρέα Χρίστου αφορά τη στάση που τήρησε ενάντια στο κόμμα του, το 2004, υποστηρίζοντας το σχέδιο Ανάν, ενώ για τον κ. Νικολαΐδη η ένσταση του αφορά τη συμμετοχή του ως Υπουργό της Κυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια.

Απ' εκεί και πέρα, στη Λάρνακα και στη Γερμασόγεια η καρέκλα του Δημάρχου έχει πολλούς μνηστήρες. Για τον Δήμο Λάρνακας υπέβαλαν υποψηφιότητα με σειρά προσέλευσης οι Ανδρέας Βύρας, Αλέξης Μιχαηλίδης, Γιώργος Κωνσταντίνου Χάρος, Πέτρος Χριστοδούλου, Ανδρέας Πέτρου και Λούης Δημητρίου. Στον Δήμο Γερμασόγειας υπέβαλαν υποψηφιότητα ο νυν Δήμαρχος Ανδρέας Γαβριηλίδης, ο πρώην Δήμαρχος Πανίκος Λουρουτζιάτης, ο Κυριάκος Ξυδιάς, ο Παύλος Παύλου, ο Μάριος Οράτης και ο Ανδρέας Ηρακλέους.

Ουσιαστικά από χθες έχουμε Δήμαρχο στη Δερύνεια, καθώς υποβλήθηκε μόνο μία υποψηφιότητα, αυτή του Άντρου Καραγιάννη, και στον Δήμο Λειβαδιών στην Επαρχία Λάρνακας ο Μάριος Αρμένη.

Πιο αναλυτικά έχουμε:
Επαρχία Λευκωσίας - Μόρφου
· Δήμος Λευκωσίας, οι Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης και Παναγιώτης Σταυρινίδης.
· Δήμος Μόρφου, οι Χαράλαμπος Πήττας, Χαρίλαος Χαριλάου, Βίκτωρας Χατζηαβραάμ, Γεώργιος Κ. Γεωργίου και Μιχάλης Γεωργιάδης.
· Δήμος Κυθρέας, οι Ανδρέας Αριστείδου, Ζαχαρίας Βασιλειάδης και Πέτρος Καρεκλάς.
· Δήμος Στροβόλου, οι Στέλλα Μισιαούλη, Λάζαρος Σαββίδης, Ανδρέας Παπαχαραλάμπους και Χρίστος Τσίγκης.
· Δήμος Αγίου Δομετίου, οι Γιώργος Καπάταης, Κώστας Πέτρου και Γεώργιος Θεοφίλου.
· Δήμος Έγκωμης, οι Ζαχαρίας Κυριάκου, Φοίβος Ζαχαριάδης και Σωτήρης Κυριακίδης.
· Δήμος Αγλαντζιάς, οι Χαράλαμπος Πετρίδης, Έφη Ξάνθου και Κώστας Κόρτας.
· Δήμος Λακατάμειας, οι Αργύρης Παπαναστασίου, Φωτούλα Χατζήπαπα, Ανδρέας Γλαύκου Ανδρέου και Γιάννης Πετρίδης.
· Δήμος Λατσιών, οι Χρίστος Πιτταράς, Κυριάκος Παρπούνας και Μιχαήλ Περικλέους Μιχαήλ.
· Δήμος Ιδαλίου, οι Νικόλας Νικολάου, Λεόντιος Καλλένος και Θεοδόσης Γρούτας.
· Δήμος Τσερίου, οι Αναστάσιος Αναστασίου, Ανδρέας Γαβριήλ και Σταύρος Μιχαήλ.
· Δήμος Γερίου, οι Λάζαρος Λαζάρου, Νεόφυτος Παπαλαζάρου και Αργύρης Αργυρού.

Επαρχία Λεμεσού
· Δήμος Λεμεσού, οι Ανδρέας Χρίστου, Νίκος Νικολαΐδης και Χάρης Αριστείδου.
· Δήμος Κάτω Πολεμιδιών, οι Νίκος Αναστασίου, Χρήστος Νεοκλέους και Αντρέας Γεωργίου.
· Δήμος Μέσα Γειτονιάς, οι Δώρος Αντωνίου, Στέλιος Μαρκίδης και Φίλιππος Κωνσταντινίδης.
· Δήμος Αγίου Αθανασίου, οι Ανδρέας Διογένους, Μαρίνος Κυριάκου και Γιαννάκης Ιωάννου.
· Δήμος Ύψωνα, οι Άριστος Αριστείδου Παλούζας, Παντελής Γεωργίου και Σωτήρης Στυλιανού.
· Δήμος Γερμασόγειας, οι Ανδρέας Γαβριηλίδης, Πανίκος Λουρουτζιάτης, Κυριάκος Ξυδιάς, Παύλος Παύλου, Μάριος Οράτης και Ανδρέας Ηρακλέους.

