Η Κ.Δ αγόρευσε υπέρ του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης στη Χάγη
Η Κυπριακή Δημοκρατία αγόρευσε σήμερα (4/9) στο Δικαστήριο της Χάγης, τασσόμενη υπέρ του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης και κατά της αποικιοκρατίας.
Υπενθυμίζεται ότι το Διεθνές Δικαστήριο καλείται να παράσχει γνωμοδότηση κατά πόσο έγινε νομότυπα η αποαποικιοποίηση του Μαυρικίου, ο οποίος ήταν βρετανική αποικία. Πριν την ανεξαρτησία, το Ηνωμένο Βασίλειο, διαχώρισε το αρχιπέλαγος Τσάγκος, δημιουργώντας έτσι μια νέα αποικία.
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ζήτησε από το δικαστήριο της Χάγης, να απαντήσει σε δυο ερωτήματα: Κατά πόσο η αποαποικιοποίηση έγινε με βάση το Διεθνές Δίκαιο και αν όχι, ποιες έννομες συνέπειες υπάρχουν για την ατελή αποαποικιοποίηση.
Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Κώστας Κληρίδης, παρουσίασε στην εισαγωγή του επιγραμματικά το γενικό πλαίσιο των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορικά με το ζήτημα.
Ακολούθως, τον λόγο έλαβε η εισαγγελέας της Δημοκρατίας Μαίρη-Ανν Σταυρινίδου, η οποία εξέφρασε τη θέση ότι το δικαστήριο έχει την δικαιοδοσία να δώσει γνωμάτευση επί του θέματος, κάτι που η Βρετανία αμφισβητεί.
Την ουσία των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέπτυξε ο νομικός Πόλυς Πολυβίου. Το κυριότερο επιχείρημα που ανέπτυξε ο κ. Πολυβίου, είναι ότι το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, αποτελεί κανόνα αναγκαστικού δικαίου (jus cogens) από τον οποίο δεν επιτρέπεται καμία παρέκκλιση.
Άρα, από τη στιγμή που παραβιάζεται το δικαίωμα ενός λαού στην αυτοδιάθεση χωρίς να έχει γίνει σωστά η αποαποικιοποίηση, αυτό αποτελεί συνεχιζόμενη παράνομη πράξη που θα πρέπει να αρθεί.
Κύριο μέλημα της σημερινής (4/9) αγόρευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Χάγη, ήταν να πεισθεί το δικαστήριο ότι έχει δικαίωμα στην γνωμοδότηση επί του ζητήματος και κατά δεύτερο λόγο να κρίνει κατά πόσο έγινε σωστά ή όχι η αποαποικιοποίηση στον Μαυρίκιο.
Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο θέμα των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο αλλά σε θέματα Αρχών.
Παρόλα αυτά, εύλογα μπορεί κάποιος να αντιληφθεί ότι η Κύπρος, επηρεάζεται από την όποια απόφαση ληφθεί από το δικαστήριο της Χάγης για την περίπτωση Μαυρικίου, από την στιγμή που στην Κύπρο δεν ασκήθηκε πλήρως το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση (λόγω του ότι δυο τμήματα της Κύπρου παραμένουν υπό Βρετανική δικαιοδοσία).
Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας, υποστήριξε ότι το 3% της πρώην αποικίας της Κύπρου, δενπεριήλθε ποτέ στην κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι παραμένει κάτω από το ίδιο καθεστώς όπως βρίσκονταν πριν από το 1960.
Ως εκ τούτου, αν το Δικαστήριο της Χάγης αποφανθεί ότι δεν έγινε σωστά η αποαποικιοποίηση του Μαυρικίου, τότε κάτι τέτοιο θα ισχύει και για την Κύπρο.
Τάσος Χριστοδούλου
πηγή: http://www.sigmalive.com/news/politics/527785/i-kd-agorefse-yper-tou-dikaiomatos-tis-aftodiathesis-sti-xagi