Αναθεώρηση της πολιτικής μας
Την πολιτική μας για Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα μας επέβαλαν να την εγκαταλείψουμε θέλαμε δεν θέλαμε, και μας επέβαλαν τη Ζυρίχη.
Για την πολιτική αντίθεσης μας στη συμφωνία της Ζυρίχης, μας δημιούργησαν τις συγκρούσεις με τους Τουρκοκύπριους και τον διαχωρισμό. Για την ανόητη πολιτική του παράφρονος πραξικοπήματος, μας επέβαλαν την τούρκικη εισβολή και κατοχή, με την τραγωδία των συνεπειών που συνεχίζουν μέχρι σήμερα.
Για την πολιτική των διακοινοτικών συνομιλιών, μας επέβαλαν πλήρη αποτυχία και αποενοχοποίηση της Τουρκίας που μπορούσε να πιεσθεί λόγω των εγκλημάτων της και να τραβήξει κάπως την προσοχή της διεθνούς γνώμης. Στην πραγματικότητα, για τις συνομιλίες μας κορόιδευαν η Τουρκία και οι σύμμαχοι της μέχρι και ο ΟΗΕ για 43 χρόνια. Τα δεδομένα δεν μας βοηθούν να προωθούμε σωστή πολιτική στον κατάλληλο χρόνο. Κατ' αρχήν, δεν έχουμε πολιτικούς της εμβέλειας που να τους λαμβάνουν υπόψη οι ξένοι. Έπειτα, είμαστε μια πολύ μικρή χώρα χωρίς κατάλληλους συμμάχους και χωρίς δυνατότητα αυτόνομης στρατιωτικής προστασίας. Είμαστε αδύναμοι να πετύχουμε την πολιτική μας.
Δεν υπάρχει στην Κύπρο συνοχή στην επιδίωξη μιας συγκεκριμένης πολιτικής που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κυπριακού λαού σύμφωνα με τις πανανθρώπινες αρχές. Στους διεθνείς οργανισμούς δεν κατορθώσαμε να πάρουμε ένα ψήφισμα δικαίωσης μας.
Ο ΟΗΕ εξέδωσε γενικά ψηφίσματα, χωρίς να αναφέρει καν την Τουρκία. Υποστήριξε τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία ως λύση, διότι εμείς την εισηγηθήκαμε. Μια λύση αντίθετη με την απαγόρευση φυλετικών διακρίσεων και που άφηνε τους Τούρκους με τους συμμάχους τους και κάποιους δικούς μας πολιτικούς να επεξεργάζονται μια λύση που στην ουσία κατέληγε σε δύο κράτη. Ανοίξαμε τον δρόμο για τη νομιμοποίηση του ψευδοκράτους.
Οι πολιτικοί μας έχουν ψευδαισθήσεις ότι αυτή η λύση θα ενώσει την Κύπρο. Αλλά ούτε και αυτή η λύση δεν υλοποιείται με στοιχειώδεις κανόνες λειτουργίας μιας ομοσπονδίας. Έχει ακόμα πολλούς πολιτικούς με περιορισμένες αντιλήψεις που πιστεύουν ότι οι Τούρκοι θα συνεργαστούν για μια λύση βιώσιμη. Δεν αντιλήφθηκαν μέχρι τώρα ότι οι Τούρκοι θέλουν την Κύπρο και ό,τι κάνουν, το κάνουν έχοντας πίσω στο μυαλό τους την επιδίωξη αυτή. Δεν αντιλήφθηκαν τόσα χρόνια ότι, τις συνομιλίες που είχαμε με τους Τουρκοκύπριους επεδίωκε η Τουρκία να τις χρησιμοποιήσει για να κτίσει τον δρόμο για σταδιακή τουρκοποίηση ολόκληρης της Κύπρου. Έχει μεγάλο αριθμό Κυπρίων και πολιτικών που έχουν την ψευδαίσθηση ότι οι διακοινοτικές συνομιλίες είναι ο μόνος τρόπος να λύσουμε σωστά το Κυπριακό.
Ξεχνούν ότι πίσω από τον Ακιντζί είναι η Τουρκία με τις επιδιώξεις της. Μάλιστα, θεωρούν κατάρα την εγκατάλειψη των συνομιλιών και καταστροφή της Κύπρου. Πώς να το χαρακτηρίσουμε αυτό, όταν για 43 χρόνια δεν αντιλαμβάνονται το περιεχόμενο και τον στόχο των συνομιλιών; Και ότι ακόμη και αν δεχτούν οι Τούρκοι αυτά που λέμε για διζωνική δικοινοτική κ.λπ. θα διευκολύνουμε την προσάρτηση του συνιστώντος τουρκοκυπριακού κρατιδίου στην Τουρκία. Ή τουλάχιστον, θα τους βοηθήσουμε να αποσχισθούν ως μια οντότητα που έχει περισσότερη υπόσταση από ένα ψευδοκράτος. Με αυτά τα δεδομένα φαίνεται ότι δεν είμαστε σε θέση να πετύχουμε σωστή πολιτική για τη χώρα μας. Όποια πολιτική επιλέξαμε, μας έφερε πλησιέστερα στις αγκάλες της Τουρκίας. Υπό τας περιστάσεις, είναι καλύτερα να απομακρυνθούμε από τη διαδικασία των άγονων και επικίνδυνων συνομιλιών για να μην καταλήξουμε εκεί που θέλει η Τουρκία.
Η μόνη μας επιλογή με τα πιο πάνω δεδομένα, είναι να περιχαρακώσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία, με την προσδοκία να βρεθεί η κατάλληλη ευκαιρία να μπορέσουμε να ξεφορτωθούμε την Τουρκία ή να αλλάξει η πολιτική της υπέρ μιας σωστής λύσης. Σε αυτό θα βοηθήσει η προσπάθεια να αποκτήσουμε συμμάχους, να αναπτύξουμε την οικονομία μας και να διατηρήσουμε τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου, διεκδικώντας τις με συνέπεια. Να στείλουμε το μήνυμα ότι δεν δεχόμαστε συνομιλίες φιάσκο σαν εκείνες του παρελθόντος, διότι θέλουμε ελευθερία και δικαιοσύνη στην Κύπρο. Αυτό πρέπει πλέον να είναι ο στόχος μας. Η εκκρεμότητα λύσης είναι καλύτερη από μια καταστροφική λύση.
* Δικηγόρος, πρώην δικαστής του ΕΔΑΔ.
Λουκής Λουκαΐδης
πηγή: http://www.philenews.com/el-gr/f-me-apopsi-eponymes-gnomes/385/350611/anatheorisi-tis-politikis-mas