Αναστασιάδης εναντίον Αναστασιάδη ενώπιον των αποδήμων
Στο συνέδριο των αποδήμων ο Ν. Αναστασιάδης εμφανίστηκε με … «πολυβόλο» εναντίον του εαυτού του. Πήρε τέτοια φόρα που σκέφτηκα μήπως ζητήσει παραίτηση του εαυτού του. Δείγμα στρέβλωσης και αναξιοπιστίας, η αναφορά του στην εκ περιτροπής προεδρία. Το παρουσίασε σαν παραχώρηση άλλων Προέδρων, όπως του Τ. Παπαδόπουλου ο οποίος ουδέποτε αποδέχτηκε και ο Ν. Αναστασιάδης ουδέποτε έθεσε ενόσω ζούσε. Αυτά για τους άλλους. Για τον εαυτό του «τίποτα δεν παραχωρήθηκε επειδή δεν υπήρξε τελική συμφωνία», αλλά είναι πανέτοιμος να ξεκινήσει από το ίδιο σημείο!
Μίλησε και ο Φ. Κρίστοφερ (ΗΠΑ). Χωρίς κομματικές εξαρτύσεις ή προσδοκίες για ανταμοιβή, επεσήμανε τα αυτονόητα ενώπιον Αναστασιάδη για αλλαγή της υφιστάμενης αποτυχημένης στρατηγικής. Η πολιτική των παραχωρήσεων και δώρων στην τουρκική πλευρά δοκιμάστηκε και μας έφερε ως εδώ, μεταθέτοντας το Κυπριακό από πρόβλημα εισβολής, κατοχής και εποικισμού, σε θέμα διακοινοτικής διαφοράς με τον Ακκιντζί. Αναδεικνύοντας το πρόβλημα σαν θέμα συμβίωσης των δύο κοινοτήτων, ο Κύπριος Πρόεδρος προώθησε τον κατοχικό εκπρόσωπο σαν «συμπρόεδρο» με βέτο σε όλες τις βασικές αποφάσεις σε ένα τουρκικό προτεκτοράτο αντί για ένα φυσιολογικό ευρωπαϊκό κράτος.
Θα σταθούμε σε δύο καθοριστικά λάθη του Ν. Αναστασιάδη που ξεχωρίζουν επειδή κάθε μέρα με τον ίδιο στο Προεδρικό, οι ζημιές συσσωρεύονται για όλους μας. Ένα από τα χείριστα -εξού η ομάδα των επικοινωνιολόγων του κρίνει συμφέρουσα την απόλυτη σιωπή- είναι ότι ο Ν. Αναστασιάδης ανέτρεψε την διαχρονική θέση των Κυβερνήσεων Κύπρου-Ελλάδας γύρω από το σύστημα εγγυήσεων βάσει των συμφωνιών του 1960. Η τεκμηριωμένη και στέρεη θέση για δεκαετίες, που πείθει σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο υπήρξε σαφής: η Τουρκία απώλεσε τυχόν επεμβατικό/εγγυητικό δικαίωμα από τις συμφωνίες του 1960 λόγω κατάφωρης παραβίασης των συμφωνιών που η Τουρκία διαπράττει. Η συνταγματική τάξη στην Κύπρο είναι αποκαταστημένη πλήρως νομικά διεθνώς με την Κυπριακή Δημοκρατία μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ, αλλά η Τουρκία διατηρεί κατοχικά στρατεύματα στο κυπριακό έδαφος, θεωρεί ανύπαρκτη την Κυπριακή Δημοκρατία και άλλες παρανομίες, που δεν μπορεί να διεκδικεί δικαιώματα, αλλά όχι τις υποχρεώσεις, βάσει των συμφωνιών. Είναι ο Ν. Αναστασιάδης (με Αβ. Νεοφύτου) που επιμένουν ΣΗΜΕΡΑ ότι η Τουρκία διατηρεί νόμιμο μονομερές επεμβατικό/εγγυητικό δικαίωμα, παρά τις κατάφορες μονομερείς παραβιάσεις των συμφωνιών από την Τουρκία. Φυσικά, το ίδιο επαναλαμβάνουν τα τελευταία χρόνια και οι Τούρκοι. Καλέσαμε τους «δικούς» μας πολλές φορές να εξηγήσουν την θέση τους αλλά επικρατεί σιωπή, υπακούοντας προφανώς στους επικοινωνιολόγους. Η επαναφορά στη διαχρονικά σωστή και στέρεη θέση της Κύπρου-Ελλάδας, δεν μπορεί να γίνει από εκείνον που την ανέτρεψε και αναγνωρίζει στην Τουρκία ΣΗΜΕΡΑ νόμιμο μονομερές επεμβατικό δικαίωμα.
Το άλλο τραγικό λάθος με κόστος που συσσωρεύεται είναι σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι ο Ν. Αναστασιάδης που χαιρέτισε με την υπογραφή του τις εργασίες γύρω από την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας (Μάρτιο 2016). Κάνοντας δώρα στην Τουρκία, φτάσαμε στο σημείο που ευρωπαίοι αξιωματούχοι και πολιτικοί ηγέτες, ζητούν γενική αναθεώρηση της στρατηγικής έναντι της Τουρκίας, με αναστολή των συζητήσεων για την Τελωνειακή Ένωση λόγω της εχθρικής και επιθετικής συμπεριφοράς της προς την ΕΕ. Όμως, απουσιάζει η Κύπρος, προς την οποία η Τουρκία έχει νομική ευρωπαϊκή υποχρέωση να την αναγνωρίσει. Η απουσία διά σιωπής φτάνει από το Προεδρικό της Λευκωσίας μέχρι το Γραφείο του Κυπρίου Επιτρόπου στις Βρυξέλλες.
Κώστας Μαυρίδης- Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D)
- costas.mavrides@europarl.europa.eu