top of page

Νέες ανιστόρητες προκλήσεις Ερντογάν για τη Δυτική Θράκη

Σε νέες ανιστόρητες προκλήσεις που περιλαμβάνουν και σαφείς αλυτρωτικές αναφορές για τη Δυτική Θράκη, τα νησιά του βόρειου Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι αναφορές αυτές έγιναν, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, σε άρθρο του Τούρκου προέδρου, το οποίο και χαρακτηρίστηκε ιστορικό και περιλαμβάνεται σε ειδική έκδοση πολιτικού περιοδικού, το οποίο ανήκει στον πρώην υπουργό και συνεργάτη του προέδρου Οζάλ, Χασάν Τζελάλ Γκιουζέλ.

Αυτή η ειδική έκδοση είναι αφιερωμένη στον λεγόμενο Εθνικό Όρκο, που ψηφίστηκε από την τουρκική Εθνοσυνέλευση το 1920, με τον οποίο η Οθωμανική Βουλή αποφάσισε να κηρύξει τα εδάφη που ζούσαν Τούρκοι, ως τουρκικά και να αγωνιστεί για την ανάκτησή τους.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα έγραψε ο Ερντογάν, η κρίσιμη ιστορική στιγμή ήταν ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, όταν οι Οθωμανοί κατείχαν εδάφη που ανέρχονταν σε 2.500.000 τ.χλμ., «αλλά μας άφησαν μόνο τα 780.000 τ.χλμ. και το μερίδιο μοιράστηκε στη Μεσόγειο, στο Σουέζ. Η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση συνήλθε στην Άγκυρα και αποδέχθηκε τον Εθνικό Όρκο που περιέχει μέρη όπως η Μοσούλη, το Κιρκούκ, το Χαλέπι, τη Δυτική Θράκη, το Μπατούμι και ορισμένα από τα νησιά».

Χάρτης Εθνικού Όρκου

«Δυστυχώς ενώ κηρύσσαμε την τουρκική δημοκρατία, αναγκαστήκαμε να αποδεχθούμε λιγότερα εδάφη από αυτά που είχαμε διακηρύξει στον Εθνικό Όρκο. Εμείς απορρίπτουμε την αντίληψη να εγκλωβίσουμε την αρχαία μας ιστορία σε μια περίοδο μικρότερη των 100 ετών», υπογράμμισε ο Ερντογάν.

Σημειώνεται πως στον Εθνικό Όρκο, υπάρχει συνημμένος χάρτης που περιλαμβάνει τα νησιά του βόρειου Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, τη Δυτική Θράκη μέχρι το Νέστο ποταμό, την Κύπρο, την Αντιόχεια, το Χαλέπι, την Τζαραμπλούζ, την Ντερ αλ Ζορ, τη Μοσούλη, το Κιρκούκ και τη Σουλεϊμανίγια.

Το θέμα αυτό έκλεισε με τη Συνθήκη της Λοζάνης, με την οποία οι Κεμάλ και Ινονού υποχώρησαν από τα σύνορα του Εθνικού Όρκου, τα οποία επιθυμεί τώρα να επαναφέρει ο Ερντογάν.

Αντίδραση από το ελληνικό ΥΠΕΞ δεν υπήρξε. Ωστόσο διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι όταν ο Ερντογάν τον Δεκέμβριο του 2016 είχε αναφερθεί και πάλι στον «Εθνικό Όρκο», το υπουργείο Εξωτερικών είχε στηλιτεύσει τον αναθεωρητισμό που διατυπώνεται κατ’ επανάληψη από την τουρκική ηγεσία, και είχε επισημάνει ότι η Ελλάδα απέναντι σε αυτήν την πολιτική της Τουρκίας αντιπαρατάσσει την προσήλωσή της στη διασφάλιση της διεθνούς νομιμότητας και της σταθερότητας.

Σε κάθε περίπτωση «δηλώσεις αμφισβήτησης της συνθήκης της Λοζάνης είναι απαράδεκτες» σημείωναν με έμφαση οι ίδιες πηγές.

πηγή:http://www.pontos-news.gr/article/161691/nees-anistorites-prokliseis-erntogan-gia-ti-dytiki-thraki

Join our mailing list

Never miss an update

bottom of page