top of page

Το έγγραφο υποχωρήσεων Αναστασιάδη και ο κατεπειγόμενος Άντρος Κυπριανού


Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ καλείται να εξηγήσει την μυστική συνάντησή του με τον Νορβηγό αστρολόγο. Γιατί συναντήθηκε μυστικά; Τι ήθελε να αποκρύψει από τους πολίτες; Δεν νομίζουμε ότι ζήτησε από τον Άιντε να του πει την… τύχη του ή αν ο Μαλάς θα είναι ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου

Δεν θα κάνουμε τον συνήγορο του προέδρου Αναστασιάδη αλλά δεν μπορούμε να μη αναφερθούμε στην ανεκδιήγητη υποκρισία του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού. Μετά το ναυάγιο στο ελβετικό θέρετρο Crans-Montana, ολημερίς ψαλμωδεί και κανοναρχεί, πρώτον, ότι ευθύνεται και η πλευρά μας για την κατάρρευση των συνομιλιών επειδή, προφανώς, ο κολλητός του, Αναστασιάδης, δεν έδωσε τα πάντα στους Τούρκους. Δεύτερον, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επιμένει ανένδοτα ότι η μόνη συνταγή για το Κυπριακό είναι οι συνομιλίες, οι οποίες πρέπει… χτες να επαναρχίσουν. Μόνο που δεν μας εξήγησε μέχρι σήμερα και κανείς συνάδελφος δεν τον ερώτησε, πώς η Τουρκία θα πειστεί να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών αφού ήδη εξάγγειλε τον ενταφιασμό τους. Εκτός και αν κάτι γνωρίζει περισσότερο από τον φίλο του, Τσαβούσογλου.

Τρίτον, ο Α. Κυπριανού δεν εξηγεί στους εμβρόντητους συντρόφους γιατί το κόμμα διατηρεί στο πλευρό του Προέδρου υψηλόβαθμα στελέχη του ως συμβούλους του. Αφού ο Α. Κυπριανού διαφωνεί έντονα με την ακολουθούμενη από τον Αναστασιάδη πολιτική, την οποία κρίνει ως καταστροφική και επικίνδυνη, γιατί ακόμα διατηρεί δίπλα του π.χ. τον Τουμάζο Τσελεπή και άλλους και δεν τους αποσύρει ως ένδειξη της στερράς διαφωνίας του με τους χειρισμούς ή τις μη αποφάσεις του Προέδρου; Τι είναι αυτό το παιγνιδάκι μεταξύ Άντρου και Αναστασιάδη και οι συνεχείς κατηγορίες του πρώτου εναντίον του δεύτερου;

Εξηγήσεις από τον Άντρο

Ο Αναστασιάδης μέχρι το Crans-Montana βρισκόταν στην ορθή πορεία, κατά το ΑΚΕΛ. Τώρα φόρεσε φουστανέλες; Μα, δεν είναι ο Αναστασιάδης που αποδέχτηκε τουρκικές καταστροφικές αξιώσεις αλλ’ οι Τούρκοι δεν συναίνεσαν; Ο Άντρος τι άλλο ήθελε από τον Πρόεδρο; Απάντηση: Να τα δώσει όλα! Και επειδή, προφανώς, κατά τον Άντρο, δεν τα έδωσε όλα, γι’ αυτό τον κατηγορεί για πολιτική… λιποψυχία. Πρώτα απ’ όλα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ καλείται να εξηγήσει την μυστική συνάντησή του με τον Νορβηγό αστρολόγο. Γιατί συναντήθηκε μυστικά; Τι ήθελε να αποκρύψει από τους πολίτες; Δεν νομίζουμε ότι ζήτησε από τον Άιντε να του πει την… τύχη του ή αν ο Μαλάς θα είναι ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου.

Πότε ο Άντρος θα δώσει εξηγήσεις τουλάχιστον στους συντρόφους του; Προπάντων, πότε θα εξηγήσει ευθαρσώς γιατί υπερεπείγεται για νέες συνομιλίες, ως εάν να ευθύνεται η ελληνική πλευρά για το ναυάγιο και όχι η αρπακτικότητα και η αδιαλλαξία της Τουρκίας; Εξηγήσεις, όμως, καλείται να δώσει και ο πρόεδρος Αναστασιάδης για το έγγραφο που κατέθεσε στο ελβετικό θέρετρο, διά του οποίου αποδέχτηκε ολέθριες τουρκικές αξιώσεις. Βέβαια, κατ’ επανάληψη δήλωσε ότι από την στιγμή που οι Τούρκοι δεν αποδέχτηκαν την υποταγή του στις αξιώσεις τους, οι προτάσεις του δεν ισχύουν. Οι προτάσεις του, όμως, κατατέθηκαν και γραπτώς και, άρα, είναι έγγραφο του ΟΗΕ.