Επαρχία Αμμοχώστου
· Κατεχόμενος Δήμος Αμμοχώστου, οι Αλέξης Γαλανός, Σίμος Ιωάννου, Ανδρέας Λόρδος και Γεώργιος Σταυρή.
· Δήμος Παραλιμνίου, οι Γιώργος Νικολέττος Σπαρτιάτη και Θεόδωρος Πυρίλλης.
· Δήμος Αγίας Νάπας, οι Βάσος Βασιλείου και Γιάννης Καρούσος.
· Δήμος Δερύνειας, ο Άντρος Καραγιάννης.
· Δήμος Σωτήρας, οι Αδάμος Καΐκκης και Γεώργιος Τάκκας.
· Κατεχόμενος Δήμος Λευκονοίκου, οι Πιερής Γυψιώτης και Ζήνα Λυσάνδρου - Παναγίδη.
· Κατεχόμενος Δήμος Ακανθούς, οι Σωτηρούλα Μαυρή-Κούρου και Ελένη Μυλωνά-Χατζημιχαήλ.
· Κατεχόμενος Δήμος Λύσης, οι Ανδρέας Καουρής και Άγης Χαραλάμπους.

Επαρχία Λάρνακας
· Δήμος Λάρνακας, οι Ανδρέας Βύρας, Αλέξης Μιχαηλίδης, Γιώργος Κωνσταντίνου Χάρος, Πέτρος Χριστοδούλου, Ανδρέας Πέτρου και Λούης Δημητρίου.
· Δήμος Αραδίππου, οι Δημήτρης Ξιούρουππας και Ευάγγελος Ευαγγελίδης.
· Δήμος Δρομολαξιάς-Μενεού, οι Χριστόφορος (Χριστάκης) Κουμπάρος και Κύπρος Ανδρονίκου.
· Δήμος Πάνω Λευκάρων, οι Ευθύμιος Στρούθου, Σοφοκλής Σοφοκλέους και Σάββας Ξενοφώντος.
· Δήμος Αθηένου, οι Ιωάννης Καντηλάφτης, Γαβριήλ Καζάζης, Χρίστος Ιωσηφίδης και Κυριάκος Καρεκλάς.
· Δήμος Λειβαδιών, ο Μάριος Αρμένη.

Επαρχία Πάφου
· Δήμος Πάφου, οι Άκης Χρυσόμηλος και Φαίδωνας Φαίδωνος.
· Δήμος Γεροσκήπου, οι Μιχάλης Παυλίδης, Γιαννάκης Μαλλουρίδης και Ανδρέας Σιήκκης.
· Δήμος Πέγειας, οι Νεόφυτος Ακουρσιώτης, Παντελής Χάρπας και Μαρίνος Λάμπρου.
· Δήμος Πόλεως Χρυσοχούς, οι Άγγελος Γεωργίου Οδυσσέως, Γιώτης Παπαχριστοφή και Σταύρος Ιακωβίδης.

Οι αριθμοί και οι αλλαγές
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι κατέβαλαν παράβολο 1.000 ευρώ και τα υπόλοιπα μέλη 100 ευρώ. Εάν εξασφαλίσουν το 1/5 των εγγεγραμμένων ψήφων, τότε επιστρέφεται το παράβολο στους Δημάρχους. Επίσης και στα υποψήφια μέλη, αν εξασφαλίσουν το 1/3 των εκλογικών μέτρων, τότε επιστρέφεται το παράβολο.

Στην Επαρχία Αμμοχώστου, συνολικά 247 άτομα υπέβαλαν υποψηφιότητα για δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ οι συνολικές θέσεις σε όλους τους δήμους μαζί είναι 86.

Στον Δήμο Πάφου αυξάνεται ο αριθμός των συμβούλων από 18 σε 20, λόγω της αύξησης των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Συνολικά 106 πρόσωπα διεκδικούν τον δημαρχιακό θώκο, αριθμός αυξημένος σε σχέση με το 2011, οπότε οι αντίστοιχες υποψηφιότητες ήταν 87.

Please reload

bottom of page