Τα Σεπτεμβριανά, η Γενοκτονία και οι Εγγλέζοι

September 16, 2017

1/10
Please reload

FEATURED POSTS

RECENT POSTS

July 16, 2019

Please reload

Παγκόσμια Μέρα Αγνοουμένων: Εγκλήματα Τούρκων διοικητών Μονάδων Στρατού

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Αγνοουμένων των Ηνωμένων Εθνών ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) υπέβαλε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία επισημαίνει ότι «όπως ρητώς προνοείται στις σχετικές Διεθνείς Συμβάσεις του ΟΗΕ, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και οι ποινικές ευθύνες ιδιαίτερα ανώτερων διοικητών μονάδων, όπως του τουρκικού στρατού κατά την εισβολή στην Κύπρο τo 1974, δεν διαγράφονται».

 

Ο Κ. Μαυρίδης συνεχίζει ως εξής:


«Mε δεδομένο ότι παραμένουν ακόμη εκατοντάδες αγνοούμενα πρόσωπα της Κύπρου, ανάμεσά τους παιδιά και φιλήσυχοι άνθρωποι που απήχθησαν ή εξαφανίστηκαν στη διάρκεια αλλά και μήνες μετά το τέλος των εχθροπραξιών και έκτοτε αγνοούνται χωρίς να διευκρινιστεί η τύχη τους, ερωτάται η Επιτροπή τα εξής:

 

1. Με ποιους τρόπους σκοπεύει να βοηθήσει στην εντατικοποίηση των προσπαθειών για εξεύρεση των αγνοουμένων στην Κύπρο, λαμβάνοντας υπόψη τα προσκόμματα που προβάλλει μέχρι τώρα η Τουρκία και πως θα στηρίξει τον ειδικό εισηγητή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο οποίος διορίστηκε για το θέμα των αγνοουμένων της Κύπρου;

 

2. Πως σκοπεύει η Κομισιόν να προωθήσει την υιοθέτηση της Διεθνούς Σύμβασης για την Προστασία Όλων των Ατόμων ενάντια στην Εξαναγκαστική Εξαφάνιση (ΟΗΕ) από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ και κράτη σε ενταξιακό καθεστώς, ιδιαίτερα από την Τουρκία στην οποία συνεχίζονται οι εξαφανίσεις προσώπων που το αυταρχικό καθεστώς Ερντογάν θεωρεί αντιφρονούντες είτε απλά κουρδικής καταγωγής;»


Από τις πλέον γνωστές περιπτώσεις διοικητή μονάδας του Τουρκικού στρατού εισβολής είναι ο περιβόητος Νεσέτ Ικίζ, διοικητής ειδικής μονάδας που αποβιβάστηκε στην Κερύνεια το 1974. Ο συγκεκριμένος διοικητής (απόστρατος σήμερα στην Τουρκία) βαρύνεται με το τεκμηριωμένο έγκλημα της δολοφονίας και εξαφάνισης φιλήσυχων ανθρώπων, μεταξύ τους παιδιών, γυναικών και πολιτών και εν ψυχρώ εκτελέσεις ανυπεράσπιστων Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων στρατιωτών. Πέραν από τις μαρτυρίες από επιβιώσαντες (π.χ. στο χωριό Εληά της Κερύνειας), τα ανασυρθέντα οστά θυμάτων από τον μαζικό τάφο επιβεβαίωσαν επιστημονικά το έγκλημα. Άλλος αξιωματικός στην εισβολή του Αττίλα (ο Γ. Κιουτσιούκ) και λοχίας της 28ης Μεραρχίας του τουρκικού στρατού, περιγράφουν σε μαρτυρίες τους συναδέλφους τους «αιμοβόρους και σάπιους» που βασάνιζαν και δολοφονούσαν. Δυστυχώς, οι εξαφανίσεις ανυπεράσπιστων ανθρώπων εντός Τουρκίας συνεχίζονται και σήμερα με πρωτοστάτες κυρίως Τούρκους διοικητές και αξιωματούχους του καθεστώτος Ερντογάν.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Επί τον Τύπον των Ήλων www.sivitanidis.com

© 2016 BY ANTONIS C. SIVITANIDIS

PROUDLY CREATED WITH WIX.COM

A BLOG BY

ANTONIS C. SIVITANIDIS

M.Sc, B.Sc