top of page

Το τέλος της αξιοπιστίας Αναστασιάδη

Δυστυχώς για τον ίδιο, αλλά και για τον λαό που εκπροσωπεί, ο κ. Αναστασιάδης έχει χάσει την αξιοπιστία του. Προτού κοπάσει ο κουρνιαχτός της πρότασης και του δραματικού διαγγέλματος του της Δευτέρας 22 Μαΐου, ο ίδιος έκανε αυτό που ανέμεναν όλοι να κάνει. Έκανε ένα βήμα πίσω από την αρχική του πρόταση και πρότεινε κάτι άλλο. Ενώ λοιπόν τη Δευτέρα ζητούσε με τ’ επιτάσεως το κλείσιμο του κεφαλαίου της ασφάλειας ως προϋπόθεση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων επί των άλλων κεφαλαίων του Κυπριακού, τέσσερεις μέρες μετά, την Παρασκευή, ο Ν. Αναστασιάδης άλλαξε την πρόταση του και πρότεινε αντί κλείσιμο του κεφαλαίου της ασφάλειας να υπάρξει επαρκής πρόοδος επί του κεφαλαίου αυτού. Για το τι θα αποτελέσει «επαρκή πρόοδο» παραμένει ανοικτό για διαπραγμάτευση, όπως πρότεινε ο κ. Αναστασιάδης. Ο Ανκιντζί όμως δεν έχει καμία διάθεση να τον βοηθήσει αυτή τη φορά να βγει από το αδιέξοδο. Δεν του δίνει δηλαδή έδαφος να κάνει την ολική αναδίπλωση από τη πρόταση του μέσω μιας νέας κοινής δήλωσης επί της διαδικασίας.

Ένας καλόπιστος παρατηρητής θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι ο κ. Αναστασιάδης υποχώρησε από την αρχική του πρόταση προκειμένου να διευκολύνει τη διαδικασία και να ανοίξει ο δρόμος για σύγκληση μιας νέας πενταμερούς διάσκεψης. Όμως ο ίδιος καλόπιστος παρατηρητής δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι ο κ. Αναστασιάδης εφάρμοσε την ίδια ακριβώς τακτική από την εκλογή του έως και σήμερα. Δηλαδή ενώ έχει προτάξει τόσες πολλές φορές προϋποθέσεις για τον τρόπο έναρξης ή συνέχισης των διαπραγματεύσεων, στο τέλος πάντοτε αναδιπλωνόταν και έκανε πίσω. Έκανε πίσω μέσω μιας συμφωνίας αρχικά με τον κ. Ταλάτ και στη συνέχεια (έκανε πολλές συμφωνίες) με τον κ. Ανκιντζί. Αυτό έχει συσσωρεύσει ένα αρνητικό κεφάλαιο αναξιοπιστίας και κατά συνέπεια έγινε ένας προβλέψιμος διαπραγματευτής.

Αν για παράδειγμα μελετήσει κάποιος τα διαγγέλματα και τις δημόσιες δηλώσεις πριν και μετά τις συναντήσεις στο Μοντ Πελεράν θα διαπιστώσει ότι ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης είχε αυτο-δεσμευτεί σε δικές του προϋποθέσεις, τις οποίες παραμέριζε στη συνέχεια αιφνιδίως. Προκειμένου να συναινέσει στην πάγια τουρκική θέση για μετάβαση σε πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό, ο Ν. Αναστασιάδης ζήτησε να υπάρξει συμφωνία επί των κριτηρίων του εδαφικού και να αποτυπωθούν αυτά σε χάρτη. Στο τέλος, μετά το ναυάγιο στο Μοντ Πελεράν ΙΙ και μετά την αποκάλυψη από τον ίδιο σε διάγγελμα του σωρείας προσφορών και υποχωρήσεων που έκανε προκειμένου να πείσει τον κ. Ακιντζί να μην εγκαταλείψει τις συνομιλίες, αποφάσισε μέσα σ’ ένα βράδυ να συμφωνήσει σε πενταμερή διάσκεψη και να μεταβεί στη Γενεύη χωρίς προϋποθέσεις.

Με ένα τέτοιο ιστορικό πρόταξης προϋποθέσεων τις οποίες αθετούσε με μεγάλη ευκολία, με ένα τέτοιο ιστορικό αναξιοπιστίας, ήταν αναμενόμενο πως η άλλη πλευρά στο τραπέζι των συνομιλιών δεν θα ελάμβανε σοβαρά υπόψη ούτε και τις νέες του προϋποθέσεις. Το αναμενόμενο ήταν ότι αρχικά θα τις υπερασπιζόταν όπως συνήθιζε με στόμφο και δραματικό ύφος δημοσίως, αλλά στη συνέχεια θα ερχόταν αυτοβούλως, κάτω από μια μικρή ή μεγάλη πίεση, να τις αναιρέσει, με μια μικρή βοήθεια του κ. Ανκιντζί. Αυτή η προβλεψιμότητα των επαναλαμβανόμενων αυτό-αναιρέσεων έχει δυστυχώς καταστήσει τον κ. Αναστασιάδη αναξιόπιστο συνομιλητή.

Επιπλέον επιβαρυντικό της απώλειας αξιοπιστίας επί των συνομιλιών είναι πια και η ισχυρή πεποίθηση εντός και εκτός Κύπρου για την μετάλλαξη Αναστασιάδη εν όψει Προεδρικών εκλογών. Ότι και αν κάνει από εδώ και πέρα ο κ. Αναστασιάδης, είτε αναιρέσει επί της ουσίας την πρόταση του για τη σύγκληση νέας πενταμερούς διάσκεψης (με ή χωρίς βοήθεια από τον κ. Ανκιντζί) είτε την υποστηρίξει μέχρι τέλους και προκληθεί ναυάγιο δεν θα μπορέσει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του. Εκείνο το τρομερό και φοβερό «δεσμεύομαι» έχει εν τέλει στοιχειώσει εντελώς την πολιτική προσωπικότητα του κ. Αναστασιάδη.

πηγή: http://www.philenews.com/f-me-apopsi/paremvaseis-ston-f/article/402632/to-telos-tis-axiopistias-anastasiadi

Ο Γιώργος Κέντας είναι αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Σπούδασε πολιτική επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΒΑ στην Πολιτική Επιστήμη, 2001), Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Kent (MA in International Relations, 2002) και Πολιτική Επιστήμη στο Vrije Universiteit Brussel (Ph.D. in Political Science, 2009).

Join our mailing list

Never miss an update

bottom of page