top of page

Η παραδοχή λάθους της συμφωνίας 1/12/2016


Στην πολιτική δράση και την καθημερινή διαχείριση πολιτικών προβλημάτων όπως το Κυπριακό, είναι δυνατό να υπάρχουν λάθη στρατηγικής, τα οποία να οφείλονται σε εσφαλμένη πολιτική εκτίμηση δεδομένων ή γιατί συνέτρεξαν πιέσεις ή ενίοτε και λόγω κόπωσης. Προφανώς δεν είναι για λόγους πολιτικής επιβίωσης εύκολο ή απλό θέμα, ένας πολιτικός και ανώτατος αξιωματούχος ενός κράτους να παραδεχθεί τη διάπραξη ενός ουσιώδους ή καταστρεπτικού λάθους, όπως αυτό που οδήγησε τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες της 1ης Δεκεμβρίου 2016 στη γνωστή συμφωνία. Μια συμφωνία που διατύπωσε ο ΟΗΕ για τις νέες συνομιλίες, στη Γενεύη, των δύο κοινοτήτων από την 9η έως την 11η Ιανουαρίου 2017, με την προσθήκη στη συνέχεια, στις 12 Ιανουαρίου 2017, των τριών κρατών που έχουν προσυπογράψει τη Συνθήκη Εγγυήσεως κατά την τότε Συμφωνία, που «γέννησε» την Κυπριακή Δημοκρατία.

Για έναν όμως πολιτικό που επεδίωξε πολιτική σταδιοδρομία, όχι για τη δική του αυτοπροβολή ή δικαίωση, αλλά ως καθήκον προσφοράς προς την πατρίδα και το δίκαιο, θα ήταν ορθότερη πολιτική θέση, να ορθώσει ανάστημα και να παραδεχθεί -να αναγνωρίσει- το σφάλμα. Αντί λοιπόν η επιχειρηματολογία στο εσωτερικό, αλλά και η προς τα έξω προσπάθεια να επικεντρώνεται στο να θεωρηθεί ως «εξυπακουόμενη» η παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 12 Ιανουαρίου, θα ήταν πολιτική ανδρεία και πράξη που εξυπηρετούσε το δημόσιο συμφέρον του τόπου, η σαφής παραδοχή του λάθους.

Ένα λάθος που όφειλε ο ίδιος ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, να μην επιτρέψει να προκύψει. Τούτο γιατί η διακηρυχθείσα για τις 12/1/2017 διάσκεψη, με τη συγκεκριμένη σύνθεση, είναι πέραν από αντισυνταγματική απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη και σφάλμα του ΟΗΕ. Δεν επιτρέπεται και δεν έπρεπε ο εκπρόσωπος του Γεν. Γραμματέα του ΟΗΕ να οδηγήσει ή να συμβάλει σε τέτοια σύνθεση της Διάσκεψης, αφού αυτή η Συνθήκη αφορά την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος μέλος του ΟΗΕ και πιο ειδικά αφορά το ίδιο το Σύνταγμα της που έχει ως ένα των παραρτημάτων του, την εν λόγω Συνθήκη. Άλλωστε, οι καλές υπηρεσίες που ανατέθηκαν στον Γεν. Γραμματέα του ΟΗΕ για ό,τι αφορά την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος, αφορούν στο γεγονός ότι αφ' ενός η Κυπριακή Δημοκρατία υπάρχει και αναγνωρίζεται ως κράτος μέλος του ΟΗΕ και αφ' ετέρου υπάρχουν κατ' επανάληψη ψηφίσματα του ΟΗΕ για καταδίκη της εισβολής, κατοχής και εποικισμού, ως επίσης και καταδίκη της ανακήρυξης του ψευδοκράτους το 1983. Άρα δεν μπορεί να οργανωθεί πενταμερής ως να υπάρχουν πέντε «κράτη». Κύριο θεμέλιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ αποτελεί το γεγονός ότι από το 1964, ο ΟΗΕ ψήφισε περί της συνέχισης της ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Άλλωστε, είναι παράδοξο και αντιφατικό το να έχουμε συμμετοχή της Τουρκίας στη Διάσκεψη, ως μια των εγγυητριών δυνάμεων, ενώ κατέχει παράνομα με το στρατό της, στερώντας βασικά ανθρώπινα δικαιώματα για 43 χρόνια σε βάρος των Κυπρίων - Ευρωπαίων πολιτών, ένα κομμάτι της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία μάλιστα ενώ είναι και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ίδια η Τουρκία διακηρύσσει ότι είναι δήθεν «εκλιπούσα». Θέση που προφανώς αποπειράται (και/ή πέτυχε) να επιβεβαιώσει με τη συγκεκριμένη εξαγγελθείσα «πενταμερή» σύνθεση που προσδοκεί να υπάρξει με την πραγματοποίηση της περί «Κύπρου» Διάσκεψης της 12ης Ιανουαρίου.

Πέραν από σφάλμα πολιτικό και νομικό, αποτελεί η σύνθεση αυτή της Διάσκεψης της 12/1/17 και διπλωματικό λάθος του ΟΗΕ, αφού η μεταμεσονύχτια συμφωνία της 1/12/2016, δεν μπορούσε να προδεσμεύσει την Ελλάδα για να παραστεί σε μια Διάσκεψη τέτοιας σύνθεσης. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τις άλλες δύο εγγυήτριες δυνάμεις. Άρα χρειάζεται να υπάρξει πρόσκληση προς τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις με τέταρτο μέρος που μπορεί και πρέπει να είναι μόνον η Κυπριακή Δημοκρατία. Η παραδοχή του λάθους θα διευκόλυνε την ορθή διευθέτηση της Διάσκεψης. Αν δεν υπάρξει επανόρθωση, ας εξεταστεί το ενδεχόμενο, η Κυπριακή Δημοκρατία και γιατί όχι η ίδια η Ελλάδα, να καταγγείλει έστω και τώρα τη Συνθήκη Εγγυήσεως, γιατί η Τουρκία συνεχίζει να κατέχει στρατιωτικά και να διαιρεί έδαφος κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο ούτε αναγνωρίζει!

Ανδρέας Σ. Αγγελίδης

πηγή: http://www.philenews.com/el-gr/f-me-apopsi-eponymes-gnomes/385/346979/i-paradochi-lathous-tis-symfonias-1122016

Join our mailing list

Never miss an update

bottom of page