top of page

Μια Ζυρίχη & Δύο… Γενεύες

Π Ρ Ο Β Λ Ε Ψ Ε Ι Σ για τη Γενεύη, είναι το πιο… αναζητούμενο των ημερών. Υψηλοτάτης σπουδαιότητος η Διάσκεψη στις 12 Ιαν. 2017 για το Κυπριακό. Θα είναι η 1η φορά μετά από 42 χρόνια και πέντε μήνες, που τα τρία κράτη (1) η Βρετανία, (2) η Τουρκία, (3) η Ελλάς και οι δύο ηγέτες (4) των Ελληνοκυπρίων και (5) των Τουρκοκυπρίων θα καθίσουν από κοινού στο … πεντάπλευρο ελβετικό τραπέζι.

- Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ήταν και πάλι «5μερής» των ιδίων στην ίδια Γενεύη: 10η έως 13η Αυγ. 1974: Ενώ η Κύπρος υφίστατο από την πρωία της 20ης Ιουλίου 1974 την τουρκική πολεμική επίθεση κι εξελισσόταν η βάρβαρη Εισβολή κι η προέλαση των στρατευμάτων του Αττίλα.

- ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ της Γενεύης 1974 μετείχαν: (1) Η Βρετανία, διά του υπ. Εξ. Τζέιμς Κάλαχαν, (2) η Τουρκία, διά του υπ. Εξ. Τουράν Γκιουνές, (3) η Ελλάς, διά του υπ. Εξ. Γεωργίου Μαύρου, (4) οι Ε/κ, δια του προεδρεύοντος της Κ.Δ. Γλαύκου Κληρίδη και (5) οι Τ/κ, διά του αρχηγού της πολιτικής πτέρυγας της τρομοκρατικής ΤΜΤ Ραούφ Ντενκτάς.

- ΗΣΑΝ ΟΙ ΙΤΑΜΕΣ, όπως χαρακτηρίστηκαν, διαπραγματεύσεις, όπου ο Γκιουνές απαιτούσε ανεπιτυχώς την υποταγή του Κληρίδη ως τα μεσάνυκτα της 13ης Αυγούστου. Οπότε έστειλε στον πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ το κρυπτογραφικό «η Αϊσέ να πάει διακοπές». Το σύνθημα για την έναρξη, από 04:30 της 14ης Αυγ.1974 των πολεμικών επιχειρήσεων προέλασης του 2ου Αττίλα, προς Αμμόχωστο και Μόρφου. Αϊσέ, ήταν τ’ όνομα της θυγατέρας του Γκιουνές…

Ε Π Ι Π Λ Ε Ο Ν: Η σπουδαιότητα της επικείμενης 12.1.2017 Διάσκεψης της Γενεύης, παραπέμπει, και καθ’ ύλην, σε μία ακόμη σπουδαιότερα καθοριστική για την Κύπρο Διάσκεψη, όπου τερατογεννήθηκαν οι «Εγγυήτριες Δυνάμεις», σε μια γειτονική πόλη της Ελβετίας. Τη Ζυρίχη: Γενεσιουργού των ολέθριων δεινών που υφίσταται έκτοτε η Κύπρος:

- Η ΔΙΜΕΡΗΣ Διάσκεψη της Ζυρίχης, των πρωθυπουργών (1) της Τουρκίας Αντνάν Μεντερές και (2) της Ελλάδος Κων/νου Καραμανλή, από 6ης Φεβρ. 1959 κατέληξε 11 Φεβρ. 1959, ώρα 14:45, στη μονογραφή των Συμφωνιών Ζυρίχης.

