top of page

Η Τουρκία επιδιώκει ρόλο στην Αν. Μεσόγειο εις βάρος των συμφερόντων της ΕΕ


Στην συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο με θέμα το πρόσφατο κείμενο Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (15 Δεκεμβρίου 2016), ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ και S&D) με γραπτή παρέμβασή του έθεσε το θέμα της ασφάλειας στην ΕΕ και ιδιαίτερα στην Κύπρο μέσω μιας ενδεχόμενης λύσης στο Κυπριακό.

Στην παρέμβασή του ο κ. Κώστας Μαυρίδης σημείωσε ότι στα τελευταία Συμπεράσματα του Συμβουλίου “αφιερώνεται μεγάλο μέρος στην ασφάλεια της ΕΕ, εσωτερικής και εξωτερικών συνόρων” και “υπάρχει αναφορά στη Διεθνή Διάσκεψη για την Κύπρο στις 12 Ιανουαρίου 2017 με στόχο ενδεχόμενη λύση, όπου η ΕΕ εκπροσωπήθηκε από τον κ. Γιούνγκερ”. Όπως υπέδειξε ο ευρωβουλευτής, στη διάσκεψη, ο κ. Γιούνγκερ γεύτηκε το πως αντιλαμβάνεται μια “λύση” στην Κύπρο το καθεστώς Ερντογάν καθώς ο εκπρόσωπος της Τουρκίας χλεύασε την παρουσία της ΕΕ και επιτέθηκε προσβλητικά στον Πρόεδρο της Κομισιόν.

Όπως εξήγησε ο κ. Μαυρίδης, “επί της ουσίας των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό πρόβλημα, η Τουρκία ζήτησε να έχει επεμβατικό στρατιωτικό δικαίωμα στην Κύπρο και να διατηρεί κατοχικά στρατεύματα μετά την λύση.

Έτσι αντιλαμβάνονται στην Τουρκία την ασφάλεια ενός κράτους-μέλους της ΕΕ: "η Τουρκία να εγγυάται την έννομη τάξη και εφαρμογή των βασικών κανόνων δικαίου (rule of law) της ΕΕ στην Κυπριακή Δημοκρατία που θα συνεχίσει να είναι κράτος-μέλος της ΕΕ! Επιπλέον, η Τουρκία απαιτεί ελεύθερη διακίνηση και εγκατάσταση Τούρκων υπηκόων στην Κύπρο και άλλα”.

Προφανώς, η Τουρκία δεν θέλει λύση, αλλά διάλυση για να αποκτήσει παρεμβατικό ρόλο στην Αν. Μεσόγειο και επιπλέον, μέσω της Κύπρου να επηρεάζει τις πολιτικές της ΕΕ. Όπως κατέληξε ο Κύπριος ευρωβουλευτής “πρόσφατο δείγμα των αντιλήψεων της Τουρκίας υπήρξε η μεθοδευμένη επίθεση ακραίων στοιχείων και εποίκων που ελέγχει η Τουρκία στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου, εναντίον της Τουρκοκυπριακής Συντεχνίας Δασκάλων KTOS η οποία προάγει τις αρχές της ΕΕ και συνεργασίας στο πλαίσιο της Κυπριακής Δημοκρατίας”. Γραφείο Τύπου Ευρωβουλευτή,Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ και S&D) 19.01.2017

Join our mailing list

Never miss an update

bottom of page