top of page

«Είναι η πρώτη φορά που νιώθω ντροπή γι’ αυτό το σώμα

«Είναι η πρώτη φορά που νιώθω ντροπή γι’ αυτό το σώμα», είπε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης για την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι η πλειοψηφία της Βουλής θα πάρει μια απόφαση, όχι γιατί το θέλει ο λαός, αλλά ως αποτέλεσμα απειλών και εκβιασμών της Άγκυρας και του κατοχικού ηγέτη.

«Θα υποτιμήσετε και θα ταπεινώσετε ολόκληρο τον Κυπριακό ελληνισμό. Θα είναι η πρώτη φορά από το 1960 που αυτή η Βουλή αλλάζει απόφαση της επειδή μας απείλησε και μας εκβίασε η Άγκυρα», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Παραθέτουμε αυτούσιο το κείμενο της ομιλίας του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος. ———————————————————————————————————————— Κύριε Πρόεδρε,

Είμαι μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων από το 2006. Σε αυτά τα 11 χρόνια σε αυτή την ολομέλεια υπήρχαν φορές που ένιωσα υπερηφάνεια για τις αποφάσεις αυτού του σώματος.

Υπήρχαν από την άλλη, φορές που διαφωνούσα έντονα με την απόφαση της πλειοψηφίας. Ακόμη και περιπτώσεις όπου απογοητεύτηκα για το αποτέλεσμα κάποιας ψηφοφορίας.

Πάντα όμως ένιωθα, σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, πως οι συνάδελφοι που διατηρούσαν διαφορετική άποψη από εμένα και το κόμμα μου, το έκαναν επειδή πίστευαν πως έτσι εξυπηρετούσαν το δημόσιο συμφέρον. Το έκαναν επειδή πίστευαν, καλώς ή κακώς ότι αυτό ήθελε ο λαός μας. Αυτό σημαίνει δημοκρατία.

Είναι η πρώτη φορά που νιώθω ντροπή για αυτό το σώμα. Γιατί σήμερα η πλειοψηφία της Βουλής θα πάρει μια απόφαση, όχι επειδή το θέλει ο λαός μας, όχι επειδή οι συνάδελφοι που θα υπερψηφίσουν θεωρούν σωστή αυτή την απόφαση, αλλά επειδή μας απειλούν και μας εκβιάζουν η Άγκυρα και ο κατοχικός ηγέτης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει πως το ΑΚΕΛ διαφωνεί με την ουσία αυτής της πρότασης, αλλά θα την υπερψηφίσει «…για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις». Ο ΔΗΣΥ άλλα ψήφισε την προηγούμενη φορά και σήμερα, μετά τις απειλές και τους εκβιασμούς, αλλάζει στάση.

Ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης έχει δηλώσει ότι «…ο Μουσταφά Ακκιντζί με αυτή του την απαίτηση (την αλλαγή της απόφασης της Βουλής) έκρινε πως μπορεί να με ταπεινώσει…» Ακόμη και προχθές, την 5.4.17 στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA, έλεγε «…θέτει (ο Ακκιντζί) τέτοιους όρους που είναι υποτιμητικοί για τους συμπατριώτες του…»

Έχει απόλυτο δίκιο. Συμφωνώ μαζί του.

Όμως με τη σημερινή απόφαση, δεν είναι μόνο τον Νίκο Αναστασιάδη που θα ταπεινώσει η πλειοψηφία της Βουλής.

Δεν είναι μόνο τον Νίκο Αναστασιάδη που θα υποτιμήσει. Θα υποτιμήσετε και θα ταπεινώσετε ολόκληρο τον Κυπριακό ελληνισμό. Θα είναι η πρώτη φορά από το 1960 που αυτή η Βουλή αλλάζει απόφαση της επειδή μας απείλησε και μας εκβίασε η Άγκυρα.

Δεν θα μπω στη συζήτηση αν η Βουλή αποφάσισε σωστά αν έπρεπε να συζητάμε για λίγα λεπτά στην τάξη (και όχι να γιορτάζουμε, όπως ψευδώς λένε κάποιοι) το Ενωτικό Δημοψήφισμα, ή τα Οκτωβριανά ή το Μαρί.

Αν κάποιος πιστεύει ότι υπήρχαν πιο σοβαρά πράγματα τα οποία έπρεπε να συζητάμε στην τάξη, αυτό είναι θεμιτό. Αν η Βουλή έπραξε λάθος, θα κριθεί, από τον λαό σε 4 χρόνια. Ούτε πρόκειται να ασχοληθώ με τις υπέρμετρες αντιδράσεις και τον παροξυσμό κάποιων μετά την απόφαση, που απλά έχυσαν νερό στο μύλο της τούρκικης προπαγάνδας εναντίον μας.

