top of page

Euro-group και κούρεμα καταθέσεων: Ποιός κατασκευάζει ψεύτικες ειδήσεις;

Τις προάλλες σε δύο συνεντεύξεις, Ν. Αναστασιάδης και του Αβ. Νεοφύτου, σχολίασαν το πρώτο κούρεμα, Μάρτιο 2013, το οποίο προτάθηκε από την Κυπριακή Κυβέρνηση και περιελάμβανε τις εγγυημένες καταθέσεις. Ο Αβ. Νεοφύτου σε παραλήρημα έξαρσης χλεύασε την απόρριψη του πρώτου κουρέματος από την Κυπριακή Βουλή και αναφέρθηκε σε βιομηχανία λάσπης και ψεύτικες ειδήσεις εναντίον του Αναστασιάδη επειδή «έχει ερείσματα και αξιοπιστία στην Ευρώπη». Στη δική του συνέντευξη, ο Αναστασιάδης αναφερόμενος στο πρώτο κούρεμα ανέτρεψε όσα ο Πρόεδρος Ντράγκι [Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας (ΕΚΤ)] και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για χρόνια παραθέτουν. Ο Αναστασιάδης δήλωσε ότι δεν υπήρξε καμιά παρέμβαση ή διόρθωση από την ΕΚΤ για να εξαιρεθούν οι εγγυημένες καταθέσεις από κούρεμα και προχώρησε τονίζοντας ότι το κούρεμα ότι «ήταν δική τους απόφαση (της ΕΕ) και όχι δική μας εισήγηση».

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μίλησαν στην ώρα των εξελίξεων το 2013 και όχι σήμερα εν μέσω προεκλογικού. Όσα παρατίθενται κονιορτοποιούν εκείνα που προβάλλει σήμερα ο Αναστασιάδης. Ιδού τα γεγονότα όπως παρουσιάστηκαν τότε από όργανα της ΕΕ, χωρίς οποιαδήποτε ένσταση από την Κύπρο.

Α) Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ ξεκαθάρισε ενώπιον των ΜΜΕ, 4 Απριλίου 2013 -και άλλοτε έκτοτε-, για το πρώτο κούρεμα που πρότεινε η Κύπρος περιλαμβάνοντας τις ασφαλισμένες καταθέσεις κάτω των €100,000, τα εξής:

“Η ΕΚΤ παρουσίασε μια θέση που δεν περιλάμβανε κούρεμα των ασφαλισμένων καταθέσεων. Και αυτή ήταν και η θέση των άλλων προτάσεων, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο... Μετά υπήρξαν μακρές διαπραγματεύσεις με τις κυπριακές αρχές που αντιπροσωπεύονταν σ΄εκείνη τη συνάντηση, και το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων το ξέρετε, δηλαδή το οριζόντιο κούρεμα περιλάμβανε και τις ασφαλισμένες καταθέσεις. Αυτό δεν ήταν έξυπνο, για να πούμε το ελάχιστο, αλλά διορθώθηκε την επόμενη μέρα σε μια τηλεδιάσκεψη του Γιούρογκρουπ.»

Η παρέμβαση για διόρθωση -προηγήθηκε της απόφασης της Βουλής- ουδέποτε γνωστοποιήθηκε στην Κύπρο από την Κυβέρνηση.

Β) Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε Δήλωση της (20 Μαρτίου 2013) μετά την απόρριψη του πρώτου κουρέματος από την Κυπριακή Βουλή, επισημαίνει την εμμονή της Κυπριακής Κυβέρνησης να περιλαμβάνονται στο κούρεμα οι ασφαλισμένες καταθέσεις, ενάντια στην σθεναρή αντίθεση της Επιτροπής η οποία έθεσε τις ενστάσεις της «ΠΡΙΝ την ψηφοφορία στην Κυπριακή Βουλή» και σημειώνει, προφανώς ανακουφιστικά μετά την απόρριψη από την Βουλή, ότι θα πρέπει «τώρα οι

Κυπριακές Αρχές να παρουσιάσουν εναλλακτικό σενάριο».

Η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν πρότεινε οποιοδήποτε εναλλακτικό σενάριο και καταλήξαμε στο κούρεμα που η Κυβέρνηση σήμερα θεωρεί καταστρεπτικό αλλά κατηγορεί άλλους ότι ευθύνονται! Παρεμπιπτόντως, την απόρριψη του πρώτου κουρέματος εγκωμίασε ο σύμβουλος του Προέδρου από το Παν. Κύπρου με άρθρο του (2015) υποδεικνύοντας ότι «αν αυτός ο νόμος περνούσε, τότε κανένας δεν θα μπορούσε να τον αναιρέσει και το λάθος δεν θα μπορούσε να διορθωθεί.»

Κατά πόσον η αλήθεια βρίσκεται στους δύο Κύπριους πολιτικούς ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΚΤ και Επιτροπή), ο καλόπιστος αναγνώστης μπορεί να το αξιολογήσει. Πάντως, η περίπτωση του Αβ. Νεοφύτου είναι ιδιάζουσα. Δεν συμμετείχε στις τότε συνεδρίες αλλά εμφανίζεται να ξέρει τα γεγονότα καλύτερα από την ΕΚΤ και την Επιτροπή που ήταν κύριοι συμμετέχοντες σε όλες τις συνεδρίες!

Στην φωτογρ. η επιστολή Ντράγκι.

1. Δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 20 Μαρτίου 2013 (μετά την απόρριψη του πρώτου κουρέματος από την Κυπριακή Βουλή).

2. Δημοσιογραφική Διάσκεψη Ντράγκι (ΕΚΤ) στις 4 Απριλίου 2013: http://www.ecb.europa.eu/…/press…/2013/html/is130404.en.html

Ερώτηση Δημοσιογράφου: "Could you clarify what the ECB’s position is or was on the first Cyprus deal that included a bail-in of all depositors because it did not seem like the ECB spoke out against, or raised public objections to, that initially. Were you on board with that and what does that mean for depositors in the euro area going forward?"

Απάντηση Ντράγκι: "On Cyprus – I expect many more questions on Cyprus, so that I will only respond to your question narrowly, the fine question as to what the position of the ECB was. The ECB had presented a proposal that did not foresee any bail-in of insured depositors. And let me also tell you that this was exactly the same for all the other proposals – the proposals by the Commission and the IMF had exactly the same feature. Then there were prolonged negotiations with the Cypriot authorities, represented at that meeting, the outcome of which was what you know, namely a levy also on insured depositors. That was not smart, to say the least, and it was quickly corrected in a Eurogroup teleconference on the next day. But that is what is past."

3. Επιστολή Προέδρου Ντράγκι (1 Δεκ 2015) στην οποία επεξηγεί την πιο πάνω δήλωση και στάση της ΕΚΤ, επιβεβαιώνοντας την ορθότητα της λογικής που τήρησε η ΕΚΤ, παραπέμποντας στην Γνωμοδότηση (χωρίς νομική δεσμευτικότητα) της ΕΚΤ της 1ης Φεβ 2013.

4. Γνωμοδότηση της ΕΚΤ (1ης Φεβ 2013): Στην παράγραφο 3.5 δίνονται σαφείς οδηγίες για εξαίρεση των εγγυημένων καταθέσεων από οποιοδήποτε τελικό κούρεμα καταθέσεων.

Κώστας Μαυρίδης-

Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D) -

costas.mavrides@europarl.europa.eu

Join our mailing list

Never miss an update

bottom of page