top of page

Χαμός στη Γενεύη: Πλακώθηκαν άγρια Αναστασιάδης – Κοτζιάς


Σοβαρό επεισόδιο είχαν ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Νίκος Κοτζιάς στην Γενεύη, με τους δύο άνδρες να έχουν έναν έντονο διάλογο στο λόμπι του ξενοδοχείου, τις φωνές τους να ακούγονται σε όλο το κτήριο.

Η ρήξη μεταξύ της Αθήνας και της Λευκωσίας ήταν φανερή από τις χθεσινές δηλώσεις. Πίσω από τα χαμόγελα και τις ευχαριστίες, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεν δίστασε να ρίξει το καρφί του, δηλώνοντας με νόημα πως “όλοι έχουμε ιστορικές ευθύνες για το Κυπριακό”.

Αυτό που πυροδότησε την ένταση μεταξύ των δύο πλευρών ήταν η κίνηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη, να εμφανιστεί στις διαπραγματεύσεις χωρίς την επίσημη ιδιότητά του και να εξισώσει εαυτόν με τον εκπρόσωπο ενός μη αναγνωρισμένου κρατιδίου.

Η κίνηση προκάλεσε αντιδράσεις τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα καθώς θεωρείται είναι μακριά από τις θέσεις της Κύπρου και την στάση της στο παρελθόν. Η Αθήνα επιμένει στο θέμα των εγγυήσεων και της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων.

Το κλίμα στην κυπριακή πλευρά για τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών είναι αρνητικό, με την κυπριακή εφημερίδα “Πολίτης”, που πρόσκειται στο Νίκο Αναστασιάδη, να κατηγορεί τον κ. Κοτζιά πως ευθύνεται για τη μη συνέχιση των συζητήσεων.

Πάντως, θα καταβληθεί προσπάθεια η κόντρα να μην πάρει άλλες διαστάσεις. Ο κ. Αναστασιάδης, στις δηλώσεις του από τη Γενεύη δήλωσε πως έχει απόλυτη ικανοποίηση για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

Ο κύριος Αναστασιάδης τόνισε πως μόνο μία ουσιαστική πρόταση κατατέθηκε και αυτή ήταν της ελληνοκυπριακής πλευράς και πως για πρώτη φορά συγκλήθηκε πολυμερής διάσκεψη και έγινε συζήτηση για τις εγγυήσεις και τα στρατεύματα, ενώ επισήμανε πως «πρέπει να ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος για λύση που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού».

Πρόσθεσε με νόημα, πως η πρότασή της Κύπρου «ήταν η τροφή σκέψης για όλους τους συμμετέχοντες» ενώ ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν στις διαδικασίες για την συμβολή τους.

πηγή: http://mononews.gr/pltm-chamos-sti-genevi-plakothikan-agria-anastasiadis-kotzias/111485

Join our mailing list

Never miss an update

bottom of page