Τα Σεπτεμβριανά, η Γενοκτονία και οι Εγγλέζοι

September 16, 2017

1/10
Please reload

FEATURED POSTS

RECENT POSTS

Please reload

Ομως, πήγαν στο «ραντεβού» με τους Τούρκους διοικητές

 

Την βδομάδα που πέρασε, στην κατάμεστη αίθουσα στη Δημοσιογραφική Εστία παρουσιάστηκε το βιβλίο του Αθανάσιου Χρυσάφη (πολεμιστή της ΕΛΔΥΚ), «Οι Άγνωστοι Στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ 1974», με μαρτυρίες πολεμιστών Ελδυκάριων του 1974 και στοιχεία/μαρτυρίες από άλλα σώματα της Εθνικής Φρουράς. Ένα βιβλίο που ορθώνεται αγέρωχο μέσα στον χρόνο σαν Τύμβος, όπως εκείνον στην Μακεδονίτισσα, να συντρίβει την παραχάραξη της Ιστορίας. Δυστυχώς, εκκωφαντική υπήρξε η απουσία της Κυβέρνησης για το οποίο το Προεδρικό δεν εξέδωσε απολογία. Ούτε η ηγεσία του ΔΗΣΥ θα εκφράσει θλίψη, όπως εξέφρασε για περιστασιακό ατόπημα του ΡΙΚ εις βάρος του ΑΚΕΛ! Πλήρης σύμπλευση των ηγεσιών (και όχι των πολιτών). Πάντως, η κατάμεστη αίθουσα ήταν η ανταπόδοση στο έργο ζωής του συγγραφέα ο οποίος επαναβεβαίωσε ότι οι Ελδυκάριοι, μερικοί σακατεμένοι και παραπεταμένοι, παραμένουν αφοσιωμένοι στην πατρίδα και ιδιαίτερα στην Κύπρο. 

 

Η απούσα Κυβέρνηση στο πιο πάνω βιβλίο, έλαβε μέρος και εγκωμίασε πριν μερικούς μήνες το βιβλίο «Ραντεβού με τους Στρατηγούς» της δημοσιογράφου Άννας Αντρέου όπου  περιέχονται συνεντεύξεις  των διοικητών μονάδων του τουρκικού στρατού στην εισβολή το 1974. Η Ά. Αντρέου (από το χωριό Μαθιάτης) εργαζόταν στην εφ. «Πολίτης» και στήριξε με πάθος το Σχ. Ανάν. Εδώ και 12 χρόνια ζει μόνιμα στην Τουρκία και είναι ανταποκρίτρια του ΡΙΚ. Η Α. Αντρέου λοιπόν, πήρε συνεντεύξεις από κάποιους διοικητές τουρκικών μονάδων στην τουρκική εισβολή και τις παρουσίασε σε βιβλίο με τίτλο «Ραντεβού με τους Στρατηγούς». Η πρώτη συνέντευξη είναι με τον Νεσέτ Ικίζ, διοικητή  μονάδας του τουρκικού στρατού, που διέπραξε ένα από πλέον γνωστά και τεκμηριωμένα εγκλήματα πολέμου του 1974 στο χωριό Εληά της Κερύνειας. Υπό την διοίκηση του Ικίζ, άντρες της μονάδας του δολοφόνησαν δώδεκα ανυπεράσπιστους ανθρώπους (τον νεαρότερο Γιαννάκη Κοζάκου 14 χρόνων, μέχρι τον μεγαλύτερο Νεόφυτο Δαμασκηνού 76 χρόνων)  μπροστά στα μάτια γυναικών και παιδιών.

 

Η Ά. Αντρέου διατείνεται ότι, προτού πάρει τις συνεντεύξεις, μελέτησε όλα τα βιβλία για την εισβολή. Αλλά στην συνέντευξη δεν ρώτησε καν τον πασά-διοικητή για το έγκλημα που διέπραξαν (με ή χωρίς την διαταγή του) οι Αττίλες του. Ούτε καν νύξη για αυτό το πασίγνωστο απάνθρωπο έγκλημα, ή έστω άλλο που ομολόγησαν επώνυμα Τούρκοι αξιωματικοί και στρατιώτες σε βιβλία για την εισβολή. Ούτε έγινε καν αναφορά ότι, πέραν από τις μαρτυρίες, τα ανασυρθέντα οστά από τον μαζικό τάφο των 12 επιβεβαίωσαν επιστημονικά το έγκλημα. Παρεμπιπτόντως, ο Γιαλτσίν Κιουτσιούκ (αξιωματικός στην εισβολή) περιγράφει σε σχετικό βιβλίο διάφορα εγκλήματα, καθώς και λοχίας της 28ης Μεραρχίας του τουρκικού στρατού, ο οποίος περιγράφει συναδέλφους του ως «αιμοβόρους και σάπιους» που βασάνιζαν και δολοφονούσαν.  Αυτά όμως απουσιάζουν από το «Ραντεβού με τους στρατηγούς» που ο Πρ. Αναστασιάδης, ο Κυβ. Εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης και ο Α. Κυπριανού (ΑΚΕΛ) έκριναν άξιο να παραστούν και αναδείξουν… αλλά στο βιβλίο «Οι Άγνωστοι Στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ» δεν εκπροσωπήθηκε καν η Κυβέρνηση.   

 

Παρεμπιπτόντως, η ανταποκρίτρια του ΡΙΚ από την Τουρκία Άννα Αντρέου, δεν τυγχάνει οποιασδήποτε δίωξης από το καθεστώς Ερντογάν, το οποίο όμως φυλακίζει εκατοντάδες άλλους δημοσιογράφους με την υποψία διαφορετικής άποψης. Όπως λοιπόν δεν έθεσε τα εγκλήματα του 1974, κατά παρόμοιο τρόπο ίσως δεν γνωρίζει ούτε για τα μαζικά εγκλήματα που το καθεστώς Ερντογάν διαπράττει σήμερα εναντίον Τούρκων, Κούρδων, Αλεβιτών και άλλων. Είναι το ίδιο αδίσταχτο καθεστώς που αρνείται σε μένα και άλλους ευρωβουλευτές να επισκεφτούμε τους φυλακισμένους βουλευτές και δημάρχους που το καθεστώς βασανίζει και ειδικά τον Σελαχετίν Ντεμιρτάς στον οποίο δεν παραχωρείται η αναγκαία ιατρική περίθαλψη. Η σιωπή και συγκάλυψη εγκλημάτων, αποτελεί συνενοχή στο ίδιο το έγκλημα.  

Υ.Γ. Καλά Χριστούγεννα σε όλους… και στους νεκρούς μας.
 

*Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D). 

costas.mavrides@europarl.europa.eu

 

Κώστας Μαυρίδης

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Επί τον Τύπον των Ήλων www.sivitanidis.com

© 2016 BY ANTONIS C. SIVITANIDIS

PROUDLY CREATED WITH WIX.COM

A BLOG BY

ANTONIS C. SIVITANIDIS

M.Sc, B.Sc