top of page

«Ούτε σκέψη για συνομοσπονδία ή λύση δύο κράτων»


Οποιαδήποτε σκέψη για λύση συνομοσπονδίας ή λύσης δύο κρατών είναι εγκληματική, δηλώνει κατηγορηματικά ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι τέτοιες σκέψεις δεν αποτελούν λύσεις του προβλήματος αλλά επιλογές απαρχής νέων δεινών.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος υποδεικνύει ότι αυτό που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα δεν είναι ο κίνδυνος της διχοτόμησης, την οποία βιώνουμε από το 1974 με την τουρκική εισβολή και κατοχή, αλλά είναι την παταγώδη αποτυχία της πολιτικής των τελευταίων χρόνων. Προσθέτει ότι αυτό στο οποίο συμφωνεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι η έμμεση παραδοχή για την αποτυχία αυτή της πολιτικής, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι διαφωνεί με τον τρόπο θεραπείας που προτείνεται.

Όπως αναφέρει ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναζητεί θεραπεία σε ασαφείς και αδιευκρίνιστους όρους, όπως η «χαλαρή» ή η «αποκεντρωμένη» ομοσπονδία, ενώ το ΔΗΚΟ προτείνει μια αλλαγή στρατηγικής η οποία θα επιδιώξει τη δημιουργία πολιτικού και διπλωματικού κόστους στην Τουρκία.

Δηλώνει ακόμα ότι αναμένει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενημέρωση για την πρότασή του, προειδοποιώντας ότι εάν ο όρος αποκέντρωση είναι ένας επικοινωνιακός μανδύας για λύση συνομοσπονδίας, απορρίπτεται ασυζητητί.

- Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ στην έκθεση του κάνει λόγο για νέες ιδέες στο Κυπριακό. Ο Πρόεδρος ρίχνει την ιδέα για αποκεντρωμένη ομοσπονδία. Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ δηλώνει ότι η λύση συνομοσπονδίας και η λύση δύο κρατών είναι προδοτικές. Τι ανάγνωση κάνετε εσείς; Βρισκόμαστε στα πρόθυρα διχοτόμησης;

- Αρχίζω λέγοντας ότι απορρίπτουμε κατηγορηματικά οποιαδήποτε σκέψη για συνομοσπονδία ή δύο κράτη. Τέτοιες σκέψεις και, πολύ περισσότερο, τέτοιες επιλογές, δεν αποτελούν λύσεις του προβλήματος αλλά εγκληματικές επιλογές απαρχής νέων δεινών. Από εκεί και πέρα, ακούσαμε την ιδέα περί «χαλαρής» ή «αποκεντρωμένης» ομοσπονδίας μόνο ως τίτλο, χωρίς να ακούσουμε οτιδήποτε συγκεκριμένο για το περιεχόμενό της. Και όπως λέμε διαχρονικά, το περιεχόμενο μιας λύσης ομοσπονδίας είναι που θα ορίσει και την ποιότητά της και, κατ’ επέκταση και τη βιωσιμότητά της. Με ρωτήσατε αν βρισκόμαστε στα πρόθυρα διχοτόμησης.

Η απάντηση μου είναι πως ο τόπος και ο λαός βιώνουμε τη διχοτόμηση εδώ και 44 χρόνια, λόγω της τουρκικής κατοχής. Και γι’ αυτό, θέλουμε μια λύση που να απελευθερώνει τη χώρα μας από την τουρκική κατοχή. Αυτό που ζούμε αυτή την περίοδο, δεν είναι μόνο ο κίνδυνος της διχοτόμησης· αυτόν τον ζούμε εδώ και 44 χρόνια. Αυτό που ζούμε αυτή την περίοδο, είναι την παταγώδη αποτυχία της πολιτικής των τελευταίων χρόνων. Εάν συμφωνήσαμε πρόσφατα σε κάτι με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είναι στην έμμεση παραδοχή του ότι αυτή η πολιτική απέτυχε. Διαφωνούμε, όμως, κάθετα, ως προς τη θεραπεία. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναζητεί θεραπεία σε ασαφείς και αδιευκρίνιστους όρους, όπως η «χαλαρή» ή η «αποκεντρωμένη» ομοσπονδία, ενώ, εμείς, όπως είναι γνωστό, προτείνουμε μια αλλαγή στρατηγικής η οποία θα επιδιώξει τη δημιουργία πολιτικού και διπλωματικού κόστους στην Τουρκία, μέσα από μια σειρά ενεργειών ενίσχυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντός της ανατολικής Μεσογείου αλλά και ευρύτερα διεθνώς.

