Τα Σεπτεμβριανά, η Γενοκτονία και οι Εγγλέζοι

September 16, 2017

1/10
Please reload

FEATURED POSTS

RECENT POSTS

Please reload

Θανάσιμο Λάθος η Παραμονή Τουρκικών Στρατευμάτων μετά την Εφαρμογή της Λύσης

 

Επειδή γράφονται και  λέγονται πολλά τον τελευταίο καιρό για το θέμα της απομάκρυνσης των Τουρκικών Δυνάμεων Κατοχής (ΤΔΚ) από την Κύπρο στα πλαίσια λύσης του Κυπριακού κρίνεται σκόπιμο να επισημανθούν τα εξής:


1. Οι ΤΔΚ θα πρέπει να αποχωρήσουν όλες πριν την έναρξη εφαρμογής της λύσης του Κυπριακού. Οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση, όπως παραμονή μέρους των δυνάμεων για μια μεταβατική περίοδο, δεν μας κατοχυρώνει. Η Τουρκία δεν τηρεί τις συμφωνίες και δεν εφαρμόζει τα ψηφίσματα του ΣΑ/ΟΗΕ, όσο ισχυρά και να είναι, όπως το 353/1974 που απαιτούσε άμεση απομάκρυνση των ξένων στρατευμάτων. Παραμένει ανεκτέλεστο από το 1974 επειδή η Τουρκία αρνείται να το εφαρμόσει, όπως και άλλα (το 541/1983 για το ψευδοκράτος, το 550/1984 για την Αμμόχωστο).

2. Η δύναμη των ΤΔΚ ανέρχεται περίπου σε 43.000 άνδρες, 300 άρματα, 200 πυροβόλα, 650 τεθωρακισμένα και μεγάλο αριθμό οχημάτων, μέσων, υλικών, πυρομαχικών και εφοδίων.Ο ακριβής αριθμός του δυναμικού των ΤΔΚ πρέπει να καταγραφεί απο ομάδα του ΟΑΣΕ, η οποία να αναλάβει και το έργο της παρακολούθησης της απομάκρυνσης τους απο την Κύπρο. Το δυναμικό αυτό σε όγκο/βάρος ισοδυναμεί περίπου με το αντίστοιχο 70 έως 75 μονάδων εκστρατείας επιπέδου τάγματος. Πέραν των μέσων του Πολεμικού Ναυτικού, ο εμπορικός στόλος διαθέτει σήμερα οχηματαγωγά τύπου RORO (Roll-On  roll-Off carrier), που έχουν τεράστια μεταφορική ικανότητα. Ένα οχηματαγωγό έχει την δυνατότητα να μεταφέρει σε μια διαδρομή, μια ολόκληρη μονάδα εκστρατείας και πλέον, με όλα τα μέσα και τους φόρτους της.  

 

Για παράδειγμα μια επιλαρχία αρμάτων(διαθετει περίπου 55 ερπυστριοφόρα πέραν των τροχοφόρων οχημάτων και λοιπών  υλικών, μέσων, πυρομαχικών και εφοδίων) ή ένα μηχανοκίνητο τάγμα πεζικού. Ο γράφων και άλλοι αξιωματικοί παρακολούθησαν τέτοιες μεταφορές. Εκτιμάται ότι ΟΛΕΣ οι ΤΔΚ, με την μίσθωση μόνο δύο μεγάλων οχηματαγωγών RORO, δυνατόν να μεταφερθούν από το λιμάνι Αμμοχώστου  στη Τουρκία σε χρόνο   35 έως 40 ημερών, με τη μετακίνηση 2 μονάδων εκστρατείας ημερησίως.  Ο χρόνος αυτός μπορεί να μειωθεί  αν διατεθούν περισσότερα ναυτικά μέσα (του πολεμικού και εμπορικού ναυτικού)  και γίνει χρήση και των άλλων λιμανιών των κατεχομένων . Οι εκτιμήσεις για χρόνια ή  μήνες, που απαιτούνται για την απομάκρυνση των ΤΔΚ, είναι αβάσιμες και προφανώς εντάσσονται στο πλαίσιο των απαιτήσεων της Τουρκίας για παραμονή στρατευμάτων μετά την εφαρμογή της λύσης (στο σχέδιο Ανάν η μείωση θα διαρκούσε 14 χρόνια).
 
