top of page

Χορεύοντας στους ρυθμούς του Ακιντζί

Ενοχλεί κάποιους η επισήμανση ότι όλα λειτουργούν στους ρυθμούς που βαρά ο κατοχικός ηγέτης, αλλά τα γεγονότα, δυστυχώς, επιβεβαιώνουν αυτή την επισήμανση. Το πιο τραγικό μάλιστα, το οποίο αρνούνται να αντιληφθούν κάποιοι είναι ότι παρά την καλή θέληση και προαίρεση, η τουρκοκυπριακή πλευρά συνεχίζει να ενσαρκώνει τον ρόλο της μαριονέτας της Άγκυρας, μετουσιώνοντας σε πράξη τις εντολές της. Αυτό ακριβώς αποδεικνύει η τελευταία αναδίπλωση του κ. Ακιντζί, όταν θυμήθηκε ξαφνικά να ανοίξει ξανά θέμα Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, προκειμένου να αποφύγει την ουσιαστική συζήτηση του Κυπριακού. Σε μια εποχή που η διαδικασία των συζητήσεων είχε διανύσει μία απόσταση και είχαν προηγηθεί οι επαφές τόσο στο Μοντ Πελεράν, όσο και στη Γενεύη. Άρα προς τι λοιπόν η επιστροφή στη συζήτηση για ΜΟΕ;

Είναι προφανές ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επιχειρεί να κερδίσει χρόνο. Το δημοψήφισμα στην Τουρκία θα πραγματοποιηθεί δύο εβδομάδες μετά το δείπνο της Κυριακής μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Μουσταφά Ακιντζί. Ο δεύτερος γνωρίζει πολύ καλά ότι όλο αυτό το διάστημα δεν θα μπορεί να προχωρήσει σε οποιανδήποτε κίνηση ή συμφωνία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, διότι δεν θα έχει τη συγκατάθεση της Άγκυρας. Η κυβέρνηση Ερντογάν αυτή τη στιγμή, το τελευταίο που την ενδιαφέρει είναι να μπει σε μια διαδικασία συζητήσεων για το Κυπριακό και ασφαλώς η επίδειξη καλής θέλησης δεν είναι μέσα στο μυαλό κανενός στην Τουρκία, ειδικά αυτή την περίοδο. Φροντίζουν, άλλωστε, να το επιδεικνύουν σχεδόν καθημερινώς με τις προκλήσεις τόσο εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με την έκδοση νέας NAVTEX, όσο και με τις ενέργειές τους στο Αιγαίο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σωστά φρόντισε να διαμηνύσει στον Τουρκοκύπριο ηγέτη και προς τα Ηνωμένα Έθνη πως δεν πρόκειται να πάει σε μια κοινωνικής φύσεως συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί για να συζητήσει θέμα ΜΟΕ. «Αν ο στόχος είναι τα ΜΟΕ, τότε είναι καταδικασμένη η προσπάθεια να ξαναρχίσει ένας γόνιμος διάλογος».

Οφείλει ο Πρόεδρος να παραμείνει σταθερός σε αυτή την τοποθέτησή του και να στείλει το μήνυμα στον κ. Ακιντζί πως επιτέλους, εάν πραγματικά θέλει να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών με καλή θέληση που να οδηγήσει σε κάποια ουσιαστική κατάληξη, είναι η ώρα και να το αποδείξει.

Οφείλουν όμως και τα Ηνωμένα Έθνη και ο εδώ αντιπρόσωπός τους να πάρουν ξεκάθαρη θέση και να διαμηνύσουν στον Τουρκοκύπριο ηγέτη πως δεν μπορεί να κοροϊδεύει τη διαδικασία με διάφορες προφάσεις προκειμένου να κερδίσει χρόνο για χάρη του κ. Ερντογάν.

Οφείλουν και οι διάφοροι καλοθελητές στην ελληνοκυπριακή πλευρά να αντιληφθούν ότι με το να δίνουν υπόσταση στην κάθε αφορμή που βρίσκει ο κ. Ακιντζί, είτε πρόκειται για απόφαση της Βουλής, είτε για οτιδήποτε άλλο, δεν εξευμενίζουν το θηρίο αλλά το αποθρασύνουν.

πηγή: http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/374818/chorevontas-stoys-rythmoys-toy-akintzi?utm_campaign=shareaholic&utm_medium=facebook&utm_source=socialnetwork

Join our mailing list

Never miss an update

bottom of page