- Ο Πρόεδρος τι σας είπε στη συνάντηση την προηγούμενη βδομάδα σε σχέση με το Κυπριακό; - Όπως ήδη δήλωσα, συζητήσαμε το θέμα της «χαλαρής» ή «αποκεντρωμένης» ομοσπονδίας, για το οποίο όπως ανέφερα και πριν διατηρούμε έντονες επιφυλάξεις, καθώς δεν γνωρίζουμε καν το περιεχόμενό της. Από δικής μου πλευράς, εξήγησα αυτές τις επιφυλάξεις μας και επανέλαβα τα ερωτήματα που θέτουμε, προκειμένου να αντιληφθούμε το περιεχόμενο μιας «χαλαρής» ή «αποκεντρωμένης» ομοσπονδίας. Όπως και εντός του Εθνικού Συμβουλίου, δεν λάβαμε συγκεκριμένες απαντήσεις.

- Ο κ. Άντρος Κυπριανού επιμένει πάντως ότι σε επαφές με ξένους πρέσβεις, ο Πρόεδρος αναφέρει αυτές τις σκέψεις. Φτάνουν και σε εσάς αυτές οι πληροφορίες; - Ναι, φτάνουν και σε εμάς διάφορες πληροφορίες, αλλά υπάρχουν και δημοσιεύματα επ’ αυτού τα οποία θολώνουν ένα ήδη θολωμένο πολιτικό περιβάλλον, το οποίο δημιουργήθηκε λόγω της συσκότισης, της μυστικής διπλωματίας, των επιλεκτικών διαρροών και της αδιαφάνειας που εμείς καταγγέλλουμε εδώ και χρόνια. Σε ό,τι αφορά εμένα και το Δημοκρατικό Κόμμα, επαναλαμβάνω ότι, για εμάς, η συνομοσπονδία ή η λύση δύο κρατών είναι εγκληματικές επιλογές. Δεν ήταν, δεν είναι και ούτε πρέπει να γίνουν ποτέ επιλογές της Ελληνοκυπριακής κοινότητας. Αν ήταν, άλλωστε, να είστε σίγουροι ότι το Κυπριακό θα λυνόταν μέσα σε μία ώρα, καθώς αποτελούν τις ιδανικότερες λύσεις για την Τουρκία.

- Υπάρχει μία κοινή ανάγνωση τοπίου Αβέρωφ Νεοφύτου και Άντρου Κυπριανού, οι οποίοι προειδοποιούν για κίνδυνο διχοτόμησης και επιμένουν στη γραμμή επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διεκόπησαν στο Κραν Μοντάνα. Συμμερίζεστε αυτές τις ανησυχίες; - Μα «κοινή ανάγνωση του τοπίου», όπως είπατε, από τους κυρίους Αβέρωφ Νεοφύτου και Άντρο Κυπριανού, υπάρχει εδώ και μερικά χρόνια που στηρίζουν την πολιτική Αναστασιάδη. Σε κάθε περίπτωση, επαναλαμβάνω αυτό που είπα και πριν: ότι ο κίνδυνος διχοτόμησης υφίσταται από την ώρα που η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο, ενόσω κατέχει παράνομα το μισό έδαφος του νησιού και ενόσω στηρίζει το κατοχικό ψευδοκράτος. Άρα, η επίτευξη σωστής και βιώσιμης λύσης είναι ο μόνος τρόπος αποτροπής της διχοτόμησης. Και ο μόνος τρόπος επίτευξης μιας τέτοιας λύσης, είναι οι διαπραγματεύσεις. Άρα, ως προς την ανάγκη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, συμφωνούμε με τους ηγέτες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ. Σε αυτό που διαφωνούμε, και διαφωνούμε έντονα, είναι το να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με βάση το Πλαίσιο Γκουτέρες. Για εμάς, το πλαίσιο Γκουτέρες δεν μπορεί να οδηγήσει σε μια σωστή λύση. Αντίθετα, οδηγεί σε μια κάκιστη λύση, γιατί ικανοποιεί ετεροβαρώς πάγιες τουρκικές επιδιώξεις, λόγω ασφαλώς και των υποχωρήσεων που έχουν γίνει από την πλευρά μας. Επομένως, συμφωνούμε ως προς τη διαπίστωση ότι η πολιτική των τελευταίων χρόνων απέτυχε, διαφωνούμε όμως με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τους ηγέτες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, ως προς τη θεραπεία.

- Γενικότερα υπάρχει διάχυτη πλέον η αντίληψη ότι «ψήνεται» μια διαδικασία εκτός πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό τι σημαίνει; - Εάν το «εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών» σημαίνει συνομοσπονδία ή δύο κράτη, τότε αυτό είναι εγκληματικό. Εάν το «εκτός του πλαισίου» σημαίνει εκτός του Πλαισίου Γκουτέρες, τότε αυτό μπορεί να καταστεί θετικό.