Ένα είναι ξεκάθαρο. Από τη στιγμή, που ξεκίνησε να μας απειλεί η Άγκυρα, από τη στιγμή που ξεκίνησε ο εκβιασμός του κατοχικού ηγέτη, η κάθε συζήτηση για αλλαγή της απόφασης της Βουλής έπρεπε να είχε τερματιστεί. Έπρεπε όλοι μας να υπερασπιστούμε το θεσμό της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ελπίζω να συνειδητοποιείτε ότι με τη σημερινή σας απόφαση,

• δίνετε το δικαίωμα στην Τουρκία να καθορίζει ποια είναι η «ορθή παιδεία» που θα διδάσκουμε τα παιδιά μας – τι θα κάνετε όταν θα επανέλθουν και θα μας ζητήσουν να σταματήσουμε τις συζητήσεις για την ΕΟΚΑ ;

• με τη σημερινή σας απόφαση στέλλετε το μήνυμα στο καθεστώς Ερντογάν πως η πλευρά μας είναι επιρρεπής σε απειλές και σε πιέσεις και ως αποτέλεσμα, πολύ φοβούμαι ότι θα προσκαλέσετε περαιτέρω επιθετικότητα, περαιτέρω επεκτατικότητα, περαιτέρω παρεμβατικότητα από πλευράς της Τουρκίας, και πάρα πολύ σύντομα, ίσως στον ενεργειακό τομέα.

• με τη σημερινή σας απόφαση μας οδηγείτε σε περιπέτειες

• με τη σημερινή σας απόφαση μας απομακρύνετε από τη λύση του Κυπριακού

Ας αναλογιστούν οι πολίτες που μας ακούνε, πως αν για αυτό το απλό και ασήμαντο πράγμα, δεχτήκαμε τέτοιους εκβιασμούς και τέτοιες απειλές, τι θα γίνει αύριο αν αποδεχτούμε τη λύση που θέλουν να μας επιβάλουν. Με ΒΕΤΟ και με αριθμητική ισότητα σε όλους τους θεσμούς και σε όλες τις αποφάσεις.

Οι Ε/κ σε μια τέτοια λύση, θα τελούν ως υποκείμενα εκβιασμού για κάθε θέμα. κάθε μέρα, και με κάθε τρόπο.

Τόσο πολλή η σπουδή σας να αλλάξετε την απόφαση που δεν δεχτήκατε καν ο Γενικός Εισαγγελέας να γνωματεύσει αν αυτή είναι συνταγματική. Αρνηθήκατε, επειδή γνωρίζετε ότι είναι αντισυνταγματική. Το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας σήμερα γίνεται κουρέλι μπροστά στις προσταγές του νέο σουλτάνου.

Όλοι σήμερα καταλαβαίνουν, εντός και εκτός Κύπρου, ότι τα σημερινά τερτίπια της Τούρκικης πλευράς οφείλονται στην προσπάθεια του Ερντογάν να αλλάξει το σύνταγμα στην Τουρκία. Χρειάζεται τους εθνικιστές, χρειάζεται τους γκρίζους λύκους χρειάζεται τους ακροδεξιούς. Γι’ αυτό ανεβάζει τους τόνους, γι’ αυτό κλιμακώνει αντιδράσεις. Γιατί τότε εσείς σπεύδετε να εξευτελίσετε τον λαό μας;

Μου προκαλεί εντύπωση, πως κάποιοι έχουν υπερευαισθησία για τον «εθνικισμό» που συνεχώς «ανακαλύπτουν» ή και εφευρίσκουν στην Ε/κ πλευρά, αλλά δεν τους ενοχλεί καθόλου ο εθνικισμός του Ερντογάν. Τον Ερντογάν μπορούμε να τον εμπιστευτούμε γιατί «…θέλει διακαώς λύση». Γιατί υπάρχει «…θετική ρητορική» της Τουρκίας…. Δεν τους ενοχλεί καθόλου ο εθνικισμός που θέλει να διαγράψει την ιστορία μας. Που θέλει να διαγράψει εμάς.

Μόνο εμείς τους ενοχλούμε.

Κύριε Πρόεδρε,

Σαν σήμερα, στις 7.4.2004, στο ιστορικό του Διάγγελμα προς τον κυπριακό ελληνισμό, ο Τάσσος Παπαδόπουλος ζήτησε να «υπερασπιστούμε, το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την ιστορία μας».

Σήμερα, 13 χρόνια μετά, θα πράξουμε ακριβώς το αντίθετο. Αυτή η Βουλή θα υποκύψει. Θα υπαναχωρήσει. Θα σκύψει το κεφάλι. Επειδή έτσι πρόσταξε ο κατοχικός ηγέτης. Εμείς σήμερα κύριε πρόεδρε θα αντισταθούμε στον εθνικισμό της Τουρκίας. Εμείς δεν θα υποκύψουμε στους εκβιασμούς. Εμείς σήμερα θα υπερασπιστούμε το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την ιστορία του κυπριακού ελληνισμού. Θα καταψηφίσουμε τον Νόμο Ακκιντζί.

Γραφείο Τύπου ΔΗ.ΚΟ. 7 Απριλίου 2017

* Ο Νικόλας Παπαδόπουλος είναι βουλευτής και ο Πρόεδρος του ΔΗ.ΚΟ.

Join our mailing list

Never miss an update

bottom of page