Θα κάνουμε μία εκτίμηση: Τον Σεπτέμβριο ο Αναστασιάδης θα κατεπείγεται, όπως ο Άντρος, για να επιστρέψει σε νέες συνομιλίες αλλά υπό απείρως επαχθείς, για την ελληνική πλευρά, όρους και προϋποθέσεις. Οι Τούρκοι, όπως και οι ξένοι, ειδικά οι παντεπόπτες Εγγλέζοι, με την ανοχή των Αμερικανών και των έμφοβων Ευρωπαίων, θα επιμείνουν όπως νέες συνομιλίες αρχίσουν από εκεί που έμειναν. Δηλ. με βάση τις τελευταίες προτάσεις Αναστασιάδη, διά των οποίων αποδέχτηκε τις τουρκικές αξιώσεις. Αλλ’ ήδη η Άγκυρα σχεδιάζει νέα τετελεσμένα, με τα μαρωνίτικα χωριά και το πιθανό άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Αναστασιάδειος εμπαιγμός

Θα ανέμενε κανείς και ειδικά οι αγωνιούντες πολίτες ότι κατά την προχθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, θα συζητιούνταν δύο τινά. Πρώτον, το έγγραφο Αναστασιάδη με την αποδοχή των εφιαλτικών τουρκικών αξιώσεων. Δεύτερον, η ελληνική πλευρά πώς αντιδρά στα επιχειρούμενα νέα τουρκικά τετελεσμένα; Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν επιτακτικά από τον Πρόεδρο να τους ενημερώσει ή και να τους δώσει το έγγραφο με τις υποχωρήσεις του. Απάντησε αρνητικά επικαλούμενος δύο επιχειρήματα. Πρώτον, ότι η διαπραγματευτική θέση της πλευράς μας δήθεν θα αποδυναμωνόταν. Δεύτερον, δεν είχε εμπιστοσύνη στους πολιτικούς αρχηγούς επειδή φοβόταν διαρροή των θέσεών του.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιμένουν φορτικά και ορθά όπως το έγγραφο με τις υποχωρήσεις Αναστασιάδη δοθεί στη δημοσιότητα διότι τα επιχειρήματα του Προέδρου είναι γελοία και κωμικά. Όταν ο ΟΗΕ, οι Αμερικανοί, οι Εγγλέζοι, οι Τούρκοι, οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν για τις υποχωρήσεις Αναστασιάδη, γιατί ο λαός να κρατείται στο σκοτάδι; Και πού χάθηκαν η προδιαβούλευση, η συνδιαβούλευση και η συναπόφαση με τα κόμματα; Πού εξαφανίστηκε η δέσμευση για ενημέρωση του λαού; Χάθηκαν στον καιάδα του Αναστασιάδειου αδίστακτου εμπαιγμού.

Ο λαός εμπαίζεται με ηχηρές φλυαρίες ότι η κυβέρνηση μελετά μέτρα. Ποία είναι αυτά, πέραν της βολικής επιστολικής διπλωματίας; Ουδείς γνωρίζει και ουδείς τα αναμένει. Ο Ν. Αναστασιάδης κατ’ επανάληψη ζήτησε από τους αρχηγούς να του πουν τι να κάνει για να αντιμετωπίσει τους Τούρκους. Κι αυτοί του απαντούσαν ότι ανέμεναν από τον ίδιο να τους πει τι θα πράξει. Ούτε ο Πρόεδρος ούτε τα κόμματα, μέχρι στιγμής, εκτός από σκόρπιες ιδέες, δεν γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίσουν τα νέα τετελεσμένα τα οποία οι Τούρκοι ήδη μεθόδευσαν. Πού είναι το σχέδιο Β’, το οποίο η κυβέρνηση και ειδικά ο Πρόεδρος όφειλαν να έχουν σκεφτεί, σχεδιάσει και ετοιμάσει ώστε να αντιμετωπίσουν την Τουρκία;

Διζωνική τερατουργία

Δεν υπάρχει σχέδιο Β’ όταν οι Τούρκοι έχουν και Β’ και Γ’. Ο γράφων όπως και άλλοι αναλυτές, δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί και ειδικοί επιστήμονες, από την επομένη του ναυαγίου υποβάλαμε πολλές εισηγήσεις για την αντιμετώπιση κάθε ενδεχομένου. Φωνές βοώντων εν τη κυβερνητική ερήμω… Αμήχανοι άλλοτε, αμήχανοι και σήμερα, οι κυβερνώντες δεν έχουν ιδέα τι πρέπει να κάνουν. Διότι ακριβώς δεν έχουν τη βούληση και την αποφασιστικότητα να αξιοποιήσουν δυνάμεις, δεδομένα, συμφέροντα, δυναμικές.

Η Τουρκία είναι εφιαλτικά ξεκάθαρη στον στόχο της, ο οποίος δεν είναι άλλος από την επανάκτηση της Κύπρου. Ο Πρόεδρος, ο Άντρος και ο περιέργως εξαφανισθείς από το προσκήνιο, Αβέρωφ, δεν θέλουν να τον αντιληφθούν. Διότι διαφορετικά όφειλαν τα πάντα να πράξουν και τίποτε να μη παραλείψουν ώστε να στομώσουν και να ανακόψουν τους τουρκικούς κατακτητικούς σχεδιασμούς εναντίον της ύπαρξης και επιβίωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Απλώς βολεύονται με ατέρμονες συνομιλίες στη βάση της τουρκοφρενούς διζωνικής τερατουργίας, η οποία, διά της υπογραφής Αναστασιάδη και υπό τα χειροκροτήματα του Άντρου και του Αβέρωφ, θα παραδώσει την Κύπρο αύτανδρη στην τουρκοκρατία. Εκτός και αν ο λαός ξυπνήσει, επιτέλους, από το λήθαργο της παχυλής αδιαφορίας και ανακόψει το δρόμο σε όσους επιμένουν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της κατοχικής Τουρκίας.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/opinions/savvas-iakovidis/2175/to-eggrafo-ypoxoriseon-anastasiadi-kai-o-katepeigomenos-antros-kyprianou

Join our mailing list

Never miss an update

bottom of page