Απευθείας με Τουρκία υπό διαφάνεια

- Η πρόταση για αποκεντρωμένη ομοσπονδία θεωρείτε ότι είναι λάθος, ή θα μπορούσε να αποτελέσει διέξοδο στο αδιέξοδο; - Για να κρίνουμε σωστά, θα πρέπει να ξέρουμε το περιεχόμενο μιας «αποκεντρωμένης» ομοσπονδίας. Επ’ αυτού, ουδεμία ενημέρωση υπάρχει. Ξεκαθαρίζω όμως με σαφήνεια ότι, εάν το «αποκεντρωμένη» ή το «χαλαρή» ομοσπονδία είναι ένας επικοινωνιακός μανδύας προκειμένου να κρυφτεί μια λύση συνομοσπονδίας, τότε κάτι τέτοιο θα ήταν μέγα λάθος και απορρίπτεται κατηγορηματικά.

- Η ενέργεια του Προέδρου να συναντηθεί με τον κ. Τσαβούσογλου, πιστεύετε ότι είναι υποβοηθητική των προσπαθειών για άρση του αδιεξόδου; - Η απευθείας συζήτηση με την Τουρκία, η οποία είναι η αιτία δημιουργίας, ύπαρξης και διαιώνισης του Κυπριακού είναι επιθυμητή. Όμως, και το τονίζω αυτό, η όποια συζήτηση πρέπει να γίνεται υπό συνθήκες διαφάνειας, εντός των παραμέτρων των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και, ασφαλώς, στο πλαίσιο των διαχρονικών θέσεων της Ελληνοκυπριακής πλευράς. Κάθε συζήτηση εκτός αυτών των όρων και μάλιστα σε συνθήκες παρασκηνίου ή μυστικότητας είναι άκρως επικίνδυνη.

Αναφαίρετο δικαίωμα της ΚΔ

- Πιστεύετε ότι θα πρέπει να γίνει μία συζήτηση γύρω από το θέμα της μορφής της λύσης; Και προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί αυτή η συζήτηση; - Μετά από 44 χρόνια, τα πράγματα είναι πιστεύω αρκούντως σαφή για την ελληνοκυπριακή κοινότητα: Απορρίπτουμε τη λύση δύο κρατών. Απορρίπτουμε τη λύση συνομοσπονδίας. Και θεωρούμε ότι η ομοσπονδία, ως ύστατη υποχώρηση, ενδέχεται –μέσα από μια διεκδικητική διαπραγμάτευση– να αποκτήσει ένα σωστό περιεχόμενο που να την καθιστά λειτουργική και βιώσιμη λύση. Επομένως, η συζήτηση και ο δημόσιος διάλογος πρέπει να καταπιαστεί με το περιεχόμενο της λύσης.

- Η Άγκυρα στέλνει τον «Πορθητή» στην ανατολική Μεσόγειο. Αγόρασε και δεύτερο γεωτρύπανο. Τουρκία και Ακιντζί απαιτούν συνεταιρισμό στη διαχείριση και τα ευρήματα και συμμετοχή στους σχεδιασμούς. Ο Οζερσάι διερωτήθηκε αν τελικά θα γίνουν έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ. Τα ενεργειακά θα γίνουν τελικά στοιχείο του Κυπριακού; - Δεν πρέπει να γίνουν. Επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά: Τα ενεργειακά, δηλαδή η αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, είναι ένα αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Καθήκον και μέριμνά μας, ολόκληρης της πολιτικής ηγεσίας, πρέπει να είναι η υλοποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού της Κυπριακής Δημοκρατίας στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Εάν οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας θέλουν –και προφανώς θέλουν– να ωφεληθούν και αυτοί από αυτή την αξιοποίηση, τότε ας εργαστούν για μια σωστή, λειτουργική λύση μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας και απαλλαγής από την τουρκική κατοχή. Και ας ζητήσουν από τους Τουρκοκύπριους πολιτικούς να αφήσουν τις απειλές και την αναπαραγωγή της τουρκικής ρητορικής στο συγκεκριμένο θέμα και να εργαστούν προς την κατεύθυνση μιας σωστής λύσης. Για πολλοστή φορά, θα επαναλάβω πως η Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και η μετεξέλιξη αυτού του κράτους σε περίπτωση σωστής λύσης, είναι το κράτος δικαίου και το πεδίο μέσα στο οποίο Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μπορούμε να ζήσουμε και να ευημερήσουμε, με ασφάλεια, χωρίς να χρειάζεται η παρουσία ή ο ρόλος της Τουρκίας ή οποιασδήποτε άλλης ξένης χώρας.