3. Σε περίπτωση συμφωνίας για τη λύση του Κυπριακού, αυτή   να περιλαμβάνει  την δέσμευση ότι η εφαρμογή της λύσης θα πρέπει να προυποθέτει την έγκριση της απο δημοψηφήσματα και την έναρξη  εφαρμογής της , την  επομένη της ολοκλήρωσης της  απομάκρυνσης ΟΛΩΝ των ΤΔΚ, που πρέπει να πραγματοποιηθεί σε χρόνο όχι μεγαλύτερο των 40 ημερών. Η απομάκρυνση τους πρέπει να αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση  έναρξης εφαρμογής της λύσης ,όπως και η κατάργηση των συνθηκών Εγγυήσεως/Συμμαχίας (η ΤΟΥΡΔΥΚ είναι ενσωματωμένη στις ΤΔΚ).

4. Η εισήγηση της Ελληνοκυπριακής (ΕΚ) πλευράς για παραμονή του 25% των ΤΔΚ (10.000), που συνιστούν περίπου μια Μηχανοκίνητη Μεραρχία, συγκεντρωμένων σε ένα στρατόπεδο ( δεν υπάρχει τέτοιο στρατόπεδο στην Κύπρο) για απροσδιόριστο χρόνο,  μετά την έναρξη εφαρμογής της λύσης, όταν η Κυπριακή Δημοκρατία (ΚΔ)  θα έχει διαλυθεί, περικλείει σοβαρούς κινδύνους για τους Έλληνες.

Η υλοποίηση της εφαρμογής της λύσης (επιστροφή περιουσιών, εδαφών, προσφύγων) θα γίνεται υπό τον έλεγχο και την ομηρία των ΤΔΚ.

Η Τουρκία την προσωρινή παραμονή των ΤΔΚ, θα μετατρέψει σε μόνιμη , με πράξεις προβοκάτσιας, που είναι προσφιλής μέθοδος της, ακολουθούσα την πάγια πρακτική της να παραβιάζει τις συνθήκες που υπογράφει, επειδή θέτει τα συμφέροντα της υπεράνω του διεθνούς δικαίου.Τα παραδείγματα παραβίασης των Συνθηκών/Συμφωνιών απο την Τουρκία είναι τόσα  πολλά (Λωζάνης ,Ζυρίχης/Λονδίνου, Κατάπαυσης Πυρός το 1974 στη Κύπρο ,Γ Βιέννης κ. α.) που θα ήταν θανάσιμο  σφάλμα, να συμφωνήσουμε σε παραμονή Τουρκικών στρατευμάτων για μια μεταβατική περίοδο μετά την λύση του Κυπριακού ανεξαρτήτως δυνάμεως και χρόνου .

 

Τα στρατεύματα και οι έποικοι είναι τα κύρια στρατηγικά μέσα της Τουρκίας, για την προώθηση της επεκτατικής πολιτικής της σε βάρος των γειτονικών της χωρών (Κύπρος,Ιρακ,Συρία, Ελλάδα).Είναι τα μέσα, με τα οποία ενσωμάτωσε στην επικράτεια της το ανεξάρτητο Σανζάκιο της Αλεξανδρέτας το 1939.Η εμμονή της Τουρκίας σε παραμονή στρατευμάτων και των εποίκων στη Κύπρο εξυπηρετεί  την επεκτατική πολιτική της.

*αντιστράτηγος ε.α. 

 

πηγή: http://infognomonpolitics.blogspot.com.cy/2017/02/blog-post.html

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Επί τον Τύπον των Ήλων www.sivitanidis.com

© 2016 BY ANTONIS C. SIVITANIDIS

PROUDLY CREATED WITH WIX.COM

A BLOG BY

ANTONIS C. SIVITANIDIS

M.Sc, B.Sc