top of page

Νικητές και ηττημένοι.

Λύση που να μην έχει νικητές και ηττημένους. Η σολομωνιτζή του Ανάν, έναν πράμα. Τέτοια λέγε μας, και μας τρομάζεις Πρόεδρε.

Τέτοια λύση δεν υπάρχει. Εκτός και εάν ξυπνήσουν οι τούρκοι συμπατριώτες μας και καταλάβουν ότι το μέλλον τους είναι με την νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι με την καπηλεία των περιουσιών των συμπατριωτών τους υπό την προστασία του Αττίλα. Όνειρο απατηλό, αφού πέραν του ότι είναι πλήρως εξαρτημένοι και χειραγωγημένοι από την Τουρκία , και οι ίδιοι δεν δείχνουν να κατανοούν ότι αυτά που τους χάρισε η παρανομία της Εισβολής, πρέπει να επιστραφούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, ούτε ότι σε μία δημοκρατία η μειοψηφία δεν μπορεί να επιβάλετε της πλειοψηφίας.

Εάν η λύση που επιδιώκεις Πρόεδρε, είναι λύση που να μην έχει νικητές και ηττημένους, σίγουρα θα είναι λύση που δεν θα αναδεικνύει εξόφθαλμα νικήτρια την Τουρκία (που θα είναι) και ταυτόχρονα δεν θα αναδεικνύει εξόφθαλμα ηττημένους εμάς (που είδη είμαστε, και απλός προσπαθείς να βρεις τον τρόπο να μας το πεις). Δυστυχώς αυτά που επιδιώκουμε εμείς, είναι εκ διαμέτρου αντίθετα από αυτά που επιδιώκει η Τουρκία, και από αυτά που είναι διαθεμένοι να αποχωριστούν οι τούρκοι συμπατριώτες μας.

Αντί να μιλάμε για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και για γλωσσάρια και εσχάτως για όρους αναφοράς, είναι καιρός να μιλήσουμε ειλικρινά χωρίς υπεκφυγές, για το τι είναι αυτό που επιδιώκουμε. Χωρίς τίτλους και περίπλοκες διατυπώσεις.

Απελευθέρωση από την κατοχή, επιστροφή στην γη των προγόνων μας, επιστροφή των περιουσιών στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, αποχώρηση των εποίκων, εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και Ευρωπαϊκού Κεκτημένου στην ολότητά τους, χωρίς εξαιρέσεις και αστερίσκους.

Όνειρα θερινής νυκτός θα μας πουν οι ρεαλιστές. Επειδή η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχτεί. Ο πολύς ρεαλισμός είναι ηττοπάθεια. «Η νίκη θα είναι δική μας, αν βασιλεύση εις την ακαρδίαν μας μόνο το αίσθημα το ελληνικό. Ο φιλήκοος των ξένων είναι προδότης.» Ιωάννης Καποδίστριας.

Τίποτα από τα ποιο πάνω δεν είναι παράλογα ή παράνομα. Όραμα και πίστη στο δίκαιο του αγώνα μας χρειάζεται. Προσήλωση στους στόχους μας. Τα υπόλοιπα είναι θέμα διαπραγμάτευσης και συσχετισμού συμφερόντων. Συμφερόντων γεωπολιτικών και οικονομικών, που θα μας δώσουν εμάς την ευκαιρία (και στους «στρατηγικούς μας εταίρους» την δικαιολογία) να μετακινήσουμε το Κυπριακό στην ορθή του διάσταση, και όχι στην Ανανικήν, για να μεν αγκριστεί η Τουρκία.

Δεν μπορεί να υπάρξει λύση, χωρίς οι τούρκοι συμπατριώτες μας και η Τουρκία να αναγνωρίσουν την Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και της ΕΕ. Δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού εάν δεν φύγουν τα κατοχικά στρατεύματα. Είναι στα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Έστω και κάτω από κάποιες προϋποθέσεις, τα δέχονται οι τούρκοι συμπατριώτες μας και η Τουρκία; Εάν ναι, να συνομιλήσουμε. Σαν Κυπριακή Δημοκρατία με Τουρκική Κοινότητα και σαν Κυπριακή Δημοκρατία με Τουρκική Δημοκρατία. Εάν όχι, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ οφείλει να επιρρίψει ευθύνες και να ασχοληθεί επιτέλους με την εισβολή και κατοχή, και όχι με τα καπρίτσια μίας χειραγωγούμενης από τρίτη χώρα μειονότητας, που θέλει να μετατρέψει την Κυπριακή Δημοκρατία σε τουρκικό προτεκτοράτο.

Υ.Γ. Αναφερόμενος στην «Ελληνοτουρκική Φιλία», ο Τ/Κ καταγωγής καθηγητής Ντερβίς Μανιζαντέ αναφέρει: « Ο Ατατούρκ πάντοτε επέμενε στο ότι η φιλία αυτή θα ήταν ωφέλιμη, υπό τον όρο ότι, θα είχαμε δύναμη η οποία θα εξανάγκαζε τους ‘Έλληνες σε αυτή τη φιλία, και πάντοτε θα κρατούσαμε το δάχτυλο στην σκανδάλη».

Αντώνης Κ. Σιβιτανίδης, M.Sc., B.Sc.

Μέλος Εκτελεστικού Γραφείου ΔΗ.ΚΟ.

Join our mailing list

Never miss an update

bottom of page