Άνοιξε ο δρόμος για αγωγές εναντίον του Ην. Βασιλείου
Το Ανώτατο δικαστήριο άνοιξε το δρόμο για αγωγές εναντίον του Ην. Βασιλείου και από Ε/κύπριους θύματα των τουρκικών εισβολών
PUBLISHED ON 18/01/2017
Ένας Λίβυος και η σύζυγός του κέρδισαν στο Ανώτατο Δικαστήριο να ενάγουν την βρετανική κυβέρνηση, τον πρώην υπουργό Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας Τζάκ Στρο και τον τότε επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής ομάδας της ΜΙ6 σερ Μάρκ Άλλεν.
Στις 17 Ιανουαρίου 2017, το Supreme Court στο Λονδίνο, η ψηλότερα βαθμίδα δικαστηρίου στην Αγγλία,(το αντίστοιχο του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην Κύπρο) απέρριψε την έφεση της βρετανικής κυβέρνησης και συμφώνησε με την απόφαση του Εφετείου της 30ης Οκτωβρίου 2014 ότι ο Λίβυος Αμτούλ Χακίμ Βελτάζ και η σύζυγός του Μαροκινής καταγωγής Φατιμά Βουτσάρ, έχουν δικαίωμα να ενάγουν την βρετανική κυβέρνηση για αποζημιώσεις για τους ισχυρισμούς των ότι το Ηνωμένο Βασίλειο συνεργάστηκε στην απαγωγή τους και την παράδοσή τους στην Τρίπολη στην κυβέρνηση Γκατάφι πριν μια δεκαετία και ευθύνονται για τα βασανιστήρια που υπέστησαν. Ισχυρίζονται ότι υπήρξε συνεργασία ΜΙ6 (της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας εξωτερικού) και της Αμερικανικής CIA για την απαγωγή και παράδοσή τους και υποστηρίζουν ότι ευθύνες φέρουν, οι εν υπηρεσία τότε στο Λονδίνο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών υπουργός Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας Τζάκ Στρό και ο τότε επικεφαλής της ομάδας αντιτρομοκρατικής οργάνωσης της ΜΙ6 σερ Μάρκ Αλλεν [φωτό], το Υπουργείο Εσωτερικών και το Φόρειν ΄Οφις (Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας). Όλοι αρνούνται ευθύνες. Οι ισχυρισμοί βασίζονται σε έγγραφα που βρέθηκαν στην Λιβύη μετά την πτώση του καθεστώτος Γκατάφι και ότι ήσαν οι βρετανικές πληροφορίες που έπαιξαν τον μεγαλύτερο ρόλο στην απαγωγή και παράδοσή τους.
Ο ΤΖΑΚ ΣΤΡΟ, ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΊΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΌΝΥ ΜΠΛΕΑΡ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΗΣΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΚΑΙ Ο ΟΠΟΊΟΣ ΞΕΘΥΜΑΝΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΟΧΙ ΤΗΣ 24.4.2004. ΣΤΙΣ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011 ΒΡΑΒΕΥΘΗΚΕ ΑΠΌ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΥΠΕΞ ΑΧΜΕΤ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΩΣ Ο «ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΣ».
Οι δικηγόροι της κυβέρνησης υποστήριξαν διαχρονικά στα δικαστήρια ότι οι ισχυρισμοί του Λίβυου δεν πρέπει να ακουστούν γιατί αφορούν ενέργειες σε άλλη χώρα, και με την θέση αυτή είχε συμφωνήσει καταρχήν το 2013 το Ανώτερο Δικαστήριο. ΄Όμως οι τρείς δικαστές του Εφετείου, στο οποίο πήραν την υπόθεση ο Λίβυος και σύζυγός του, τον Οκτώβριο του 2014 ανέτρεψαν την απόφαση του Ανώτερου Δικαστηρίου και είπαν ότι ισχυρισμοί για παραβιάσεις του διεθνούς νόμου πρέπει να ακουστούν, και ότι ήταν προς το δημόσιο συμφέρον οι ισχυρισμοί για παράνομη παράδοση και ειδικά οι σημαντικές παραβιάσεις του διεθνούς νόμου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων να ερευνηθούν στα αγγλικά δικαστήρια. Οι τρεις δικαστές ζήτησαν όπως ριχτεί φως στις σκοτεινές γωνιές της δράσης της κυβέρνησης, και όχι για πρώτη φορά. Επανειλημμένα στο παρελθόν το Εφετείο τόνισε ότι τα λάθη που σχετίζονται με τις μυστικές υπηρεσίες πρέπει να εξετάζονται, αν είναι να γίνεται σεβαστό το Κράτος Δικαίου.
Στις 17 Ιανουαρίου 2017 επτά δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου συμφώνησαν με την απόφαση του Εφετείου του 2014 και είπαν ότι οι ισχυρισμοί είναι τόσο σοβαροί που αν δεν ακουστούν σε βρετανικό δικαστήριο ίσως να μην μπορέσουν πουθενά αλλού στο κόσμο να ακουστούν.
Το ζεύγος προσφέρθηκε να συμφωνήσει με αποζημίωση μίας λίρας, μια απολογία και αποδοχή ευθύνης για τα βασανιστήρια που υπέστησαν. Η αποδοχή ευθύνης απορρίφθηκε.
Είναι ενδιαφέρον, όμως όσον αφορά την Κύπρο, το τι επεσήμανε το Μπι Μπι Σι στο ειδησεογραφικό του που πρέπει να προβληματίσει, δικηγόρους , δικαστές, προσφυγικούς οργανισμούς και γενικά τα θύματα της τουρκικής βαρβαρότητας κατά τις δύο τουρκικές εισβολές στην Κύπρο. Έγραψε:
«Το ανώτατο μας δικαστήριο είπε ότι έστω και αν άλλη χώρα είναι πρωταρχικά υπεύθυνη για τους ισχυρισμούς κακών ενεργειών, δεν υπάρχει λόγος να μην ακουστούν τα γεγονότα στα δικά μας δικαστήρια αν υπάρχουν σοβαροί ισχυρισμοί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν με κάποιο τρόπο αναμεμειγμένο».
«Our highest court has said that even if another state is primarily responsible for the claimed wrongdoing, there’s no reason to stop the facts being heard in our courts if there are serious allegations that the UK was somehow involved».
Δηλαδή, με αυτή την απόφαση της ανώτατης δικαστικής αρχής στην Αγγλία, Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες, θύματα τουρκικών βαρβαροτήτων και κακο-μεταχείρισης, αν όχι η κυβέρνηση εκ μέρους των ή από μόνη της, μπορούν να ενάγουν το Ηνωμένο Βασίλειο για την ανάμειξη και όχι μόνο της βρετανικής κυβέρνησης το 1974 στις δύο τουρκικές εισβολές στην Κύπρο. Οι μαρτυρίες που υπάρχουν από τα ίδια τα βρετανικά επίσημα αποδεσμευμένα έγγραφα στοιχειοθετούν μια πολύ πιο σοβαρή υπόθεση εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου.
Φανούλα Αργυρού
Ερευνήτρια/δημοσιογράφος Λονδίνο
(Ανταπόκριση και από το Ράδιο Πρώτο πρόγραμμα Λάζαρου Μαύρου 18.1.2017)
πηγή: https://tanea-diaspora.net/2017/01/18/%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CE%BD%CF%8E%CF%84%CE%B1%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CE%BE%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CF%81%CF%8C%CE%BC%CE%BF/