top of page

Του Συνεργατισμού τα εννιάμερα.

Άρωμα ξεπουλήματος των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, όπου εν μια νυχτί ανακεφαλαιώσαμε την Πειραιώς και φεσώσαμε τον κύπριο φορολογούμενο, φαίνετε να έχει η εξαγορά του Συνεργατισμού. Λογικά ανήσυχος είναι, ο κάθε κύπριος φορολογούμενος, αφού ιδιαιτέρα τσουχτερή για την τσέπη του φαίνεται να είναι η συμφωνία μεταξύ Ελληνικής Τράπεζας και Κυπριακής Δημοκρατίας, για εξαγορά του Συνεργατισμού.

Μία συμφωνία η οποία από ότι φαίνεται, όχι μόνο θα αυξήσει σημαντικά το δημόσιο χρέος, αλλά σχεδόν αποκλειστικά, όλο το ρίσκο της εξαγοράς μεταφέρεται στους ώμους του Κύπριου φορολογούμενου. Το αφήγημα της εξυγίανσης της οικονομίας φαίνετε να μπάζει νερά αφού η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τις επιφυλάξεις της σε σχέση με την κατάσταση στο τραπεζικό μας σύστημα, όπως αυτή διαμορφώνεται, και επιρρίπτει ευθύνες σε κυβερνητικούς χειρισμούς, αλλά και στην ηγεσία του Συνεργατισμού, ενώ ταυτόχρονα εκφράζει και την ανησυχία της για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη, που εδώ και έξι χρόνια έχει τον απόλυτο έλεγχο του Συνεργατισμού, άφησε την Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα να παραπαίει, και μας καλεί τώρα να τοποθετηθούμε επί της νεκροψίας. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη πρέπει να λογοδοτήσει για την κατάντια της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, για τους κακούς χειρισμούς που έγιναν στα χρόνια που η κυβέρνηση ελέγχει πλήρως τον Συνεργατισμό, για τις αβάσιμες και ανεφάρμοστες διακηρύξεις που έκανε κατά καιρούς, ότι καλύπτονται οι στόχοι του Συνεργατισμού, για την παραχώρηση του 25% των μετοχών στους μετόχους, για την αποτυχία των σχεδιασμών της διοίκησης του Συνεργατισμού, που η κυβέρνηση διόρισε (όπως και, εμμέσως πλην σαφώς, αυτής της Ελληνικής), και για το τεράστιο πραγματικό κόστος που καλείται να καταβάλει ο λαός μας για την κακοδιαχείριση του Συνεργατισμού.

Ο καλός Συνεργατισμός ξεπουλιέται και μας μένει ο κακός με τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια. Ένα καρκίνωμα που δεν αντιμετωπίστηκε όπως έπρεπε το 2013, αλλά αντίθετα παραμελήθηκε και σήμερα είναι πολύ χειρότερο από τότε. Αν οι κυβερνώντες άκουγαν τότε (το 2013), το Δημοκρατικό Κόμμα και δημιουργούσαν τον Φορέα Διαχείρισης ΜΕΔ («κακή τράπεζα»), σήμερα ο Συνεργατισμός δεν θα αντιμετώπιζε όλα αυτά τα προβλήματα, και δεν θα καλούμασταν σήμερα, οι φορολογούμενοι, να πληρώσουμε για τη διάσωση μίας ακόμη τράπεζας.

Ο Συνεργατισμός αποτελεί κρατική περιουσία και η Βουλή , (όπως και ο Γενικός Ελεγκτής και Γενικός Εισαγγελέας) , οφείλει να απαιτήσει άμεση ενημέρωση για τη συμφωνία και τις λεπτομέρειές της, ενώ άμεσα θα πρέπει να υπάρξει ενημέρωση για τη διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων από τον Φορέα Διαχείρισης που προτίθεται να συστήσει και να λειτουργήσει η Κυβέρνηση, και με θράσος μας ζητά να την εμπιστευτούμε ότι, δεν θα πληρώσει ένα σεντ ο κύπριος φορολογούμενος , εάν υπάρξει σωστή διαχείριση. Να υπολογίσουμε ότι θα είναι όπως την σωστή διαχείριση που έκλεισε τον Συνεργατισμό;

ΥΓ1. - Δημήτρη και Άγγελε, που ακόμα σαπίζεται στα τουρκικά μπουντρούμια, και δεν πουλάτε πλέων πρωτοσέλιδα στα ΜΜΕ, εμείς ακόμα σας θυμόμαστε και σας έχουμε στις προσευχές μας.

ΥΓ2. - ΟΑΣΕ, δεν υπάρχει άλλη λέξη για να περιγράψεις τα εγκλήματα πολέμου της Τουρκίας και των εν Κύπρο εγκάθετών της, τον βιασμό, την δολοφονία, τον βίαιο ξεριζωμό, την παράνομη τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή, τον εποικισμό, την τούρκικη μαριονέτα κατοχική διοίκηση και τον εγκάθετό της Τουρκίας κατοχικό ηγέτη.

ΥΓ3. - Χρ. Γιανναράς : «Περίεργο, ο Μεγαλέξανδρος πέθανε 323 χρόνια προ Χριστού και τα πρώτα σλαβικά φύλα φτάνουν στα Βαλκάνια εννέα αιώνες αργότερα (αρχές του 7ου μ.Χ. αιώνα). Σε ποιους φοβερούς καταψύκτες φυλάχτηκε τόσο σπέρμα του Μεγαλέξανδρου, ώστε να μας προκύψει, τόσους αιώνες μετά, ένας λαός αυθεντικών Μακεδόνων Σκοπιανών;».

Αντώνης Κ. Σιβιτανίδης, M.Sc., B.Sc.

Μέλος Εκτελεστικού Γραφείου ΔΗ.ΚΟ.

Join our mailing list

Never miss an update

bottom of page