- ΕΥΘΥΣ αμέσως ακολούθησε η επικύρωσή τους, στις 19 Φεβρ. 1959, ημέρα Πέμπτη, στην Πενταμερή Διάσκεψη στο Λάγκαστερ Χάουζ του Λονδίνου: (1) Βρετανία, (2) Τουρκία, (3) Ελλάς, (4) Μακάριος των Ε/κ και (5) Φαζίλ Κουτσιούκ των Τ/κ…

Σ Υ Μ Φ Ω Ν Α με τα έως τώρα γνωστά, η επικείμενη στις 12 Ιαν. 2017 Διάσκεψη στη Γενεύη, θα συγκροτηθεί - εκτός κι αν αλλάξει γνώμη ο Ερντογάν - από: (1) Τη Βρετανία, με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, (2) την Τουρκία, με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, (3) την Ελλάδα, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, (4) τους Ελληνοκυπρίους, διά του Ν. Αναστασιάδη που είναι και ο 7ος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, (4) τους Τουρκοκυπρίους, διά του Μ. Ακιντζί, που είναι και ο 4ος Ψευδοπρόεδρος του παράνομου κατοχικού τουρκικού Ψευδοκράτους.

Σ Τ Η ΔΙΑΣΚΕΨΗ της 12ης Ιαν. 2017, οι μετέχοντες σε αυτή, κουβαλούν το φορτίο και της Ζυρίχης - Λονδίνου του 1959 και της Γενεύης του 1974. Και, πολύ περισσότερο, όλα όσα, εκάστη εκ των «πέντε πλευρών», κέρδισε ή έχασε, πρόσθεσε ή απώλεσε, στη διάρκεια των 58 ετών από τη Ζυρίχη και των 43 ετών από τη Γενεύη.

- ΟΙ ΠΕΝΤΕ «πλευρές» ήσαν έκτοτε, είναι και τώρα κατ’ ουσίαν ΤΡΕΙΣ: (α) Οι Εγγλέζοι, (β) οι Τούρκοι, (γ) οι Έλληνες. Τι πέτυχαν και τι έχασαν, έκαστος εκ των τριών, για τα δικά του εθνικά συμφέροντα (όπως ο ίδιος τα εννοεί) στη διαδρομή από τη Ζυρίχη του 1959 και τη Γενεύη του 1974 ως τη Γενεύη του 2017, αυτά ορίζουν και το διακύβευμα της 12ης. Τι άραγε θα επιδιώξει ο καθένας τους να κερδίσει επιπροσθέτως, ημέρα Πέμπτη 12η Ιανουαρίου και πάλι στην Ελβετία; Το ερώτημα ως προς τις προβλέψεις… μετεξελίσσεται ως εξής:

- ΕΙΝΑΙ κανείς απ’ όσους θα μετάσχουν, Εγγλέζους, Τούρκους κι Έλληνες, άγνωστος κι ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟΣ ως προς (α) τις ανυποχώρητες επιδιώξεις του ή την υποχωρητικότητά του, (β) τις ικανότητες ή την ανεπάρκεια των μεθοδεύσεών του, (γ) την αποφασιστικότητά του να κερδίσει ή την προθυμία του να χάσει (και τι;), έστω κι αν αποτύχει προσώρας η Διάσκεψη;

Ο Χ Ι τις επιδιώξεις όπως τις φαντάζονται οι οποιοιδήποτε άλλοι, στις ψευδαισθήσεις της διαχρονικής τους ανεπάρκειας, αλλά όπως τις εννοεί ο ΙΔΙΟΣ.

Α Υ Τ Ο ΤΟ τελευταίο αναφέρεται ειδικά στον κ. Αναστασιάδη. Εκεί στη Γενεύη, την Πέμπτη 12η Ιαν. 2017, θα εισπράξει τα «επίχειρα» από τον κ. Ερντογάν. Τον οποίο, με τις προσκλαύσεις του το 2002 πήγε «Οδοιπόρος στα Σούσα», για να τον εξευμενίσει στην Άγκυρα κι έκτοτε προσμένει - επί 15 συναπτά έτη - την υλοποίηση της «θετικής ρητορικής» του…

ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ

πηγή: http://www.sigmalive.com/simerini/columns/iristho/394205/mia-zyrixi-amp-dyo-geneves

Join our mailing list

Never miss an update

bottom of page