Αναμένουμε αλλαγή πολιτικής

- Βρίσκεστε ως ΔΗΚΟ στο Κυπριακό πιο κοντά στις θέσεις του Προέδρου όπως εκφράζονται σήμερα; Βρίσκετε σημεία προσέγγισης; Οι εμβολιασμοί του προεδρικού προγράμματος θα γίνουν; Θα μπορέσει το ΔΗΚΟ να στηρίξει τον κρατικό προϋπολογισμό; - Δυστυχώς, σε ό,τι αφορά με το Κυπριακό, οι διαφωνίες μας με την πολιτική Αναστασιάδη που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα, παραμένουν. Αναμένουμε να δούμε αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα αλλάξει πολιτική προς μια σωστή κατεύθυνση και όχι προς μια πιο λανθασμένη.

Σε ό,τι αφορά το προεκλογικό πρόγραμμα, είναι θέμα του Προέδρου Αναστασιάδη το ποιες προτάσεις από το προεκλογικό πρόγραμμα θα επιλέξει να εφαρμόσει. Εμείς ανταποκριθήκαμε άμεσα στο κάλεσμα του και υποβάλαμε αυτές που θεωρούμε ως τις πιο σημαντικές και ευελπιστούμε να υλοποιηθούν. Η στήριξη της μεσαίας τάξης είναι για εμάς η πιο σημαντική και αναγκαία πολιτική προτεραιότητα. Άλλωστε, θα λέγαμε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα είναι το κατ’ εξοχήν κόμμα της μεσαίας τάξης. Και για τη μεσαία τάξη, πολλές ήταν οι προτάσεις που καταθέσαμε, τόσο ως υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας πριν ένα χρόνο, όσο και ως Δημοκρατικό Κόμμα. Προτάσεις που αφορούσαν το μείζον πρόβλημα των ΜΕΔ, την αύξηση των συντάξεων, την εφαρμογή του ΓεΣΥ και γενικά την αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας, την Παιδεία, το Κοινωνικό Κράτος, την προστασία και ευημερία των παιδιών και των εφήβων, τη συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.

Ανεξάρτητα βέβαια από τη βούληση του Προέδρου Αναστασιάδη να εφαρμόσει πτυχές του Προγράμματος μας, εμείς ως Δημοκρατικό Κόμμα ήδη εργαζόμαστε για εφαρμογή μερικών από τις προτάσεις μας, μέσα από τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019. Όπως γνωρίζετε, έχουμε θέσει συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα προϋποθέσεις που αφορούν τον φορέα διαχείρισης των ΜΕΔ, το σχέδιο ΕΣΤΙΑ, τη στήριξη των συμπολιτών μας που ήταν συνεπείς με τα δάνεια τους αλλά και τους χαμηλοσυνταξιούχους.

- Οι ηγέτες ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ πραγματοποιούν και συχνές επαφές στα κατεχόμενα στο πλαίσιο των ενεργειών τους, όπως αναφέρουν, για να βοηθήσουν να αναθερμανθεί το κοινό όραμα της λύσης. Το ΔΗΚΟ έχει επαφές με τ/κ ή διαφωνείτε με αυτές τις επαφές; Και γιατί; - Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει επαφές με Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας και μετέχει ανελλιπώς στην καθιερωμένη διαδικασία διαλόγου ανάμεσα στα Ελληνοκυπριακά και τα Τουρκοκυπριακά κόμματα, που διεξάγεται εδώ και χρόνια με πρωτοβουλία της Πρεσβείας της Σλοβακίας. Επισκέψεις στα κατεχόμενα δεν κάνουμε, ως Κόμμα ή ως πολιτικά πρόσωπα, διότι διαφωνούμε και διαμαρτυρόμαστε για τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι διελεύσεις στα κατεχόμενα, δηλαδή, με τη συνεχή προσπάθεια του παράνομου, κατοχικού καθεστώτος να αναδείξει και να ασκήσει κρατική κυριαρχία. Επιπρόσθετα, είμαι υποχρεωμένος να σημειώσω και το εξής: Σε μια περίοδο που η τουρκική προκλητικότητα βρίσκεται στο απόγειό της και σε μια περίοδο που Τουρκοκύπριοι πολιτικοί ανταγωνίζονται μεταξύ τους ποιος θα κάνει την πιο προκλητική ή αδιάλλακτη δήλωση ή ποιος θα αναπαραγάγει καλύτερα τις θέσεις τις Άγκυρας, θεωρώ λανθασμένο να γίνονται «ανάλαφρες» ή κοινωνικές συναντήσεις με Τουρκοκύπριους πολιτικούς, γιατί αυτού του είδους οι συναντήσεις χρησιμοποιούνται από την τουρκική πλευρά για προβολή και ως κάδρο ενός δήθεν «καλού κλίματος», προκειμένου να απενοχοποιείται για την αδιάλλακτη στάση της.

πηγή: http://www.philenews.com/eidiseis/sinentefxeis/article/605396/-oyte-skepsi-ga-synomospondia-i-lysi-dyo-kraton

Join our mailing list

Never miss an update

bottom of page