top of page

Tο σκάνδαλο του Υπ. Οικονομικών

Είναι γνωστό ότι στην Κύπρο δεν αναπτύχθηκε ποτέ το αίσθημα της ευθύνης των αξιωματούχων του κράτους, μέσα στους οποίους έβρισκες αρκετούς αυθαίρετους αλλά και διεφθαρμένους. Έτσι, εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την κοινωνία ο δεσποτισμός, η ευνοιοκρατία και o ετσιθελισμός με τις διάφορες του μορφές. Υπήρξαν υπουργοί που μεγαλούργησαν στον τομέα της αυθαιρεσίας και τους ακολούθησε ο κύκλος τους, οι σύμβουλοί τους και βεβαίως οι συγγενείς τους. Έλειπαν λοιπόν τα πρότυπα αντικειμενικών και αξιόπιστων μελών της διακυβέρνησης του τραγικού νησιού μας. Συνεπώς δεν εκπλήττει η αποκάλυψη σκανδάλων από αξιωματούχους του κράτους τη σημερινή εποχή.

Ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χάρης Γεωργιάδης, κατέχει ένα από τα σπουδαιότερα και σοβαρά υπουργεία που επηρεάζουν όλο τον κόσμο της Κύπρου. Προσωπικά δεν τον γνωρίζω και ούτε υπάρχει κάποια προκατάληψη από μέρους μου εναντίον του. Αντιθέτως, από τον Τύπο μου είχε δημιουργηθεί εντύπωση ότι ήταν καλός υπουργός. Όμως, απεδείχθη με το τελευταίο σκάνδαλο Freshfields –που ο ίδιος δεν το αμφισβητεί– ότι στήριξε εις βλάβη των συμφερόντων των επηρεαζομένων, επιλογή δικηγόρων οι οποίοι είχαν ενεργήσει εναντίον μας χωρίς καν να ρωτήσει τον Γενικό Εισαγγελέα, με αποτέλεσμα να πράξει αυθαίρετα και αντισυνταγματικά. Το θέμα εξήγησε πειστικά και δημοσίως ο Γενικός Ελεγκτής, κ. Μιχαηλίδης, χωρίς να πάρει οποιαδήποτε ικανοποιητική απάντηση από τον Υπουργό. Τόσο οι υπουργοί όσο και άλλοι δημόσιοι λειτουργοί πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η εξουσία που τους ανατίθεται έχει στόχο μόνο το δημόσιο συμφέρον και ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή αντικειμενικές και όχι αυθαίρετες. Δυστυχώς στην Κύπρο αυτό δεν συμβαίνει πάντοτε και ο λόγος είναι διότι πιστεύουν οι υπουργοί και άλλοι δημόσιοι λειτουργοί ότι δεν λογοδοτούν σε κανέναν και είναι πολύ πιο πάνω από τον κοινό άνθρωπο ξεφεύγοντας έτσι από τη λαβίδα του νόμου. Τους συνεπαίρνει η εξουσία η οποία τους πείθει ότι δεν μπορεί να τους αγγίξει κανείς.

Άρχισε όμως μια νέα εποχή με ανθρώπους έντιμους στην αποστολή τους όπως τον Γενικό Ελεγκτή και την ενεργοποίηση της δικαστικής εξουσίας εναντίον όλων ανεξαρτήτως των αξιωμάτων τους. Ο κ. Χάρης Γεωργιάδης για όσα καλά έκανε στο παρελθόν πήρε τον ανάλογο έπαινο και τώρα που προέβη σε αυθαίρετες ενέργειες θα πρέπει να πάρει και το ανάλογο τίμημα. Αφενός θα πρέπει ο Γενικός Εισαγγελέας να μελετήσει ενδεχόμενη δίωξή του βάσει του άρθρου 105 του Ποινικού Κώδικα περί καταχρήσεως εξουσίας δημόσιων λειτουργών πάνω σε αναμφισβήτητα γεγονότα και αν αυτό για τον ένα ή άλλο λόγο δεν γίνει, τότε δεν υπάρχει άλλη λύση από τη μεταφορά του κ. Χάρη Γεωργιάδη από το υπουργείο του στην οικία του ας είναι και με τη λιμουζίνα του υπουργού. Δηλαδή με απλά λόγια είτε έχει ευαισθησία είτε όχι πρέπει να παραιτηθεί. Διότι δεν είναι δυνατόν όσες μετάνοιες και αν κάνει για το σφάλμα του ο Υπουργός Οικονομικών μιας χώρας που έχει σοβαρά οικονομικά προβλήματα να παραμείνει στη θέση του και να μας διορίζει δικηγόρους για αιτήματα εναντίον του Κράτους ή άλλες κρατικές ενέργειες όταν αυτοί ήδη μας είχαν πολεμήσει.

Και όσο και να είναι επαγγελματίες και μπορούν να αλλάζουν ρόλους, οι δικηγόροι άνθρωποι είναι και αυτοί και υπόκεινται στις ανθρώπινες προδιαθέσεις τους. Έτσι λοιπόν ο Υπουργός να πει συγνώμη στον κυπριακό λαό και να πάει σπίτι του. Αυτό δεν είναι όμως το τέλος της ιστορίας. H ορθότερη διαδικασία είναι για τον Γενικό Εισαγγελέα να κινήσει ποινική δίωξη εναντίον του κ. Χάρη βάσει του πιο πάνω άρθρου, το οποίο προβλέπει ότι δημόσιος λειτουργός (που σύμφωνα με την ερμηνευτική διάταξη του νόμου καλύπτει και τους υπουργούς) «ο οποίος κατά κατάχρηση εξουσίας που ανάγεται στα καθήκοντά του ενεργεί ή διατάσσει ενέργεια οποιασδήποτε αυθαίρετης πράξης που παραβλάπτει τα δικαιώματα άλλου είναι ένοχος πλημμελήματος που τιμωρείται με φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τα δύο χρόνια, ή με χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις 1500 Λ.Κ. ή και με τις δύο αυτές ποινές». Ιδού λοιπόν κ. Κληρίδη πεδίον δόξης λαμπρόν για να δημιουργήσουμε επιτέλους και πρότυπα συμπεριφοράς δημόσιων λειτουργών.

πηγή: http://www.philenews.com/f-me-apopsi/paremvaseis-ston-f/article/605026/to-skandalo-toy-yp-oikonomikon * Δικηγόρος, πρώην δικαστής του ΕΔΑΔ.

Λουκής Γ. Λουκαΐδης

Join our mailing list

Never miss an update

bottom of page